Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ταλαιπωρία κατοίκων ιδιοκτητών «Αλμύρας Βελώνης» από λάθος Υπηρεσίας

Ταλαιπωρία κατοίκων ιδιοκτητών «Αλμύρας Βελώνης» από λάθος Υπηρεσίας

0

Αναμονή μηνών για τη συνεδρίαση Επιτροπής


Τυπική μεν αλλά απαραίτητη για την αποκατάσταση της πραγματικότητας


Πόσο χρόνο μπορεί ένας πολίτης ή μια ομάδα πολιτών να περιμένει από μια κρατική υπηρεσία να συνεδριάσει για να εξετάσει ένα αίτημα διόρθωσης λάθους άλλης κρατικής υπηρεσίας;

Οι ενστάσεις κατοίκων έγιναν για το ιδιοκτησιακό «Αλμύρας Βελώνης» όπως είναι η ονομασία της περιοχής.

Οι ενστάσεις υποβλήθηκαν εδώ κι έναν χρόνο από τους ενδιαφερομένους κατοίκους, ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Η υπηρεσία τους δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο, πράγμα που δεν υλοποιήθηκε και δόθηκε νέα παράταση για έναν μήνα. Πέρασε και ο μήνας και συνολικά οι κάτοικοι περιμένουν τη συγκρότηση της Επιτροπής για να εξεταστεί η περίπτωσή τους.

Ο ρόλος των Επιτροπών αυτών είναι να εξετάζουν τις Ενστάσεις και τα Υπομνήματα που τους κατατίθενται. Προφανώς σε λογικό χρόνο όταν μάλιστα η Επιτροπή θα εξετάσει ένα τυπικό θέμα που προήλθε από λάθος κρατικής υπηρεσίας και το οποίο λάθος «θεραπεύτηκε» από την Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης.

Για να γίνει μάλιστα απολύτως κατανοητό το όλο θέμα, αναδημοσιεύουμε απόσπασμα του Υπομνήματος και της Απόφασης για αποδοχή της Αίτησης Θεραπείας η οποία και έγινε δεκτή. Απομένει μόνον η συνεδρίαση της Επιτροπής για να οριστικοποιήσει με την απόφασή της το λάθος που αρχικά είχε κάνει.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ιδού και το τμήμα του Υπομνήματος που κατέθεσαν οι κάτοικοι, οι οποίοι αναμένουν την τυπική απόφαση της Επιτροπής που όμως καθυστερεί να συνεδριάσει.

Σελίδες 10, 11, 12, του Υπομνήματος.

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 82/1970 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τα καθορισθέντα όρια του αιγιαλού και παραλίας δύναται να τροποποιηθούν στο σύνολό τους ή εν μέρει εάν διαπιστωθεί ότι στη χάραξη έχει εμφιλοχωρήσει σφάλμα ή υπάρχει πλάνη περί τα πραγματικά γεγονότα.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε αξιώνει δικαιώματα κυριότητας στον παλαιό αιγιαλό (Α.Β.Κ.) θα πρέπει πριν ασκήσει τα δικαιώματά του δικαστικά, να υποβάλει αίτηση θεραπείας του Άρθρου 8 του AN 1539/38 προσκομίζοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας σας κ.λ.π. για τα περαιτέρω.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες…».

Κατόπιν αυτού, υποβάλαμε και την απαιτούμενη αίτηση θεραπείας του άρθρου 8 του ΑΝ 1539/38, υπογεγραμμένη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας κ.Σπυρίδωνα Γκάνια, η οποία απευθύνεται προς α) τον Υπουργό Οικονομικών, β) τον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης και γ) την Επιτροπή Διοικητικού Καθορισμού Οριογραμμής Αιγιαλού- Παραλίας-Παλαιού Αιγιαλού της Διευθύνσεων Ξάνθης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης.

Ακολούθησε ενδελεχής νομότυπη έρευνα της Επιτροπής της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, δηλαδή από το σύνολο των υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, κατά την οποία ελήφθη επιπλέον υπόψη και η Τεχνική εφαρμογή της διανομής του αγροκτήματος Βελώνης, που έγινε από την Τοπογραφική Υπηρεσία Ξάνθης επί του Τοπογραφικού διαγράμματος της χάραξης του παλαιού αιγιαλού.

Εξεδόθη δε το υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 1078/19-10-2001 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, το οποίο απευθύνεται στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και κοινοποιείται σε μας, με το οποίο κοινοποιείται αρμοδίως η από 12-10-2001 «Απάντηση σε Αίτηση Θεραπείας» της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, με την οποία, κατόπιν αναλυτικής αιτιολογίας, γίνεται δεκτή η αίτηση θεραπείας που υποβάλλαμε.

Καταλήγει δε αναλυτικά ως εξής:

«……Απαντώντας στην από 11-10-2001 αίτηση Θεραπείας… η από 7- 7-1999 έκθεση της Επιτροπής καθορισμού των ορίων Αιγιαλού και Παραλίας και Παλαιού Αιγιαλού η οποία δημοσιεύθηκε στο (ΦΕΚ 707 A’/28-9-99) εσφαλμένως δεν έλαβε υπόψιν όλα τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν ιδιοκτησίες που υπάρχουν μέσα στον παλαιό Αιγιαλό. Η Υπηρεσία μας αφού έλαβε υπ’ όψην:…(σ.σ. αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία)…Κρίνει ότι η αίτηση θεραπείας είναι δίκαιη και ότι οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται μέσα στον παλαιό Αιγιαλό πρέπει να εξαιρεθούν και να μη καταγραφούν ως Δημόσιο Κτήμα, διότι οι μεν συνιδιοκτήτες έχουν τα ακίνητά τους πριν το 1900 (ήταν αγορασμένα από Οθωμανούς) οι λοιποί δε ιδιοκτήτες το απέκτησαν με παραχωρητήρια από το Κράτος, βάσει της διανομής του 1932…»

Ήδη δε, εξεδόθη και το υπ’ αριθμό πρωτοκ. 66862/362183/2-11-2001 έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που στη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και κοινοποιείται στον πληρεξούσιο δικηγόρο μας κ. Σπυρίδωνα Γκάνια, με το οποίο διαβιβάζεται αρμοδίως η Αίτηση Ανάκλησης που υποβάλλαμε «…και αφορά αγρόκτημα εμβαδού 772.384 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στη θέση «ΤΕΠΕΔΑΚΙΑ» της αγροτικής περιφέρειας Βελώνης Δήμου Αβδήρων Νομού Ξάνθης…» και παρακαλείται η ανωτέρω Υπηρεσία για τις νόμιμες ενέργειες της αρμοδιότητάς της.

 

Με τιμή
(Για τον Όμιλο Ιδιοκτητών Παραλιακών Ιδιοκτησιών
Βελώνης-Αβδήρων-Μυρωδάτου Νομού Ξάνθης «Ο Ερμής»
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Παρακαλείται μεν η Υπηρεσία για μια απλή και τυπική διαδικασία που οφείλεται σε δικό της λάθος, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να καθυστερεί να συνεδριάσει και απαλλάξει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες από την μεγάλη τους ταλαιπωρία.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…