Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αρνητικά  τουριστικά μεγέθη κατέγραψε η ΑΜΘ

Αρνητικά  τουριστικά μεγέθη κατέγραψε η ΑΜΘ

0

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΙΝΣΕΤΕ  για το 2022  – Μείωση κατά 71% στην επισκεψιμότητα και μείωση 17% στις  εισπράξεις


 Οι τουριστικές υποδομές της ΑΜΘ σε αριθμούς


 Αρνητικές είναι οι τουριστικές επιδόσεις της περιφέρειάς μας από το 2019 – 2022, όπως καταγράφεται στις εκθέσεις για τα τουριστικά μεγέθη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) . Ειδικότερα παρουσιάζεται μείωση κατά 71% στην επισκεψιμότητα και μείωση 17% στις εισπράξεις το 2022, ενώ  κατά 35% εμφανίζονται μειωμένες οι οδικές αφίξεις. Τα δύο αεροδρόμια μας δεν είναι στο χάρτη με τα δημοφιλή αεροδρόμια της χώρας. Γενικά τα στοιχεία των εκθέσεων του ΙΝΣΕΤΕ καταδεικνύουν ότι η περιφέρειά μας έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να αυξήσει τα τουριστικά της μεγέθη,  όπως και να αυξήσει παράλληλα το ΑΕΠ της από τον τουριστικό τομέα.

Τουριστικά μεγέθη των περιφερειών το 2022 – Πρωταθλήτρια το Νότιο Αιγαίο

Ενδεικτικά, από τις εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται  μία σημαντική επίδοση για τα Ιόνια νησιά που το 2022 πήραν την πρωτιά ως προς τη Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη, με σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 31% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 821 ευρώ. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η Δυτική Μακεδονία, με μόλις 49 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη Μέση Δαπάνη Ανά Επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο Περιφερειών.

Σ’ ότι αφορά τις άλλες περιφέρειες αρνητικές επιδόσεις έχουν το Βόρειο Αιγαίο με μείωση 24%, η Δυτική Μακεδονία με 36% .

Οι τουριστικές υποδομές της ΑΜΘ σε αριθμούς

Οι εκθέσεις του ΙΝΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δεδομένα για το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε Περιφέρειας, τους τουριστικούς της πόρους, το μέγεθος της τουριστικής οικονομίας και απασχόλησης, τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις, πληρότητα κλπ.), την αεροπορική, θαλάσσια και οδική κίνηση, τις επισκέψεις και εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικές υποδομές και τους βασικούς δείκτες απόδοσης και αξιολόγησης των ξενοδοχείων. Μερικά ενδεικτικά στοιχεία για την περιφέρειά μας: Διαθέτει 34 παραδοσιακούς οικισμού, 26 προϊόντα ΠΟΠ &ΠΓΕ 21 Γαλάζιες σημαίες. Σ’ ότι αφορά το ξενοδοχειακό της δυναμικό διαθέτει 381 μονάδες, 11.244 δωμάτια και 22.487 κλίνες. Αντίστοιχα σε Airbnb 9 (βραχυχρόνιας μίσθωσης): 7.725 μονάδες, 14.047 δωμάτια και 33.274 κλίνες (2023).

Το τουριστικό ΑΕΠ και οι  πέντε περιφέρειες με το 90% των εισπράξεων

Τα 24 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,5% εκτιμάται ότι προσέγγισε η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2022, με πέντε Περιφέρειες να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των εισπράξεων της χώρας, τρεις από τις οποίες αποτελούν αμιγώς τουριστικές Περιφέρειες, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ. Νότιο Αιγαίο με μερίδιο 27% επί των εισπράξεων, Κρήτη με 21%,  Αττική με 17%, Ιόνια νησιά με 15% και Κεντρική Μακεδονία με 9% συγκεντρώνουν σχεδόν το 90% των εισπράξεων.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του τουρισμού, καθώς το 2022 σηματοδότησε την έξοδο από την πανδημία, έχοντας μάλιστα  στη διάρκεια των πρώτων μηνών και σχετικούς περιορισμούς.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…