Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ξάνθη: Η Γλώσσα της Πολυπολιτισμικότητας

1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ξάνθη: Η Γλώσσα της Πολυπολιτισμικότητας

0

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το διήμερο Παρασκευή  20 και Σάββατο 21 Οκτωβρίου στην «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» αφήνοντας το  αποτύπωμά τους στην τοπική κοινότητα


Ο Γλωσσολόγος-Καθηγητής Ελληνικών, Κωνσταντίνος Βλάχος από την ομάδα των Γλωσσοναυτών μιλά στο «Ε»  για ένα κράμα εμπειριών-δράσεων με συνέχεια


Στην Ξάνθη, την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1o Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο χώρος που φιλοξένησε το Φεστιβάλ ήταν o Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Το Φεστιβάλ διοργάνωσαν οι Glossonauts – Γλωσσοναύτες, η νέα start-up εταιρεία της πόλης, με στόχο την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρωγός της προσπάθειας αυτής ήταν η Περιφερειακή Ενότητα  Ξάνθης, πανεπιστημιακοί φορείς, καθώς και μερικοί τοπικοί επιχειρηματίες με μεράκι για τον πολιτισμό και την παράδοση.

Ο Γλωσσολόγος-Καθηγητής Ελληνικών, Κωνσταντίνος Βλάχος μιλώντας εκ μέρους των Γλωσσοναυτών, σημειώνει στο «Ε»:

«Αρχικά, όσον αφορά την ομάδα μας, “Γλωσσοναύτες”, αξιομνημόνευτο είναι ότι έναν χρόνο πριν είχαμε οραματιστεί από κοινού το συγκεκριμένο φεστιβάλ, το οποίο ουσιαστικά αναδεικνύει την τοπική πολυγλωσσία και πολυπολιτισμικότητα που υπάρχει στην Ξάνθη. Εν συνεχεία, φιλοδοξούμε να το γνωστοποιήσουμε σ’ όλη την χώρα ως ένα ‘’success story’’ συνύπαρξης γλωσσών και πολιτισμών. Σε συνεργασία, λοιπόν, με την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, η οποία στήριξε την δράση, και με την βοήθεια χορηγών, πήραμε την απόφαση και συνεργαστήκαμε για να οργανώσουμε το φεστιβάλ πολυγλωσσίας».

Πάνω από 150 μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολυγλωσσίας και social media την Παρασκευή

«Το πρωί της Παρασκευής ήταν αφιερωμένο στην εκπαιδευτική κοινότητα, μιας και το παρών έδωσαν πάνω από 150 μαθητές. Μόλις κοινοποιήσαμε την εκδήλωση, επικοινώνησαν πολλά σχολεία μαζί μας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τονίζοντάς ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από μέρους τους στις εν λόγω δράσεις. Ωστόσο, δεν ήταν εφικτό λόγω του μεγάλου αριθμού να τους δεχτούμε όλους. Έπειτα, ακολούθησε το εργαστήρι social media όπου ουσιαστικά ήρθαν άνθρωποι που ήθελαν να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν ορθά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να προβάλουν την δουλειά τους. Τους δείξαμε το δικό μας παράδειγμα, δηλαδή, πώς μέσα από τα social media πετύχαμε ό,τι παρουσιάζουμε σήμερα, δηλαδή μία κοινότητα η οποία πλησιάζει τους 100.000 ακολούθους. Τους δείξαμε στην πράξη πώς να κάνουν τον δικό τους λογαριασμό, να επεξεργάζονται βίντεο. Ήταν μία ιδιαίτερη δράση, μιας και δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στην πόλη μας», τονίζει επιπροσθέτως.

Για 1η φορά στην ΑΜΘ εκπαίδευση καθηγητών ξένων γλωσσών και φιλολόγων

«Το πρωί του Σαββάτου συμμετείχαμε στο Εργαστήρι Γλωσσών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η 1η φορά  που εκπαιδεύτηκαν σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθηγητές ξένων γλωσσών , αλλά και φιλόλογοι, δηλαδή καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα. Δεν χωρά αμφιβολία ότι το εργαστήρι ήταν ιδανικό για καθηγητές που έχουν αναλάβει τμήματα παιδιών με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο. Ακολούθως, έλαβαν χώρα ακαδημαϊκές ομιλίες για την πολυγλωσσία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ενημερωθήκαμε και για την τεχνολογία στην εκπαίδευση», όπως επισημαίνει ο Κ. Βλάχος αναφορικά με το πρόγραμμα του Σαββάτου.

«Ο κόσμος ‘’αγκάλιασε’’ την δράση, γι’ αυτό μάλιστα θέλουμε να την επαναλάβουμε και ήδη έχει κατατεθεί ως πρόταση να συνεχιστεί»
Κωνσταντίνος Βλάχος
Γλωσσολόγος-Καθηγητής Ελληνικών

Highlight η «γλώσσα» του φαγητού

«Το απόγευμα της Παρασκευής υποδεχτήκαμε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με παραδοσιακές συνταγές, τοπικά εδέσματα και κρασιά. Αναλυτικά, τα παραπάνω επιμελήθηκαν ο Απόστολος Παπαδόπουλος- Meat Company, η επιχείρηση «Σοφίας Γεύσεις», η εταιρεία ‘’Παπαπαρασκευάς’’, το οινοποιείο Passas. Ο καθένας μας είπε δυο λόγια για την ‘’γλώσσα’’ του φαγητού. Άλλωστε, ο τίτλος του φεστιβάλ είναι ‘’Μία πόλη, χίλιες γλώσσες’’. Εμείς προφανώς το διευρύνουμε, από τη μία έχουμε τις πολλές γλώσσες που μιλάμε στην Ξάνθη και από την άλλη έχουμε κι άλλες γλώσσες, όπως είναι και η ‘’γλώσσα’’ του φαγητού στην οποία και σταθήκαμε. Είχαμε πάντα στο νου μας ότι απευθυνόμαστε σε αρκετό κόσμο και ότι η δράση είναι προορισμένη συνολικά για την κοινότητα», όπως δηλώνει.

Οι πρώτες εντυπώσεις και οι σκέψεις για το «αύριο»

«Ο κόσμος ‘’αγκάλιασε’’ την δράση, γι’ αυτό μάλιστα θέλουμε να την επαναλάβουμε και ήδη έχει κατατεθεί η πρόταση να συνεχιστεί. Ο ενθουσιασμός των μαθητών σε συνδυασμό με την έκπληξή τους όταν έβλεπαν τους συμμαθητές τους να μιλούν πάνω από μία ή δύο γλώσσες ήταν σαφώς κάτι εντυπωσιακό. Έτσι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το στοιχείο της πολυγλωσσίας προκαλεί θαυμασμό αφενός και αφετέρου είναι κάτι που δεν πολυσυζητιέται, μιας και ορισμένα παιδιά δεν γνώριζαν τον αριθμό γλωσσών που κατέχουν οι συμμαθητές τους».

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Στογιαννίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όρθιος»

Ο πρώην βουλευτής μιλά στο «Ε» για όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά και κεντρικά – …