Η ονοματολογία, οι ζυμώσεις των τάσεων και το αίνιγμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Πληροφορίες ότι «κλειδώνει» η υποψηφιότητα Γεροβασίλη
Ο Στέφανος Κασσελάκης την Πέμπτη σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει πλέον σε μια νέα, τετραπλή προεκλογική περίοδο (εκτός από την εκλογή προέδρου, θα γίνουν εκλογές για Κ.Ε., Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικά Ο.Μ.) και τα νέα δεδομένα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν έναν δυσεπίλυτο γρίφο.
Έπειτα από πολύμηνη περιδίνηση που «χώρεσε» μια διπλή διάσπαση, ένα αμήχανο μεταβατικό διάστημα «ανοχής» στον νέο πρόεδρο και μια έντονη προσυνεδριακή αναζωπύρωση του συγκρουσιακού κλίματος, το επόμενο πυκνό και ενδεχομένως απρόβλεπτο τριήμερο του συνεδρίου θα καθορίσει τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας, τα νέα «στρατόπεδα» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το πρόσωπο (ή τα πρόσωπα) που θα βρεθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στην κάλπη για την προεδρία.
Τα πρόσωπα και οι «καταλύτες»
Σε επίπεδο ονοματολογίας, είναι εύλογο μετά το παρασκήνιο του προηγούμενου διαστήματος το μυαλό πολλών να πηγαίνει στον Διονύση Τεμπονέρα. Την Πέμπτη, στο Τάε Κβον Ντο τα βλέμματα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Κασσελάκη, στράφηκαν πάνω στον γνωστό εργατολόγο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το μέλος της Π.Γ. του κόμματος δεν θα αργήσει να ανοίξει τα χαρτιά του, με πολιτικό γνώμονα και πρόταση το «Μέτωπο Δημοκρατίας», το οποίο παρουσίασε τόσο στον εσωκομματικό προσυνεδριακό διάλογο, όσο και δημόσια με αιχμή την παρουσία του στο θέατρο ΑΛΦΑ, στην πολυσυζητημένη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά.
Το δεύτερο πρόσωπο το οποίο συζητείται από πολλά στελέχη είναι αυτό της Όλγας Γεροβασίλη. Ιστορικό στέλεχος, με κυβερνητική εμπειρία, ενωτική και διαχρονικά κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, η πρώην υπουργός ήταν εκείνη που άνοιξε το μέτωπο με τον Στέφανο Κασσελάκη την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA, με την παρέμβασή της να λειτουργεί στη συνέχεια καταλυτικά μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς για το θέμα, υποστήριξε ότι η κ. Γεροβασίλη θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.
Από εκεί και πέρα, σε αυτή την πρωτοφανή συνθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο Σωκράτης Φάμελλος, για παράδειγμα, είναι ένα πρόσωπο που έχει λειτουργήσει ως συγκολλητικός παράγοντας το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκώντας τις αρμοδιότητές του ως επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, με τον ίδιο πάντως να ξεκαθαρίζει ότι οι αποφάσεις του δεν καθορίζονται από προσωπικές φιλοδοξίες.
Ενδεχομένως καθοριστική μπορεί να αποβεί και η στάση του Νίκου Παππά. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου είχε στηρίξει στον β΄ γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη, κινητοποιώντας τον μηχανισμό και την επίδρασή του στο κόμμα καταλυτικά υπέρ του 35χρονου τότε υποψήφιου προέδρου. Επομένως, η στάση του σήμερα ενδεχομένως να έχει και ρυθμιστικό χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά πηγαδάκια στο Τάε Κβον Ντο αναρωτιόνταν για το πώς θα τοποθετηθεί ο κ. Παππάς μετά την παρέμβαση Τσίπρα.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο φαίνεται πως βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο είχε στηρίξει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν αποκλείει, φυσικά, και το σενάριο της έκπληξης, ενός προσώπου, δηλαδή, που θα μπει «σφήνα» ανάμεσα στα στρατόπεδα και θα ανακατέψει την τράπουλα.
Την ίδια στιγμή, άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επί της ουσίας με τη δική του παρέμβαση δρομολόγησε τις εξελίξεις προς τις νέες, τετραπλές εκλογές. Θα παρέμβει ξανά ο τέως πρόεδρος; Θα τοποθετηθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου που θα κοντράρει τον Στέφανο Κασσελάκη;
Ο οδικός χάρτης και το μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης στο συνέδριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την Κυριακή το πρωί οι υποψηφιότητες αναμένεται να έχουν κατατεθεί. Στο μεσοδιάστημα, όμως, θα παιχτεί μια σκληρή παρτίδα πολιτικού πόκερ για το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη με τον οποίο το κόμμα θα οδηγηθεί στις κάλπες.
Το πρώτο αφορά τον χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών. Η 10η Μαρτίου θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ημερομηνία, καθώς για τότε ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές των Νομαρχιακών Επιτροπών. Από την άλλη, τίθεται το ερώτημα αν και σε ποιο βαθμό το κόμμα θα μπορούσε οργανωτικά να είναι έτοιμο τόσο σύντομα. Την Πέμπτη, στο Τάε Κβον Ντο, πάντως, άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου έλεγαν ότι το θέμα της εκλογής προέδρου θα έχει λήξει έως τα τέλη Μαρτίου. Στα μέσα Μαρτίου, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζεται για τη στρατιωτική του θητεία.
Τέλος, κρίσιμη παράμετρος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Ζήτημα κομβικής σημασίας και ενδεχομένως στο επίκεντρο της «μάχης» του συνεδρίου είναι το σενάριο να υπάρξει εισήγηση περί υβριδικών εκλογών –δηλαδή και με κάλπες και ψηφιακά– από την πλευρά των «νεοπροεδρικών». Μια τέτοια κίνηση κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλούσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, ερωτηματικό παραμένει και ποιοι θα αποτελούν το σώμα της εκλογικής βάσης. Θα προσέλθουν μόνο τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη; Θα δοθεί δικαίωμα ψήφου και σε όσους εγγράφονται στο κόμμα την ημέρα των εκλογών; Θα ακολουθηθεί πάλι η λογική των «δύο ευρώ»; Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι μετά τη διάσπαση του Νοεμβρίου παραμένει κόσμος εγγεγραμμένος στα μητρώα του iSYRIZA ενώ έχει ουσιαστικά αποχωρήσει από το κόμμα. Με αυτά τα δεδομένα ξεκινά η δεύτερη ημέρα ενός κρίσιμου και ενδεχομένως υπαρξιακού συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΗ: Θοδωρής Λέννας/Kathimerini.gr