Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στρεπτόκοκκος: Ανησυχητικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την εξάπλωσή του

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχητικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την εξάπλωσή του

0

Τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς

 

Σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει προσβληθεί ή ακόμα και έχει χάσει τη ζωή του από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS) στην Ελλάδα, εξαιτίας πανευρωπαϊκής έξαρσης που επηρεάζει και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κεραυνοβόλος μορφή του στρεπτόκοκκου, δηλαδή, ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος τύπου Α (iGAS) έχει οδηγήσει 21 ανθρώπους στον θάνατο μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Αναλυτικότερα, 87 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα, από 01.01.2023 έως και 04.01.2024. Οι 39 από αυτούς είναι ενήλικες και τα 48 παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 10 ετών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το ίδιο διάστημα τα θανατηφόρα περιστατικά ήταν 21 συνολικά, εκ των οποίων 9 παιδιά και 12 ενήλικες.

Τελευταίος θάνατος, που όμως δεν έχει προσμετρηθεί στην προηγούμενη καταμέτρηση, είναι αυτός του 4χρονου παιδιού από τη Θάσο, το οποίο κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Όπως αποδείχθηκε είχε προβληθεί από στρεπτόκοκκο και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα εδώ και μήνες. Η επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ, έχει ανιχνεύσει το συγκεκριμένο στέλεχος του στρεπτόκοκκου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ενώ το νόσημα καταγράφεται πλέον συστηματικά και υπάρχει εβδομαδιαίο report.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΕΟΔΥ, αποστέλλονται επανειλημμένα αναλυτικές οδηγίες στους γιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος, ώστε να χορηγούνται αμέσως αντιβιοτικά, που όμως δεν μπορούν να αναστείλουν την κεραυνοβόλο μορφή της νόσου σε όλες τις περιπτώσεις.

Έξαρση των νοσημάτων που σχετίζονται με τον ρινοφάρυγγα, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρούνται συνήθως μετά από έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, διότι διαταράσσεται η εντερική χλωρίδα, ή αλλιώς το μικροβίωμα. Για τους ίδιους λόγους, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί και αύξηση της μηνιγγίτιδας.

Συγκεκριμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα μηνιγγίτιδας δεν ξεπερνούσαν τα 5 ετησίως, τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται τετραπλασιασμός της επίπτωσης της νόσου, δηλαδή 20 κρούσματα πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου, ωστόσο, είναι ιάσιμη εφόσον χορηγηθούν άμεσα και έγκαιρα αντιβιοτικά. Σε αντίθετη περίπτωση παράγεται τοξίνη, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και οδηγεί σε σηψαιμικό σοκ και σηπτική καταπληξία. Μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, δηλαδή, που επιφέρει τον θάνατο.

Σε κεραυνοβόλες μορφές, όπως αυτή από την οποία κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας 08.01.2024 το 4χρονο αγοράκι από τη Θάσο, αλλά και ο 8χρονος που έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ακόμη και η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να αποδειχθεί μη αποτελεσματική.

Γι’ αυτό η ευαισθητοποίηση των γιατρών είναι απαραίτητη. Για την πρόληψη του στρεπτόκοκκου τύπου Α δεν υπάρχει εμβόλιο. Έτσι στους γιατρούς συνιστάται μεγαλύτερη αξιοποίηση του διαγνωστικού strep test. Το step test όταν γίνεται από έμπειρο επαγγελματία υγείας (καθώς είναι μια απαιτητική διαγνωστική διαδικασία και όχι τόσο απλή όσο είναι το self test για τη διάγνωση της COVID-19), μπορεί να βοηθήσει στη στοχευμένη χορήγηση αντιβιοτικών. Η αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών σε κάθε ένδειξη φαρυγγίτιδας δεν αποτελεί λύση, λένε οι γιατροί, αλλά ενδεχομένως επιφέρει μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί οδηγεί στην ανθεκτικότητα των παθογόνων αυτών.

Οι γονείς από την άλλη, θα πρέπει να ζητούν έγκαιρα τη γνώμη του ειδικού, όταν το παιδί τους παρουσιάζει έντονα συμπτώματα με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μυρωδάτο: Φόλες με θύμα ένα άτυχο τετράποδο

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης εξέδωσε προειδοποίηση για τη διάθεση δηλητηριασμένων δολωμάτ…