Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η …αβάσταχτη φορολογία του μικρομεσαίου

Η …αβάσταχτη φορολογία του μικρομεσαίου

0
louketo katastima-empros

26% φόρος με το που βάζει το «κλειδί στην πόρτα» και φορολογία από το πρώτο ευρώ!

 

Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Τσιακίρογλου:«Αυτό είναι τιμωρία για τις επιχειρήσεις…»

 
 
Συνέταιρο το κράτος και με υψηλό μέρισμα μάλιστα- και πολύ περισσότερο χωρίς να το θέλει – βάζει κάθε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο αφού με το που θα βάλει το κλειδί στην πόρτα καλείται να πληρώσει 26% φόρο στο κράτος για εισόδημα 30.000 ευρώ και 33% για παραπάνω! Αυτοί είναι οι συντελεστές φορολόγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που είναι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας) οι οποίες – ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας – καλούνται μέσα σ’ αυτό το «βαρύ» φορολογικό περιβάλλον να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις όμορων χωρών όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία που φορολογούν με συντελεστή 10%! Κατά τα άλλα όλοι περιμένουν την …ανάπτυξη και τις επενδύσεις όταν εκτός από την υψηλή φορολογία και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας!
 
Απ’ το κακό στο χειρότερο…
Όμως αντί το κράτος στο όνομα της «στήριξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας» – που μας πιπιλάν κάθε τόσο οι πολιτικοί –να πάρει τα ανάλογα μέτρα ελαφρύνοντας τους φόρους και «χτυπώντας» τις παθογένειες ώστε να πάρει ανάσα ο επιχειρηματικός κόσμος τον βάζει και άλλη «θηλιά» καταργώντας το αφορολόγητο των 5.000 – 6.000 ευρώ (όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που παλιότερα ήταν 12.000 ευρώ ) και φορολογώντας τες από πρώτο ευρώ: «Αυτό είναι τιμωρία για τις επιχειρήσεις και έχει την έννοια ότι θεωρούμαστε απριόρι ως ανειλικρινής γι’ αυτό και μας βάζουν να πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ. Το 2014 θα είναι κόλαφος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις …», τονίζει εκφράζοντας έντονο προβληματισμό, δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.
 
«Αγωνία και λαχτάρα» για τις δόσεις κάθε τέλος του μηνός
Ο αρχικός προβληματισμός μετατρέπεται σε αγωνία καθώς ο επιχειρηματίας θα κληθεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις το φόρο του προσαυξημένο με το τέλος επιτηδεύματος και με το τεκμαρτό εισόδημα: « Είναι στην ιδιοσυγκρασία μας να θέλουμε να έχουμε ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας θα πρέπει να δηλώσει τεκμαρτό εισόδημα 8.000 – 10.000 ευρώ Σ’ αυτό αν συμπεριλάβουμε και το τέλος επιτηδεύματος θα πρέπει ο επαγγελματίας να πληρώσει φόρο 5.000 – 6.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει τέλη Ιουλίου – τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου, σε τρεις δόσεις. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό τον φόρο και δυστυχώς θα φτάσουν να χρωστούν στην Εφορία και όσοι δεν χρωστούσαν και θελαν να είναι ειλικρινείς»!
 
Έρχονται και άλλα λουκέτα …
Το αρνητικό κλίμα στην επιχειρηματικότητα που έχει παγιωθεί τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχει αναστραφεί ούτε από την έξοδο της χώρας μας στις αγορές ούτε από το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζονται ως σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Αντίθετα τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ στο προσεχές μέλλον θα κλείσουν άλλες 100.000 – 150.000 επιχειρήσεις που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων έστω κατά 150.000 καθώς από μόνοι του οι επαγγελματίες θα είναι άνεργοι! «Είναι δυστυχώς η φορολογία πάρα πολύ μεγάλη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις των όμορων χωρών και επιπλέον υπό τον βάρος των φόρων και των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ δυστυχώς προτιμούν να κλείσουν παρά ν’ αυξήσουν τα χρέη τους. Ανάπτυξη και ώθηση της επιχειρηματικότητας δεν γίνεται με τόσο υψηλή φορολογία. Μ’ αυτόν τον τρόπο βυθίζονται ακόμη περισσότερο οι επιχειρήσεις. Ανάπτυξη υπάρχει στις όμορες χώρες όπου η φορολογία είναι 10% και οι συντελεστές ΦΠΑ είναι πολύ μικρότεροι από τους δικούς μας. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο όπως έχουν όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να μετριαστούν και οι συντελεστές φορολόγησης κάτι που αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός δυστυχώς όμως δεν μπορεί να το κάνει γιατί όπως λέει τα δημοσιονομικά του κράτους δεν το επιτρέπουν. Τόσα χρόνια όλοι αυτοί οι πολιτικοί έκτιζαν ένα κράτος που ξέρανε ότι θα βουλιάξει…. Πρέπει κάποτε τα δημοσιονομικά του κράτους να νοικοκυρευτούν και να πάψουν οι επαγγελματίες να πληρώνουν συνεχώς το μάρμαρο…», καταλήγει ο κ. Τσιακίρογλου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με επιδοτήσεις από νέο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς η ελάφρυνση των τιμολογίων

Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν Τις παραμέτρ…