Δημοτική πρωτιά ψήφων
Πρώτος των πρώτων ο δημοτικός σύμβουλος Σουά Μπεκήρ Ογλού της παράταξης Τσέπελη.
Έλαβε 1261 σταυρούς και ακολουθεί ο Σταύρος Αμοιράς με 1185 σταυρούς της παράταξης του Μελισσόπουλου, και ο Μανώλης Φανουράκης με 1088.
Αυτοί είναι οι τρεις πρώτοι που ξεπέρασαν τους χίλιους σταυρούς. Αριθμός μεγάλος όπως και να τη δει κανείς την περίπτωση. Βέβαια για να φτάσει κανείς στο σημείο αυτό απαιτείται πρώτον αποδοχή από τους πολίτες και δεύτερο αγώνα, τρέξιμο, επαφές, τηλεφωνήματα.
Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο πως χωρίς σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια, νίκη δεν έρχεται τουλάχιστον για τους υποψήφιους συμβούλους.
Γ.Δ.
Περιφερειακές πρωτιές
Πρωτιές σημαντικές είχαμε όμως και στους περιφερειακούς συνδυασμούς. Στο νομό μας η επικράτηση της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης ήταν εντυπωσιακή ως προς τη διαφορά. Πρώτος των πρώτων στο νομό μας ο δικηγόρος Κώστας Κουρτίδης με 7.698 σταυρούς, με 4.010 η Σοφία Ψωμά, ο Δημήτρης Γαλανόπουλος με 3.823. Αυτοί είναι οι τρεις πρώτοι που εκλέγονται στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.
Από το ψηφοδέλτιο της Περιφερειακής Σύνθεσης (Τοψίδης) πρώτος είναι ο Χατζηγκενέ Ιρφάν με 3.503 σταυρούς, δεύτερος ο Ισμαήλκο Φατήχ με 2.843, τρίτη η Μπρίκα Πολυξένη με 2.323, τέταρτος ο Γιουρούκ Σαλή με 2.232, η Παυλακάκη Βασιλική με 2.180 και έκτος ο Αμούτσκα Ιμπραχήμ με 2.037 σταυρούς. Οι παραπάνω έξι εκλέγονται για το περιφερειακό συμβούλιο με πρώτο επιλαχόντα τον Νίκο Τσιναρίδη.
Γ.Δ.
Έξαρση βίας ανηλίκων
Έξαρση βίας παραβατικότητας στους ανηλίκους παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Συμμορίες 15χρονων αγοριών και κοριτσιών δρουν με μαφιόζικο τρόπο, θυμίζοντας συμμορίες της Νέας Υόρκης, σπέρνουν τον τρόμο, με εκφοβισμό, κλοπές και τραυματισμούς. Συμπεριφορές ανηλίκων που προβληματίζουν και σε κάθε περίπτωση χρήζουν μέτρα αντιμετώπισης. Στην Ξάνθη έχουμε μεγάλη παραβατικότητα ανηλίκων αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εντοπίζονται κυρίως στο Δροσερό. Συστήνονται συμμορίες που κλέβουν αυτοκίνητα, κάνουν ληστείες σε σπίτια και καταστήματα αλλά δεν συγκρούονται μεταξύ τους ούτε καταλαμβάνουν περιοχές όπου δρουν ανεξέλεγκτα όπως σε μεγάλες πόλεις. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ν’ αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Η αστυνομία κάθε τόσο κάνει συλλήψεις αλλά μετά από λίγο είναι πάλι ελεύθεροι και συνεχίζουν τη δράση τους. Μέχρι ποτέ θα διαιωνίζεται αυτό;
Μ.Ξ.
Έμειναν εκτός…
Ο τρόπος που ψήφισε το εκλογικό σώμα στην Ξάνθη δείχνει ότι έχει και πολιτική ωριμότητα αλλά και ότι δεν έχει μνήμη …χρυσόψαρου. Δεν συγχωρεί στους υποψήφιους τις παλινωδίες και τις «κυβιστήσεις». Τα πέρα δώθε δηλαδή. Υπάρχουν κάποιοι για παράδειγμα που ενώ ήταν αλλού σε δικό τους συνδυασμό, τον διέλυσαν πήγαν σ’ άλλο, τον παράτησαν κι αυτόν και στον τέλος ήταν υποψήφιοι σ’ αυτόν που έβριζαν! Ή κάποιοι άλλοι επαΐοντες που ήταν αλλού και πήγαν στον αντίπαλο συνδυασμό γιατί τους έταξαν θέση. Ενώ αν έκαναν υπομονή και παρέμειναν στον ίδιο συνδυασμό τώρα πιθανόν να ήταν και σε θέση εξουσίας. Ονόματα δεν λέμε αλλά όλοι καταλαβαίνουμε. Ε αυτοί λοιπόν δεν εκλέχτηκαν! Η συνέπεια στην πολιτική είναι ένδειξη αξιοπιστίας και εγκυρότητας αλλά και πολιτικού ήθους και αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί να φτύνεις και μετά να γλύφεις αυτόν που έφτυνες!
Μ.Ξ.
Πρωτοβρόχια
Το θέμα το θυμάμαι ακόμη από το δημοτικό. Ήταν τέτοια εποχή τα πρωτοβρόχια έτσι όπως το παρουσίαζε το αναγνωστικό μας εκείνης της περιόδου.
Πρωτοβρόχια λοιπόν, Φθινόπωρο καρδιά και δεδομένες και αναμενόμενες οι βροχές.
Οι βροχές όμως, οι ήπιες και σιγανές, όχι καταιγίδες και τόνους νερών που κάνουν ζημιές και δημιουργούν προβλήματα.
Καλοδεχούμενα λοιπόν τα πρωτοβρόχια, παρότι η ΕΜΥ μας ενημερώνει ότι από σήμερα ο καιρός θ’ αλλάξει βελτιούμενος.
Άρα, το πετρέλαιο μπορεί να περιμένει ακόμη.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια για τις εξαγορές
Αυτό το φαινόμενο της εξαγορασμένης ψήφου αποτελεί ντροπή για την πόλη και τους Ξανθιώτες. Με τον ρυθμό που εμφανίζεται και τα ποσά που διατίθενται για την εξαγορά ευάλωτων ανθρώπων, τις επόμενες εκλογές δύσκολα θα συσταθεί δημοτικός συνδυασμός στην πόλη της Ξάνθης κυρίως.
Πλέον ποιος λογικός άνθρωπος θα έχει την πρόθεση να ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να εκλεγεί δήμαρχος;
Μάλλον δυο-τρεις το πολύ κι αυτοί αν θα το τολμήσουν τελικά.
Αυτού του είδους η εμπορευματοποίηση και η αναγωγή της ψήφου σε προϊόν προς διαπραγμάτευση, εν τέλει, ξεφτιλίζει τον θεσμό των εκλογών και πληγώνει βαθύτατα τη Δημοκρατία μας.
Γ.Δ.
Πώς θα σταματήσει
Στο ερώτημα πως θα σταματήσει αυτή η τροπή που δυστυχώς υπάρχει σ’ ολόκληρη τη χώρα κι όχι μόνον στην Ξάνθη, η απάντηση είναι μία και μοναδική. Την έχουμε πει κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα την ξαναπούμε.
Η λύση είναι στο να μην υπάρχουν ψηφοδέλτια εκτός των εκλογικών κέντρων ψηφοφορίας. Ούτε στα κόμματα, ούτε στους υποψήφιους, ούτε στις δημοτικές παρατάξεις βεβαίως.
Απλά, πας στο εκλογικό σου κέντρο, παίρνεις εκεί το ψηφοδέλτιό σου και επιλέγεις αυτούς που επιθυμείς. Απλά, καθαρά, κάνεις αυτό που πρέπει.
Ελεύθερα και χωρίς επηρεασμό, εκφράζεις την επιλογή σου η οποία δεν αποτελεί προϊόν συναλλαγής, εκβιασμού ή ακόμη και καταπίεσης.
Η υπόθεση είναι απλή αλλά και οικονομική για όλους αλλά και οικολογική.
Γ.Δ.
Κυβερνητική η υλοποίηση
Προφανώς για να υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση πρέπει να το αποφασίσει μια κυβέρνηση. Το θέμα είναι ποια θα είναι η κυβέρνηση αυτή που θα τολμήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια σοβαρή τομή.
Μια τομή που θα εξυγιάνει το σύστημα ψηφοφορίας και θα το οδηγήσει στη σωστή διαδικασία που πλέον ακολουθούν σχεδόν όλες οι χώρες.
Ίσως κάποιοι των αναγνωστών διερωτηθούν τι θα γίνει με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Το θέμα είναι απλό και έχει αλλού λυθεί. Ο αγράμματος δεν ψηφίζει.
Έτσι κι αλλιώς και που ψηφίζει καθοδηγούμενος και με εξαγορασμένη την ψήφο του, αγνοεί τελικά ποιον ψήφισε, ποιο κόμμα, ποια δημοτική παράταξη.
Άρα, είναι το δικαίωμα στην ψηφοφορία ευκαιρία να μειωθεί ο αριθμός των αγράμματων.
Εξάλλου καμία σοβαρή απόφαση δεν μπορεί να είναι χωρίς κάποιο τίμημα. Απλά το ποσοστό των αγράμματων είναι μικρό και χρόνο τον χρόνο μειώνεται.
Άρα η πρόταση λοιπόν εν συντομία είναι απλή και τα επιχειρήματα για να εφαρμοστεί αυτά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Γ.Δ.
Ρωγμές και ρήγματα
Η ατάκα της εκλογικής βραδιάς της Κυριακής ήταν η λέξη «ρωγμή» που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέλοντας να περιγράψει αυτό που έπαθε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, χάνοντας τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας και τις 4 από τις 5 διεκδικούμενες περιφέρειες.
Κι αν όντως η ΝΔ υπέστη μία «ρωγμή» στο προφίλ της με τις απώλειες αυτές, εξηγείται από την μεγάλη αποχή λόγω της κόπωση των ψηφοφόρων και του εφησυχασμού λόγω της συντριπτικής επικράτησης στον πρώτο γύρο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και στα προβλήματα που δημιούργησαν σε ΑΜΘ και Θεσσαλία οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή υπέστη διπλό ρήγμα, προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, που δεν έχει προηγούμενο για ένα κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και επιπλέον έχει και νέο αρχηγό. Δεν κέρδισε καμία περιφέρεια και κανένα δήμο, παρά μόνο βοήθησε να εκλεγούν κάποιοι υποψήφιοι ως ακολούθημα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ κοιμήθηκε αξιωματική αντιπολίτευση και ξύπνησε τριτοτέταρτο κόμμα, υπέστη δηλαδή ξεκάθαρα μια πανωλεθρία. Κι ο αρχηγός του, από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται, «είδε» μόνο τη ρωγμή της Ν.Δ. κι όχι το διπλό ρήγμα του δικού του κόμματος…
Κ.Λ.
Δεύτερη αυτοδιοικητική δύναμη το ΠΑΣΟΚ
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρόσωπα με διαδρομή στην παράταξη εκλέχθηκαν δήμαρχοι σε πάνω από 100 δήμους «επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του και τη σταθερά ανοδική του πορεία και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών», σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη.
Όπως τονίζουν, «για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια οι τρεις μεγάλοι δήμοι (Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Πειραιάς) θα διοικούνται από πρόσωπα της παράταξης, με πολυσυλλεκτικούς αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που αντιστοιχήθηκαν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».
Παράλληλα αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη στον Δήμο Πειραιώς στηρίζεται διαχρονικά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014. Στο Λεκανοπέδιο, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν τις περιπτώσεις μεγάλων δήμων όπως οι Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Ίλιον, Βύρωνας, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μέγαρα, Παλλήνη και άλλους. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζουν τις νίκες στους Δήμους Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Θέρμης-Θερμαϊκού.
Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη και άλλες μεγάλες πόλεις όπως οι Σέρρες, Καβάλα, Ιωάννινα, Κόρινθος, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Πύργος, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Χανιά, Χερσόνησος, Ηγουμενίτσα, Ναύπλιο κ.α., κέρδισαν στις εκλογές.
Γ.Δ.