Άλλη μια χειμερινή περίοδος φεύγει και ενώ τα ανοιξιάτικα είδη πτηνών έχουν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν, αρκετά ενδιαφέρουσες καταγραφές προέκυψαν μέσα από το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ορνιθοπανίδας που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς στο Δέλτα Έβρου.
Το πιο πολυάριθμο είδος ήταν το Κιρκίρι με σχεδόν 22.500 άτομα και ακολούθησε το Σφυριχτάρι με 12.400, η Πρασινοκέφαλη με 7.000, και οι Χουλιαρόπαπιες με 4.700.
Οι χήνες, που επίσης ήταν σε σχετικά μικρούς αριθμούς, έφτασαν οι μεν Ασπρομέτωπες τις 1.300, ενώ οι Σταχτόχηνες τις 180.
Μόλις πέντε ήταν οι Κοκκινόχηνες που επισκέφτηκαν την περιοχή.
Οι Νανόκυκνοι και πάλι σε πολύ υψηλούς αριθμούς έφτασαν τους σχεδόν 9.000!
Οι Καλαμόκιρκοι στο Δέλτα ξεπέρασαν τους 100, ενώ καταγράφηκαν και 6 Θαλασσαετοί. Στους λόφους γύρω από το Δέλτα οι Στικταετοί που καταγράφηκαν έφτασαν τους 39.
Οι Αβοκέτες ξεπέρασαν τις 1.300, οι Στρειδοφάγοι έφτασαν τους 120 και οι Λαγγόνες τις 150.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των 27 Γερανών που ξεχειμώνιασαν μετά από δεκαετίες στον υγρότοπο, αλλά και τα 700 Βροχοπούλια που αποτελούν τη μέγιστη μέτρηση του είδους για την περιοχή μας.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αριθμοί των παπιών, που είναι η πιο πολυάριθμη κατηγορία πουλιών που διαχειμάζει στο Δέλτα του Έβρου, κυμάνθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος και αυτό επηρέασε και τους αριθμούς όλων των πτηνών που διαχείμασαν.
Από Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς