Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αλλαγές στον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ: Τι αλλάζει για τους αγρότες

Αλλαγές στον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ: Τι αλλάζει για τους αγρότες

0

Οι βασικές αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση στον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ


Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ανακοίνωσε την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου τις βασικές αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση στον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Οι αλλαγές αυτές, που θα τεθούν σε διαβούλευση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, έχουν στόχο να δώσουν σταθερές βάσεις στους παραγωγούς, να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Οι βασικότερες αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:

  • Καθορισμός της τιμής αποζημίωσης τον Ιανουάριο, μετά από διαβούλευση με την ΕΛΣΤΑΤ, τους φορείς και τις διεπαγγελματικές. Η τιμή αυτή θα έχει επίπτωση και στις εισφορές των αγροτών.
  • Καθορισμός κατωφλίου δυναμικότητας παραγωγής ανά χωράφι. Ο παραγωγός θα μπορεί να δηλώνει την ποσότητα παραγωγής που θέλει να ασφαλίσει.
  • Κατάργηση όλων των μειωτικών συντελεστών. Οι αγρότες θα αποζημιώνονται με βάση το συμβόλαιο που θα κάνουν με τον ΕΛΓΑ.
  • Προαιρετική ασφάλιση για ζημιογόνα αίτια όπως η ακαρπία και οι φυτοπαθολογικές προσβολές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προγραμματίζει να προχωρήσει στις εξής παρεμβάσεις:

  • Πιστοποίηση του εκτιμητικού έργου. Οι εκτιμήσεις θα γίνονται από εκτιμητές που θα έχουν περάσει από ειδική σχολή.
  • Πρόσληψη επιπλέον 200 ανθρώπων στον ΕΛΓΑ. Αυτό θα επιτρέψει να γίνουν γρήγορες και έγκαιρες εκτιμήσεις.
  • Ψηφιοποίηση του έργου του ΕΛΓΑ. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση σύγχρονων μέσων εκτίμησης, όπως τάμπλετ.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, τόνισε ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική για τον αγροτικό κόσμο, καθώς μέσα στο έτος θα ψηφισθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ. Όπως σημείωσε ο  Σταμενίτης  η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργάζεται συστηματικά πάνω στις αλλαγές που θα επέλθουν και σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους όλους τους εμπλεκομένους.

Η ανάγκη ενημέρωσης των παραγωγών αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα για τις δενδροκαλλιέργειες, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν συνολικά οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2023 -2027). Τόνισε δε, ότι οι νέες πρακτικές που υιοθετούνται και στις οποίες οδηγούνται οι παραγωγοί μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, θα οδηγήσουν σε πιο παραγωγικές καλλιέργειες, ανθεκτικότερες στις νέες καιρικές συνθήκες αλλά και σε μείωση του κόστους παραγωγής.

Όσον αφορά την καλλιέργεια κερασιού, ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Διεπαγγελματικής που θα στηρίξει την καλλιέργεια και θα την ενδυναμώσει στις αγορές, ενώ παράλληλα στάθηκε και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προωθηθεί η πιστοποίηση του προϊόντος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…