Αυξημένες κατά 8,3% οι τιμές των τροφίμων
Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2024 από 3,5% που ήταν τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού αποδίδεται κατά βάση στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ο δείκτης Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 8,3% τον Ιανουάριο από αύξηση 8,9% που είχε Δεκέμβριο του 2023 και 9% τον Νοέμβριο.
O Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται πως στόχος του κρατικού προϋπολογισμού είναι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,6% φέτος. Το βασικό ζήτημα έχει να κάνει με τα τρόφιμα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης που φαίνεται πως συνεχίζουν σταθερά την ανοδική τους πορεία αυξάνοντας τις πιέσεις στα νοικοκυριά και ειδικά τα ευάλωτα.
Ακόμη, ο σχετικά υψηλός δομικός πληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ο επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης κρίνονται ως ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς για τη συνολική απασχόληση, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.
Από της στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ξεχωρίζει η ετήσια άνοδος 67,4% που καταγράφει η τιμή του ελαιόλαδου, ενώ διψήφια άνοδο καταγράφουν σε σχέση με ένα χρόνο πριν οι τιμές σε φρούτα (+14,2%) και λαχανικά (+14,4%), μεταλλικό νερό -αναψυκτικά-χυμοί φρούτων (+11,7%) . Μονοψήφια αλλά σημαντικά υψηλότερη από τον γενικό πληθωρισμό οι αυξήσεις των τιμών σε ψάρια (+7,7%), κρέατα (+6%), ζάχαρη (+6%) και λοιπά τρόφιμα (5,8%).