Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελληνοτουρκικά: Δένδιας με Γκιουλέρ στη «σκιά» των δύο NAVTEX

Ελληνοτουρκικά: Δένδιας με Γκιουλέρ στη «σκιά» των δύο NAVTEX

0

Μήνυμα του Έλληνα υπουργού Άμυνας για «την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν»


Στη «σκιά» των δύο NAVTEX –μέσω των οποίων η τουρκική πλευρά επί της ουσίας επαναφέρει τις πάγιες θέσεις της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου– πραγματοποιήθηκε χθες ολιγόλεπτη συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση –που έγινε μάλιστα λίγο πριν από την υπογραφή και των δύο υπουργών για τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική «ομπρέλα» European Sky Shield Initiative– έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Δένδια να στείλει σαφές μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ για «την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν».

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την πρόθεση της Αγκυρας να επαναφέρει αξιώσεις στο Ανατολικό Αιγαίο μέσω συγκεκριμένων κινήσεων ή και δημόσιων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, που πιθανότατα να συνδέονται και με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ίσως να εξηγεί και τη δυσκολία έως τώρα εξεύρεσης ημερομηνίας για τη νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της συνέχισης του πολιτικού διαλόγου, που θα προετοιμάσει και την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Είχε προηγηθεί προχθές, διαρροή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα προτίθεται να ζητήσει ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Ολλανδού απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στη θέση του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ, ότι θα είναι αμερόληπτος «έναντι συμμαχικών ευρωπαϊκών μελών και κυρίως ότι δεν θα ενδίδει στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος».

Η διαρροή αυτή, αν επιβεβαιωθεί, σίγουρα θα επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Το ίδιο δημοσίευμα, άλλωστε, ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να της παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων. Για την Αγκυρα αυτό ίσως να είναι και το πιο κρίσιμο και εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τα F-16, για τα οποία πάντως τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνισαν χθες ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση F-16, δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις», ενώ επισήμαναν ότι «δεν υπάρχει αλλαγή ούτε στη στάση ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με τα F-35».

Χθες, πάντως, Ελλάδα και Τουρκία έγιναν τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής «ομπρέλας» European Sky Shield Initiative, που συστάθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, το 2022.

ΠΗΓΗ: Αλεξάνδρα Βουδούρη/Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…