Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ψωμί με το ζύγι

Ψωμί με το ζύγι

0
psomi
 

 Ανοίγει το επάγγελμα του αρτοποιού. Η Κυβέρνηση δίνει άδεια σε οποιοδήποτε μαγαζί πουλάει ψωμί ακόμη και κατεψυγμένο να λέγεται φούρνος

 

Π. Αμπεριάδης: «Μεγάλος αριθμός Ξανθιωτών αγοράζουν ψωμί δεύτερης μέρας καθώς πωλείται στην μισή τιμή»

 
Με το ζύγι θα πωλείται πλέον το ψωμί στα αρτοποιεία σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να «προστατέψει» τον αδύναμο καταναλωτή. «Πλέον ο καταναλωτής θα αγοράζει ψωμί με το ζύγι» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, επιμένοντας στην υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, για τη λειτουργία της αγοράς. Μια πρόταση που όπως φαίνεται θα κάνει τον κόσμο να πει το «ψωμί ψωμάκι» σύμφωνα με τον Πρόεδρο των αρτοποιών Ξάνθης Παναγιώτη Αμπεριάδη, ο οποίος σημειώνει ότι με αυτή την απόφαση από την μια θα ανέβει η τιμή του ψωμιού ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει αλλοίωση της ποιότητας του.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην οποία επισήμανε ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ δημιουργεί ζητήματα για την επιβίωση των αρτοποιείων και για την εξίσωση του φρέσκου ψωμιού με το κατεψυγμένο.
 
Ψωμί με το ζύγι και όχι κατ’ εκτίμηση
«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τον αδύναμο καταναλωτή και είναι ελάχιστη υποχρέωσή μας να γίνει αυτό μέσω τέτοιων παρεμβάσεων. Πρόκειται για κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για το κατεψυγμένο ψωμί δεν τροποποιείται, αλλά, πλέον, ο καταναλωτής δεν θα αγοράζει ψωμί κατ’ εκτίμηση, αλλά θα αγοράζει ψωμί με το ζύγι και αυτή θα είναι βασική αλλαγή που θα γίνει στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Με αφορμή την παραπάνω δήλωση το «Ε» ήρθε σε επικοινωνία με τον Παναγιώτη Αμπεριάδη με σκοπό να ενημερωθούμε ποιες είναι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικά στην αγορά μετά από αυτήν την απόφαση. «Για τους αρτοποιούς δεν αλλάζει κάτι. Και σήμερα βάσει νόμου τα καρβέλια μας ζυγίζουν συγκεκριμένα γραμμάρια. Στα ράφια μας υπάρχουν ταμπέλες που γράφουν για παράδειγμα «καρβέλι χωριάτικο 350gr», «καρβέλι πολυτελείας 350gr» και από κάτω την τιμή ανά κιλό» αναφέρει ο κ. Αμπεριάδης και συμπληρώνει «εμείς παρακαλάμε να ζυγίζονται τα καρβέλια, αλλά αυτό να γίνεται παντού. Δηλαδή να ζυγίζονται και στα σούπερ μάρκετ και στα μπακάλικα».
 
Οι παγίδες πίσω από αυτή την απόφαση
amberiadis pΑν και ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε στα πλαίσια προστασίας των καταναλωτών, την θέση αυτή δεν ενστερνίζεται ο κ. Αμπεριάδης. «Με αυτή την απόφαση θα σημειωθεί αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Έτσι και αλλιώς παρασκευάζαμε καρβέλια συγκεκριμένων γραμμαρίων βάσει του ισχύοντος νόμου. Πολλές φορές βέβαια τύχαινε να βγει ένα καρβέλι 10-20 γραμμάρια παραπάνω κάτι που δεν είχε καμία επίπτωση στην τιμή. Τώρα με την νέα πρόταση αυτό θα επιβαρύνει τους καταναλωτές» σημειώνει ο κ. Αμπεριάδης και συμπληρώνει «στην Ξάνθη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Δεν είναι δυνατόν να έρθει ένας παππούς και να του πούμε το καρβέλι είναι 370gr αντί για 350 οπότε θέλουμε 0,97 ευρώ αντί για 0,90».
Το πρόβλημα όμως όπως τονίζει ο Πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης δεν είναι η τιμή αλλά το γεγονός ότι ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα σε όποιο κατάστημα εμπορεύεται ψωμί σε οποιαδήποτε μορφή θα ονομάζεται αρτοποιείο. «Ο καθένας που διακινεί και πωλεί ψωμί, θα μπορεί να πουλάει με τη δική του εμπορική τακτική. Σε σχέση με το κατεψυγμένο ψωμί, θα ισχύσει η υφιστάμενη νομοθεσία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι θα καταργηθούν αναχρονιστικές διατάξεις όπως η διάταξη που υποχρεώνει τον αρτοποιό να έχει στην αποθήκη του συγκεκριμένους τόνους αλεύρι. «Αρτοποιός είναι αυτός που παίρνει το αλεύρι και το κάνει ψωμί» τονίζει κατηγορηματικά ο κ Αμπεριάδης και εξηγεί «το να ψήνει κάποιος κατεψυγμένο ψωμί αμφιβόλου προέλευσης δεν τον κάνει αυτομάτως αρτοποιό. Η νέα υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωμα σε κάθε μαγαζί που πουλάει ψωμί είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο να ονομάζεται αρτοποιείο. Δεν προστατεύεται όμως έτσι ο καταναλωτής».
 
Ψωμιά δεύτερης ημέρας τρώει τα 2 τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός Ξανθιωτών
«Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας τα τελευταία 2 χρόνια ζητά ψωμί δεύτερης ημέρας καθώς αυτό πωλείται στην μισή τιμή. Ο κόσμος δυστυχώς δεν έχει να φάει και αναγκάζεται να κόψει ακόμα και το ψωμί. Όταν είσαι άνεργος, συνταξιούχος ή παίρνεις μισθό 500 ευρώ και έχεις να θρέψεις 2 παιδιά προσπαθείς να ελαττώσεις τα έξοδα σου» αναφέρει ο κ. Αμπεριάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συμπληρώνει «οι πωλήσεις μας έχουν πέσει κατά 50%. Κάποτε ο κόσμος πετούσε το ψωμί της προηγούμενης ημέρας στα σκουπίδια. Τώρα το βάζουν στο ψυγείο για να το έχουν 2-3 μέρες».
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα τρία στεγαστικά προγράμματα που ξεκινούν το 2025 ύψους 2,56 δισ.ευρώ

Προβλέπουν είτε την ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας, είτε την αγορά νέας Τρία στεγαστικά …