Το βιβλίο αυτό δεν εξετάζει τις ίδιες τις αλλεπάλληλες κρίσεις που προέκυψαν στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Μελετά τους τρόπους με τους οποίους επηρέασε αυτή η περίοδος την πολιτική, την κουλτούρα και τις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις στην Ελλάδα
Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Βασίλη Βαμβακά με τίτλο «Το εκκρεμές – Πολιτική, κουλτούρα και κοινωνία στην Ελλάδα των συνεχών κρίσεων» από τις εκδόσεις ARCHIVE.
Οικονομική κρίση, μεταναστευτική κρίση, ελληνοτουρκική κρίση, πανδημική κρίση, πολεμική κρίση, περιβαλλοντική κρίση. Η λέξη κρίση έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με την εποχή που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και ακόμη συνεχίζει. Το βιβλίο αυτό δεν εξετάζει τις ίδιες τις αλλεπάλληλες κρίσεις (αίτια, εξέλιξη) που προέκυψαν στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Μελετά τους τρόπους με τους οποίους επηρέασε αυτή η περίοδος την πολιτική, την κουλτούρα και τις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις στην Ελλάδα.
Για να γίνουν κατανοητά τα διάφορα αποτυπώματα των συνεχών κρίσεων στην ελληνική κοινωνία, ακολουθείται μια χαρτογράφηση των συμβολικών ανακατατάξεων που προκάλεσαν και προκαλούν. Ασύνδετα, εκ πρώτης όψεως, σημεία έρχονται σε συσχέτιση: Τσίπρας, Βαρουφάκης, Πατούλης, Τσιόδρας, Λαζόπουλος, Αρκάς, Πορτοκάλογλου, Sin Boy, Mad Clip, Ντάνος, Παπακαλιάτης, Μάστερ Σεφ, Τσουκαλάς, Τσιτσιπάς, είναι μερικά μόνο από τα δημόσια πρόσωπα της πολιτικής και πολιτισμικής ζωής που έρχονται να σημειολογηθούν στο βιβλίο αυτό για να αναδειχτούν οι κοινωνικές και ιδεολογικές διεργασίες που προκάλεσε το καθεστώς μόνιμης κρίσης στην Ελλάδα. Θεωρίες συνωμοσίας, αντιπαγκοσμιοποίηση, ρητορική μίσους, συναίνεση, πολιτικοποίηση της επιστήμης, τεχνολογία, Netflix και Ertflix, Covid-19, εμβολιασμός, selfies, trap, memes, νοσταλγία, μητρότητα και πατρότητα, εγκληματικότητα, παλιά και νέα φαινόμενα που η μελέτη τους συμβάλλει στη χαρτογράφηση δράσεων και αδρανειών, πρακτικών και νοοτροπιών, επιθυμιών και ματαιώσεων που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της αέναης κρίσης.
Όλα τα παραπάνω προφανώς και δεν ανήκουν σε ένα μόνο πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Σχηματίζουν όμως θέσεις και αντιθέσεις, σταθμούς και πορείες που προκαλούνται από τη διαρκή κίνηση του ελληνικού εκκρεμούς, μεταξύ αναχρονισμού και εκσυγχρονισμού, λαϊκισμού και μεταμοντερνισμού, άναρχου και οργανωμένου εκδημοκρατισμού. Ένα εκκρεμές που δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Άλλοτε ακολουθεί άλλοτε εντείνει τη ρευστότητα της εποχής της παγκοσμιοποιημένης ανασφάλειας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ο Βασίλης Βαμβακάς είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο διδάσκει από το 2012. Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα (ΕΚΠΑ), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths College). Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000. Από το 2002 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. στο ΕΚΠΑ. Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Εκλογές και επικοινωνία στη Μεταπολίτευση. Πολιτικότητα και θέαμα”, από τις εκδόσεις Σαββάλα. Το 2010 συνεπιμελήθηκε (με Παναγή Παναγιωτόπουλο) τον συλλογικό τόμο Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό, εκδόσεις “Το Πέρασμα”, που κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση το 2014 από το “Επίκεντρο”. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν ζητήματα κοινωνιολογίας της δημοφιλούς κουλτούρας, της ιδεολογίας και της πολιτικής επικοινωνίας.