Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

0
kalph ekloges-empros

Την Κυριακή κατατίθενται οι συνδυασμοί στο Πρωτοδικείο. 3 Μαΐου η ανακήρυξή τους και στις 18… εκλογές

 

Πώς σταυρώνουμε, πόσα τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του νομού Ξάνθης και πώς κατανέμονται οι έδρες. Πιάνουν δουλειά όσοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαδικασία


 
Μια «ανάσα» πριν την κατάθεση των συνδυασμών τους στο Πρωτοδικείο βρίσκονται οι υποψήφιοι επικεφαλής, αφού έχουν προθεσμία έως την Κυριακή, για να υποβάλουν ολοκληρωμένα τα ψηφοδέλτιά τους. Η τελική ευθεία για τις εκλογές και με αυτή την αφορμή σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση του εκλογικού οδηγού του υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζουμε μερικά στοιχεία για την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα.
 
Ανακήρυξη των συνδυασμών στις 3 Μαΐου
Η ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 γίνεται από το Πρωτοδικείο, στο οποίο υποβλήθηκαν οι δηλώσεις των συνδυασμών, τη δεκάτη πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή μέχρι την 12η ώρα βραδινή της 3ης Μαΐου 2014. Τότε και θα αρχίσει και η πυρετώδης προετοιμασία για το τμήμα εκλογών της ΠΕ που θα αναλάβει τα εκλογικά κέντρα, καθώς και την προώθηση του εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους μαζί με τους δήμους.
Η εγκατάσταση των δημάρχων, περιφερειαρχών και άλλων αιρετών που θα προκύψουν από τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2014, και η θητεία τους θα λήξει την 31η Αυγούστου 2019.
 
Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με 41 μέλη
Η σημαντική αλλαγή που σημειώνεται φέτος στο δήμο της Ξάνθης είναι η αύξηση του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, μετά την απογραφή του 2011, που είχε σαν αποτέλεσμα τα μέλη του συμβουλίου από 33 να γίνουν 41 στη νέα θητεία, με τη Σταυρούπολη ωστόσο να χάνει τον ένα εκ των δύο δημοτικών συμβούλων που είχε.
Τα υπόλοιπα τρία δημοτικά συμβούλια των περιφερειακών δήμων της Ξάνθης Μύκης, Αβδήρων και Τοπείρου θα έχουν από 27 μέλη.
 
Οι εγγεγραμμένοι της πόλης σταυρώνουν «3» για το δημοτικό συμβούλιο
Οι ψηφοφόροι δηλώνουν στις εκλογές την προτίμησή τους με σταυρό. Με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που χώρισε σε δημοτικές ενότητες και κοινότητες τις περιφερειακές ενότητες η σταυροδοσία έχει μία ιδιαιτερότητα, ωστόσο δίνονται στα εκλογικά τμήματα οι απαραίτητες οδηγίες.
Στη δημοτική ενότητα Ξάνθης για το δημοτικό συμβούλιο βάζουμε τρεις σταυρούς. Επίσης, ψηφίζουμε έναν από τη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης για το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και δύο υποψηφίους για τη δημοτική κοινότητα Ξάνθης. Οι εγγεγραμμένοι σε Εύμοιρο και Κιμμέρια διαχωρίζονται μόνο στο ότι επιλέγουν υποψήφιους από τις δικές τους τοπικές κοινότητες. Όσοι περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους της Σταυρούπολης, βάζουν ένα σταυρό για υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας της Σταυρούπολης, ένα σταυρό από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους της Ξάνθης και ένα σταυρό για την τοπική τους κοινότητα, ανάλογα με το χωριό τους.
Σημειώνεται ότι οι εγγεγραμμένοι της Ξάνθης σταυρώνουν υποψήφιο από τη Σταυρούπολη, επιπλέον από τους τρεις που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού επιλογής τους για την Ξάνθη. Η δυνατότητα δίνεται με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ενιαίο δήμο με κοινά συμφέροντα και άρα πρέπει να εκφραστεί η άποψη των ψηφοφόρων και για την άλλη εκλογική περιφέρεια (εν προκειμένω της Σταυρούπολης). Επομένως, κανείς δε χάνει τίποτα αν δείξει την προτίμησή του και ανάμεσα στους υποψηφίους της Σταυρούπολης, αλλά αντίθετα ενισχύει ένα είδος δεσμού και άποψης για την ορεινή περιοχή του δήμου μας.
Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης εάν όμως τεθεί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η ύπαρξη, όμως, σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.
Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται, όμως, υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
 
Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου
Οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται στον επιτυχόντα συνδυασμό, σε αυτόν δηλαδή που έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων του δήμου, και στους επιλαχόντες συνδυασμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, αν το ποσοστό του είναι μέχρι 60%, ενώ τα υπόλοιπα 2/5 των εδρών κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών. Σε περίπτωση που ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 60% των εγκύρων ψηφοδελτίων, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών, μη κωλυομένου του επιτυχόντος να λάβει έδρες περισσότερες από τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών.
Αν κανένας συνδυασμός δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, η εκλογή επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Σε αυτή την περίπτωση, οι μισές έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών βάσει του αποτελέσματος της πρώτης εκλογής, ενώ οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται μεταξύ των δύο μετεχόντων στην επαναληπτική εκλογή συνδυασμών, έτσι ώστε ο επιτυχών συνδυασμός να λάβει οπωσδήποτε τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
Στο δημοτικό συμβούλιο των 41 μελών του δήμου Ξάνθης που θα προκύψει 25 έδρες θα λάβει η συμπολίτευση και 16 η αντιπολίτευση, με βάση την απαίτηση των 3/5.
Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις όπως του δήμου Ξάνθης, όπου μία έδρα έχει η δημοτική ενότητα Σταυρούπολης, αυτή θα καταληφθεί με βάση την ερμηνεία του νόμου από το συνδυασμό που θα πλειοψηφήσει στο σύνολο του δήμου και όχι αυτόν που θα νικήσει στη δημοτική ενότητα. Υπάρχει μία μικρή αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσει αυτή η ερμηνεία με δεδομένο ότι είναι λογικό να καταλάβει τη θέση κάποιος που θα μπορεί να συνεργαστεί και να συνεννοηθεί με τη δημοτική αρχή.
 

ΔΗΜΟΣ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

64.647

41

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

62.567

40

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

2.080

1

ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ

18.905

27

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΒΔΗΡΩΝ

3.449

5

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΙΣΤΩΝΙΔΟΣ

10.371

15

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΕΡΟΥ

5.085

7

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ

14.631

27

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΩΝ

770

1

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΤΥΛΗΣ

2.040

4

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗΣ

11.368

21

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΩΝ

453

1

ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

11.432

27

 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …