Για την ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα μορφή δικομματισμού στη χώρα μίλησαν σε εκδήλωση της πρωτοβουλία η Χ. Καρακωστάκη και ο Σ. Λειβαδάς
Μετέφεραν τη διαπίστωση της ανάγκης δημιουργίας μιας δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, την ώρα που συρρικνώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
Τον τρόπο που ζυμώνεται η Πρωτοβουλία των «58» και τον χαρακτήρα που επιχειρεί να διαμορφώσει, κυρίως ως τρίτος πόλος από την κεντροαριστερά ανάμεσα στην πόλωση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκαν να παρουσιάσουν στην Ξάνθη δύο ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλία, η Χαριτίνη Καρακωστάκη και ο Σταύρος Λειβαδάς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η προσωρινή πενταμελής επιτροπή της κίνησης στην Ξάνθης, το βράδυ της Τετάρτης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολίτες της Ξάνθης, από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, καθώς και κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ.
Σ. Λειβαδάς: «να αποτρέψουμε ένα δικομματισμό-ρέπλικα αυτού που μας οδήγησε στη σημερινή κρίση»
Συνδέοντας τις δικές του προσωπικές εμπειρίες από τα στρατευμένα του νιάτα στην Ξάνθη την μετεμφυλιακή περίοδο με τη σημερινή εποχή, υπό το κοινό διακύβευμα της ενότητας και της εθνικής συνεννόησης, ο Σταύρος Λειβαδάς παίρνοντας το λόγο, τόνισε την ακραία πόλωση της εποχής μας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατακρίνοντας την επιλογή των δύο κομμάτων να ενισχύσουν αυτή την εικόνα, καθώς όπως σημείωσε «πρόκειται για ένα δικομματισμό- «ρέπλικα» αυτού που οδήγησε στη σημερινή κρίση».
Από τη μια επέκρινε τον αυταρχισμό της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη σχολίασε αρνητικά «τα ίχνη αριστερού λαϊκισμού» στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εδικά για την τελευταία σημείωσε: «επειδή δεν έχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, αν αναλάβει την εξουσία θα έχουμε ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή γαντζώνεται από μία πολιτική που έχει πεθάνει και έχει τα μάτια στραμμένα στο «ζύγι» του πολιτικού κόστους. Αντιπολίτευση με «όχι σε όλα» δε γίνεται».
Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τον… πρωταθλητισμό της χώρας στα επίπεδα διαφθοράς και την έλλειψη επενδυτικών κινήτρων, ο κ. Λειβαδάς αναφέρθηκε στην αποστροφή του κόσμου στο πολιτικό προσωπικό, που είχε ως αποτέλεσμα και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ΑΝΕΛ και ΧΑ, που, όπως είπε «έχουν κάνει τον ανορθολογισμό επάγγελμα». Αλλά ακόμη θα σημάνει και την ολοκληρωτική επαναφορά στον δικομματισμό, αν η πόλωση εκφραστεί και στις ευρωεκλογές. «Τα κόμματα της κεντροαριστεράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συρρικνώνονται γι’ αυτό απαιτείται μία νέα εποχή εθνικής ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. Στις επισκέψεις μας βλέπουμε ανταπόκριση, βλέπουμε πρώην απογοητευμένους που έρχονται με ελπίδα, όμως το στοίχημά μας είναι οι νέοι, που είναι πιο επιφυλακτικοί και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εμπιστευτούν», επεσήμανε ο ομιλητής, προσθέτοντας: «η πολιτική ηθική και η ακεραιότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι για εμάς βασικοί πυλώνες, ενώ αδιαπραγμάτευτες αρχές είναι ο περιορισμός του πολιτικού προσωπικού και ο κατακόρυφος περιορισμός της σπατάλης. Προτάσσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με προτεραιότητα στους αδύναμους και ίσους κανόνες παροχών για όλους τους υπόλοιπους».
Ειδικά, για τη σταυροδοσία υποψηφίων στις ευρωεκλογές, ο κ. Λειβαδάς εξήγησε ότι προκύπτουν ερωτηματικά και αντιδράσεις για τον χρόνο και τον τρόπο που προωθήθηκε η αλλαγή και ότι αυτή προσπαθεί να ξεπεράσει ένα εγγενές πρόβλημα δημοκρατίας με ένα νέο πρόβλημα, που εν πάσι περιπτώσει θα απαιτούσε προηγουμένως διαβούλευση.
Χ. Καρακωστάκη: «μεγάλη μερίδα του κόσμου βλέπει τον εαυτό του και τα συμφέροντά του στην κεντροαριστερά, αλλά διστάζει να πάει σε κάτι φθαρμένο»
Η νεαρή Χαριτίνη Καρακωστάκη με δεκαετή πείρα σπουδών και εργασίας στη Γαλλία, αλλά και με απαντήσεις για τους νέους που αποστρέφονται την ενεργή ένταξη στην πολιτική ζωή περιέγραψε τους λόγους που οδήγησαν στη δική της συμμετοχή στην πρωτοβουλία των «58», όπου και άλλοι 20 προστέθηκαν στη συνέχεια, αλλά και τον τρόπο που παρουσιάζεται το διεκδικητικό πλαίσιο, οι στοχεύσεις και οι αρχές της δημιουργίας μιας μεγάλης, ενιαίας –όσο το δυνατόν- δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης της κεντροαριστεράς. «Έχουμε μεγάλη παράδοση στην κεντροαριστερά στη χώρα μας, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε και μία μεγάλη πόλωση. Η ΝΔ αποτελεί μία αυταρχική κυβέρνηση που ενισχύεται από την εύλογη ανάγκη που υπάρχει στην κοινωνία για καθοδήγηση, είναι συντηρητική και δεν διαβουλεύεται, δε διαπραγματεύεται με τους δανειστές μας. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, που αύξησε ιλιγγιωδώς τις δυνάμεις του, έχει την ταμπέλα της αριστεράς, αλλά είναι λαϊκίστικη, παράδοξη και αντιφατική, έχοντας συγκεντρώσει στους κόλπους της τα πάντα και τα αντίθετά τους και έχει ειδικότητα να χαϊδεύει τα αυτιά μας», ανέφερε η ομιλήτρια, που συμπλήρωσε ότι «σε αυτό το σκηνικό αναδείχθηκαν και δυνάμεις, όπως οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ απαντώντας στην ανάγκη της κοινωνίας για κάτι νέο, αλλά αυτό είναι ακόμη πιο φθαρμένο και μολυσματικό από το υπόλοιπο, όπως αποδείχθηκε».
Η Χαριτίνη Καρακωστάκη εξήγησε ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου πρόσκειται στην κεντροαριστερά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να της δοθεί τρόπος να εκφραστεί: «πιστεύουμε ότι η κεντροαριστερά έχει περάσει μία σοβαρή κρίση αξιοπιστίας στο κομματικό της προσωπικό. Υπάρχει όμως μεγάλη μερίδα του κοινωνικού σώματος που βλέπει τον εαυτό του και τα συμφέροντά του εδώ, αλλά διστάζει να πάει στο φθαρμένο. Κι όμως στην κεντροαριστερά οφείλεται η άνοδος της μεσαίας τάξης, που αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική κατάκτηση, ενώ είναι αυτή που μπορεί να εκφράσει καλύτερα την πρόοδο με κοινωνικό πρόσωπο. Κάθε γενιά μέχρι τώρα ήταν πιο μορφωμένη, πιο ευκατάστατη, κι αυτή είναι η παρακαταθήκη της κεντροαριστεράς και είναι λάθος αν δε το αναγνωρίζουμε». Ως προς την επιλογή υποψηφίων στις ευρωεκλογές, η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη δημοκρατία, με δυνατότητα ανανέωσης προσώπων και ιδεών, που δίνει πλέον την ευθύνη στους ψηφοφόρους, αλλά δεν προλαβαίνει να υιοθετηθεί και να αναδειχθεί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.