Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χρηματοδότηση και στελέχωση ζήτησαν οι Πρυτάνεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Χρηματοδότηση και στελέχωση ζήτησαν οι Πρυτάνεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

0

Ολοκληρώθηκε η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Τη στήριξή του στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια υπογράμμισε ο Κ. Πιερρακάκης. Αναφέρθηκε στην προδημοσίευση 62 εκ. ευρώ για τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ

 

Η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 17 έως και τις 19 Απριλίου 2024, στην Αλεξανδρούπολη. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Φώτιο Μάρη με τη συμβολή των μελών του Προεδρείου, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστου Μπούρα.

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου του 2024 πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της Συνόδου με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης,  Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου, την Πέμπτη 18 Απριλίου του 2024, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η Διεθνοποίηση και Εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο που θα αποτελέσει συνέχεια άλλων επιτυχημένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το πρόγραμμα ERASMUS+.

Δεύτερη θεματική ενότητα αποτέλεσε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαπιστώθηκε ότι αποτελεί ισχυρή προτεραιότητα η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ψηφιακών συστημάτων και η στελέχωση των μονάδων ψηφιακής διακυβέρνησης με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η Σύνοδος συζήτησε επιπλέον διεξοδικά ζητήματα, που απασχολούν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα θέματα έρευνας και καινοτομίας, οικονομικά, φοιτητικής μέριμνας, διοικητικά και ακαδημαϊκά.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή . Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.

Αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας και ζήτησε τις προτάσεις των πρυτάνεων σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε την προδημοσίευση της πρόσκλησης των 62 εκ. ευρώ που είναι ήδη στον αέρα και αφορά στη διεθνοποίηση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, μέσω της δυνατότητας να συμπράξουν με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας.

Αναφορικά με τα θέματα που αναπτύχθηκαν η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρει: «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας και τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και προστασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και των υποδομών. Συζητήθηκε και κρίθηκε αναγκαία τόσο η συστηματική ετήσια αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων, όσο και η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με κατανομή νέων μονίμων θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Στο πλαίσιο της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος ζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των Οργανισμών των ΑΕΙ και η κατάλληλη ρύθμιση συμμετοχής του πάσης φύσεως διοικητικού προσωπικού στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Πανεπιστημίου».

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…