Η Εκδήλωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου
Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, ώρα 18:00-19:30 πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση με τίτλο «Ο εμβολιασμός προστατεύει την κοινότητα» στο ξενοδοχείο ASTIR EGNATIA στην Αλεξανδρούπολη, μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την εκδήλωση υποστήριξαν οι, Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Εργαστήριο Κοινωνικής Ιατρικής, του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο κύριος Αθανάσιος Τσώνης, φαρμακοποιός και Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Υγείας της Περιφέρειας Έβρου. Την εκδήλωση παρακολούθησε κοινό από τον υγειονομικό χώρο, κυρίως φαρμακοποιοί και γιατροί. Το παρόν έδωσε η πανεπιστημιακή ιατρική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κύριο Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, Καθηγητή και καθώς και Διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος να δίνει την πρώτη ομιλία, υπογραμμίζοντας την αξία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας. Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο κύριος Γεώργιος Καραγιάννης, Διευθυντής του φαρμακείου του 216 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας Αλεξανδρούπολης, και ο κύριος Χρήστος Χατζηπαπάς, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.
Η κυρία Χριστίνα Τσίγαλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απεύθυνε τη δεύτερη ομιλία της ημερίδας με τίτλο «Εμβόλια: Παρελθόν, Παρόν και μέλλον». Η κ. Τσίγαλου έκανε μία ιστορική αναδρομή των εμβολίων, από τα πρώτα εμβόλια έως τα πλέον εξελιγμένα σημερινά εμβόλια. Μίλησε για τη σύσταση των εμβολίων, τον τρόπο δράσης τους, αλλά και για την παραγωγή τους, καθώς και τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητά τους.
Ο κύριος Πέτρος Ραφαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε για τον Εποχιακό Εμβολιασμό και τον Εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19. Ο κ. Ραφαηλίδης έκανε λόγο για την ανοσοποίηση και πώς αυτή ενεργοποιείται καθώς και για τους τύπους των εμβολίων. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ιό της γρίπης και στη σημαντικότητα του εμβολιασμού κατά αυτού, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιείται ετησίως, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε έπειτα στη νόσο COVID-19 και στον εμβολιασμό κατά αυτής. Κατά την ομιλία του έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα του εμβολιασμού αυτού, καθώς και της διενέργειας των αναμνηστικών δόσεων, και πώς αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε περίπτωση νόσησης.
Η κυρία Άννα Κυριακούδη, φαρμακοποιός και μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, καθώς και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Έβρου, στην ομιλία της με θέμα το ρόλο του κοινοτικού φαρμακείου στον εμβολιασμό ενηλίκων αναφέρθηκε στη σημασία του κοινοτικού φαρμακείου για την ενημέρωση του κοινού σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εμβολιασμούς, είτε αφορούν παιδιά είτε ενήλικες. Οι πολίτες πρέπει να προσφεύγουν στους γιατρούς τους και τους φαρμακοποιούς για την καθοδήγησή τους σχετικά με τους εμβολιασμούς. Ο ρόλος και η αξία του κοινοτικού φαρμακείου για την προστασία της υγείας της κοινότητας ιδιαίτερα αναδείχθηκαν την περίοδο της πανδημίας COVID-19.