Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα «Παραμύθια της Θράκης» ταξιδεύουν σε όλη την Ξάνθη

Τα «Παραμύθια της Θράκης» ταξιδεύουν σε όλη την Ξάνθη

0

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε οικισμούς του Δήμου Μύκης, απευθύνονται σε γονείς, παιδιά και δίνουν ώθηση στο νοητικό και στην φαντασία


«Γενικά αυτά τα στοιχεία του φανταστικού και του άχρονου συνάμα λείπουν από την σύγχρονη ζωή μας. Δημιουργούν, λοιπόν, κόσμους που υπάρχουν στο συλλογικό ασυνείδητο», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας στο «Ε»


Τα «Παραμύθια της Θράκης» παρουσιάζει η ομάδα του «Ανατολικά του Νέστου» σε οικισμούς του Δήμου Μύκης, με στόχευση την πολιτιστική εξοικείωση των παιδιών, την επαφή τους με το θέατρο, τη μουσική και την τέχνη γενικότερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καλλιτέχνες του θεάτρου έχουν επιλέξει τα θρακιώτικα λαϊκά παραμύθια «Η βασιλοπούλα και το αίνιγμα», «Το πιο γλυκό ψωμί» και «Ο γέρος, η γριά και το γαϊδούρι». Δηλαδή, έχουν δημιουργήσει μία «φρέσκια» και ιδιαίτερη παράσταση, με ζωντανή μουσική με παραδοσιακά θρακιώτικα στοιχεία, με πολλή κίνηση και φαντασία. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί ένα διαδραστικό μέρος, σε συνάφεια με το θέαμα που έχει προηγηθεί, όπου τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα θεατρικό παιχνίδι οργανωμένο από τους ηθοποιούς.

Εν συνεχεία, το «Ε» βρέθηκε στον χώρο όπου τα μέλη της ομάδας κάνουν τις πρόβες, συνομίλησε μαζί τους και αφουγκράστηκε σκέψεις, ιδέες, μα και σχέδια για το μέλλον…

«Ε»: Μπορείτε να μας δώσετε σε αδρές γραμμές μία πρώτη εικόνα της παράστασης;

Α.τ.Ν.: Έχουμε επιλέξει να κάνουμε μία παράσταση με παραμύθια από την Θράκη. Γενικά αυτά τα στοιχεία του φανταστικού και του άχρονου συνάμα λείπουν από την σύγχρονη ζωή. Δημιουργούν, λοιπόν, κόσμους που υπάρχουν στο συλλογικό ασυνείδητο από αιώνες αιώνων και από λαούς σε λαούς. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι απαντώνται ίδια στοιχεία σε παραμύθια από διαφορετικά σημεία του κόσμου. Οπότε μπορεί εμείς να κάνουμε λόγο για παραμύθια της Θράκης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα συναντάμε μόνο εδώ.

«Ε»: Τελικά σε ποιους απευθύνεται;

Α.τ.Ν.: Η παράσταση είναι φτιαγμένη με τρόπο που ωθεί το νοητικό, το πεδίο της φαντασίας και ασφαλώς δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, οι οποίοι επιδιώκουν να εντάξουν αυτό το αφαιρετικό στοιχείο, να το βιώσουν και τελικά να δημιουργήσουν τους κόσμους που λείπουν σήμερα από την ζωή μας. Χαρακτηριστικά, η παράσταση είναι βασισμένη σε ήχους και εικόνες που προκύπτουν από τα σώματά μας. Με λίγα λόγια, δεν προσφέρουμε κάποια έτοιμη εικόνα, όλα υπονοούνται, ο κάθε θεατής μπορεί να πλάσει μία διαφορετική εικόνα. Το σκηνικό μας είναι πολύ λιτό. Δηλαδή, έχουμε μία σκάλα με την οποία δημιουργούμε διάφορα τοπία και μία κούκλα, η οποία συμμετέχει και στα τρία παραμύθια.

«Ε»: Τι επιδιώκετε να πετύχετε μέσα από τα παραμύθια; Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες από όπου προέρχονται τα συγκεκριμένα;

Α.τ.Ν.:  Επιλέξαμε τρία παραμύθια ενόψει της παράστασης προερχόμενα από τρεις διαφορετικές κατηγορίες παραμυθιών. Ειδικότερα, η μία αφορά τα μαγικά παραμύθια, όπου οι ήρωες ταλαντεύονται και ζουν ανάμεσα σε δύο κόσμους, στον πραγματικό και στον υπερφυσικό. Οπότε κάθε φορά καλούνται να καταφέρουν τους στόχους τους έχοντας αυτές τις υπερφυσικές ιδιότητες ή ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με στοιχεία που ανατρέπουν τα πάντα. Το άλλο παραμύθι που επιλέξαμε ανήκει στην κατηγορία των νοβελιστικών παραμυθιών στα οποία οι ήρωες αναζητούν την τύχη τους μέσα στα όρια του ανθρώπινου κόσμου, ο ήρωας είναι άνθρωπος και καλείται να διαχειριστεί τις δικές του δυνατότητες. Τέλος, το τρίτο παραμύθι ανήκει στην κατηγορία των παραμυθιών με πρωταγωνιστές ζώα που συνήθως δημιουργούν πιο χιουμοριστικές καταστάσεις. Επιχειρήσαμε, δηλαδή, να αξιοποιήσουμε και την νόηση και το υπερφυσικό στοιχείο της φαντασίας και το χιουμοριστικό.

«Ε»: Σε αυτό το σημείο ας αποσαφηνίσουμε το πεδίο των ρόλων οι οποίοι και συμπλέκονται σε ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης.

Α.τ.Ν.: Καταρχάς, να επισημάνουμε πως δεν γίνεται λόγος για ένα θεατρικό έργο με συγκεκριμένους χαρακτήρες. Είναι κάποια λαϊκά παραμύθια τα οποία εμείς δραματοποιήσαμε, οπότε ο καθένας από εμάς καλείται να κάνει τον ρόλο του αφηγητή που λέει την ιστορία, αλλά συνάμα και να μπει σε διάφορους άλλους χαρακτήρες που παρουσιάζονται μέσα στα παραμύθια. Αναντίρρητα, αυτή η πρακτική έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και εναλλάσσονται αντιθετικοί μεταξύ τους ρόλοι, κάτι που απαιτεί από εμάς πάρα πολύ ενέργεια, όπως επίσης και κέφι. Θα δούμε ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης. Μας προβλημάτισε αρκετά πώς θα φτιάξουμε την παράσταση, τι σκηνικά θα έχουμε, τι κοστούμια θα επιλέξουμε. Τελικά, αποφασίσαμε το βασικό στοιχείο να είναι τα σώματά μας. Οπότε το σκηνικό είναι πιο απλό.

«Ε»: Ποια είναι τα επόμενα βήματα-σχέδια της ομάδας;

Α.τ.Ν.: Υπογραμμίζουμε ότι η δράση, τα «Παραμύθια Θράκης» εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το θέατρο Ανατολικά του Νέστου έχει για τύχη και την τιμή για τρίτη χρονιά να είναι στις επιλεγμένες δράσεις που χρηματοδοτούνται υπό την αιγίδα του. Έτσι, αναγνωρίζεται με κάποιο τρόπο και η προσφορά του θεάτρου Ανατολικά του Νέστου στην περιοχή.

Τα Παραμύθια της Θράκης θα παρουσιαστούν κι αλλού, πέρα από τις δύο παραστάσεις που θα κάνουμε στην Γλαύκη και στην Πάχνη. Στο σημείο αυτό τονίζουμε πως υπάρχει και το παραδοσιακό όργανο της γκάιντα, όπως επίσης και θρακιώτικοι ρυθμοί πάνω στους οποίους δουλεύουμε κινησιολογικά.



Πληροφορίες για τις παραστάσεις

-Οικισμός Πάχνης-Χώρος Δημοτικού Σχολείου-Σάββατο 11/11 στις 17:30

-Γλαύκη-Χώρος Δημοτικού Σχολείου-Κυριακή 12/11 στις 17:00

-Μουσική σύνθεση : Ευγενία Πανταζόγλου

-Επιμέλεια κίνησης: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

-Παίζουν: Δημήτρης Δεδεμάδης, Πολυξένη Καρακατσάνη, Βασίλης Λειβαδίτης, Ευγενία Πανταζόγλου

-Η δράση τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…