Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η WWF Ελλάς αναλαμβάνει Ανάδοχος Αναδάσωσης στον Έβρο

Η WWF Ελλάς αναλαμβάνει Ανάδοχος Αναδάσωσης στον Έβρο

0

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η μέριμνα για την χρηματοδότηση και εκπόνηση μελέτης, για την ολιστική προσέγγιση των περιοχών για τεχνητή αναδάσωση – Ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στα καμένα Παλαγίας και Άβαντα

Ανάδοχος Αναδάσωσης στο νομό Έβρου θα είναι η WWFΕλλάς, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η μέριμνα για την χρηματοδότηση και εκπόνηση μελέτης, για την ολιστική προσέγγιση των περιοχών για τεχνητή αναδάσωση προς αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων, που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου 2023 στον νομό.

Ειδικότερα η μελέτη, ενδεικτικά, θα περιλαμβάνει:

– Καταγραφή του συνόλου των καμένων εκτάσεων, με χωρικό, επιπλέον, προσδιορισμό των τμημάτων των συστάδων που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά

– Αποτύπωση των περιοχών έχουν πληγεί από επανειλημμένα περιστατικά πυρκαγιάς (διπλο-τριπλο καμένες εκτάσεις) – αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων με αναδασωτικές εργασίες (προσδιορισμός περιοχών για εκπόνηση επιμέρους μελετών αναδάσωσης)

– Προσδιορισμό, καταγραφή και αποτύπωση συστάδων για την εκτέλεση σποροσυλλογής για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε υλικό (σπόρους) των αναδασώσεων, από τοπικά δασοπονικά είδη και δυνατότητες παραγωγής των φυταρίων

– Συλλογή λοιπών στοιχείων, σε συνδυασμό και ανάλυση των οποίων επηρεάζουν τις αναδασωτικές παρεμβάσεις για την επανάκαμψη των δασικών οικοσυστημάτων,τα οποία (στοιχεία) θα αποτελέσουν το υλικό για την επεξεργασία με σκοπό την συνολική αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του πληγέντος χώρου.

Ο Ανάδοχος Αναδάσωσης υποχρεούται να κοινοποιήσει εγγράφως στη Διεύθυνση Δασών Έβρου, στα Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου, καθώς και στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης και στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν.Μακεδονίας Θράκης τα στοιχεία των μελετητών και των συμπραττόντων με αυτούς με ταυτόχρονη συνεργασία με τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες. Παράλληλη συνεργασία κατά την εξέλιξη της εκπόνησης των μελετών θα γίνεται, και με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος.

Ως χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της εκπόνησης της μελέτης ορίζονται οι τέσσερις μήνες μήνες.

Ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα σε Παλαγία-Άβαντα

Από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, οι υλοτόμοι του Έβρου έχουν πιάσει δουλειά, κατασκευάζοντας τα αντιδιαβρωτικά έργα πάνω απ’ τα χωριά της Παλαγίας και του Άβαντα σε απόσταση 10 χλμ. βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Φτιάχνουν τα λεγόμενα κορμοδέματα και κορμοφράγματα, κατεβάζουν τους καμένους κορμούς και τους καρφώνουν στο έδαφος σε οριζόντιες επάλληλες σειρές ώστε να συγκρατήσουν τα εδάφη από τη διάβρωση.

«Οι υλοτόμοι που βλέπετε στη φωτογραφία (αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους) είναι από τα ορεινά πομακικά χωριά Σιδηροχώρι και Πετρόλοφος και ήταν αυτοί οι άνθρωποι που στη μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου έδωσαν μάχη επί έξι μερόνυχτα και κατόρθωσαν μαζί με δυο δασικούς υπαλλήλους κι ένα πυροσβεστικό όχημα να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς στον άξονα Καλλιθέα-Ταχτατζίκ-Τρεις Βρύσες και να σώσουν ένα παραγωγικό δάσος 100.000 στρεμμάτων! Το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης σοφά πράττοντας ανέθεσε τα Αντιδιαβρωτικά σε αυτούς τους ίδιους υλοτόμους (ΔΑΣΕ Σιδηροχωρίου και Πετρολόφου) που γνωρίζουν το δάσος σαν το σπίτι τους» σημειώνει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργος Αμυράς.

Πηγή: Κική Ηπειρώτου/gnomionline.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έσβησε πλήρως η φωτιά στο περιαστικό δάσος

Παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων, μαζί με εθελοντικές…