Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή επί της Οδού Γεωργίου Σταύρου 20 και Κονίτσης στις 12:00
Η Πρόεδρος, Ελένη Σταθούλη στο «Ε»: «Όλοι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οφείλουν να σταματήσουν να νομίζουν ότι αντιμετωπίζονται μέσα από αρνητικά στερεότυπα, να πάψει να θεωρείται ‘’ταμπού’’»
Ο Σύλλογος Διαβητικών Ξάνθης «Ο ΑΡΕΤΑΙΟΣ» προσκαλεί στην εκδήλωση-εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 12:00 επί της Οδού Γεωργίου Σταύρου 20 & Κονίτσης (Πεζόδρομος Εθνικής Τράπεζας).
Η Πρόεδρος, Ελένη Σταθούλη, παρουσιάζει στο «Ε» τις βασικές αρχές και προτεραιότητες του Συλλόγου επισημαίνοντας συνάμα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με την στάση της κοινής γνώμης απέναντι σε έναν συνάνθρωπό μας με σακχαρώδη διαβήτη.
Ανησυχητική η αύξηση στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
«Ο Σύλλογος είναι νεοσύστατος καθώς θα συμπληρώσει τον Δεκέμβριο έναν χρόνο. Σίγουρα η παρουσία ενός τέτοιου Συλλόγου είναι πολύ σημαντική. Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ανησυχητική αύξηση στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Μπορούν να εγγράφονται μέλη με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1, Τύπου 2 και φυσικά οι γονείς παιδιών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ο στόχος είναι πρώτα από όλα η ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες. Εμείς αποσκοπούμε να έχουμε στο πλευρό μας ειδικούς γιατρούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους. Έχουμε αναπτύξει ήδη ένα κλίμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας, εντοπίζουμε τα προβλήματα και αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους», τονίζει.
Αντιμέτωποι με τα προβλήματα οι διαβητικοί
«Δύο από τα προβλήματα που προκύπτουν είναι από τη μια η απουσία σχολικών νοσοκόμων και από την άλλη η έλλειψη Διαβητολογικού Κέντρου. Στο σημείο αυτό, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε συμπεριφορές αυτό-φροντίδας ενώ φυσικά επιχειρούμε να συνδράμουμε από κοινού, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο του στιγματισμού. Άλλωστε, όλοι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οφείλουν να σταματήσουν να νομίζουν ότι αντιμετωπίζονται μέσα από αρνητικά στερεότυπα, να πάψει να θεωρείται ‘’ταμπού’’, διότι υπάρχουν πολλοί διαβητικοί που το κρύβουν, καθώς φοβούνται πιθανές αρνητικές αντιδράσεις. Υπάρχει έλλειψη γνώσεων. Το μόνο που λείπει σε έναν διαβητικό είναι η ινσουλίνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να κάνει όνειρα. Μπορεί να πετύχει τα πάντα! Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί με αποτέλεσμα να κάνει πιο εύκολη την ζωή του διαβητικού. Η νέα αντλία ινσουλίνης κάνει διορθώσεις από μόνης της, οπότε αποφεύγονται και οι υπογλυκαιμίες εξαιτίας των οποίων προκαλούνται επιπλοκές», συμπληρώνει εν συνεχεία.
«Φυσικά επιστέγασμα του Συλλόγου είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία θα δώσει το παρών την Κυριακή. Ο Πρόεδρός μας, Χρήστος Δαραμήλας αγωνίζεται καθημερινά για την διεκδίκηση δικαιωμάτων», όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου.
Ευκαιρία για κάθε διαβητικό μία θέση στον Σύλλογο
Η κα Σταθούλη τονίζει «σήμερα συνολικά είμαστε 50 μέλη, έχουμε τακτοποιήσει τον χώρο μας και δηλώνουμε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο. Θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο παμψηφεί ενέκρινε την δωρεάν παραχώρηση του χώρου στην οδό Γεωργίου Σταύρου. Είναι ευκαιρία οι διαβητικοί να γραφτούν στον Σύλλογό μας, να πάψουν να ντρέπονται. Καταληκτικά, η δημιουργία Ομάδας Ψυχολογικής Υποστήριξης είναι για εμένα ό,τι το πιο σημαντικό, αφού επιτυγχάνεται η διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών, συμβουλών».
Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr