Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι χώρες πρέπει να επικαιροποιούν ανά εξαετία τα σχέδια διαχείρισης των πλημμυρών τους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι προσφεύγει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ κατά της Ελλάδας, επειδή δεν αναθεώρησε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, ένα βασικό εργαλείο για τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση πλημμυρών.
Η ενέργεια αυτή έρχεται πέντε μήνες μετά τις χειρότερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα που πλημμύρισαν την εύφορη θεσσαλική πεδιάδα, καταστρέφοντας καλλιέργειες και ζώα και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της μεσογειακής χώρας να αντιμετωπίσει ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι χώρες πρέπει να επικαιροποιούν ανά εξαετία τα σχέδια διαχείρισης των πλημμυρών τους, ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στο να τις βοηθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους των πλημμυρών για τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τις οικονομικές δραστηριότητες.
Η Ελλάδα ειδοποιήθηκε επίσημα από την Επιτροπή πέρυσι ότι θα έπρεπε να ολοκληρώσει τα σχέδια διαχείρισής της, αλλά η χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής επανεξετάσει, εγκρίνει ή υποβάλει έκθεση για τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν, μέχρι σήμερα, ανεπαρκείς και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προστίθεται.
Το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι τα σχέδια της χώρας θα επανεξεταστούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Η Επιτροπή μήνυσε τον περασμένο μήνα τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων.