Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ξάνθης με τον συνδυασμό «Δύναμη για το Αύριο» μοιράζεται το όραμα της για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης
«Τουρισμός και Πολιτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες», τονίζει η ίδια
Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές έφεραν στο προσκήνιο άτομα που είναι αφοσιωμένα στο να ξεκλειδώσουν αυτό την δυναμική της Ξάνθης. Η Ειρήνη Χαριτωνίδου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος και υπέρμαχος της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, μοιράζεται το όραμά της για το μέλλον της Ξάνθης.
Το γεγονός ότι έχει αφιερώσει την καριέρα της στο κοινωνικό έργο και την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Ξάνθης την ώθησε να συμμετάσχει ενεργά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Για αυτό το λόγο ενώνει τις δυνάμεις της με τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη για το αύριο».
Αυτή η συνέντευξη εμβαθύνει στις φιλοδοξίες και τα σχέδια της κ. Χαριτωνίδου για την Ξάνθη, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των εμβληματικών κτηρίων στην Παλιά Πόλη, τη συμπόρευση πολιτισμού και τουρισμού και τις δυνατότητες αυτών των προσπαθειών να προωθήσουν την Ξάνθη ως έναν σαγηνευτικό προορισμό για ταξιδιώτες.
«Ε»: Γιατί αποφασίσατε να εμπλακείτε ενεργά με τα κοινά του Δήμου Ξάνθης;
Ε.Χ.: Τελειώνοντας την σχολή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής το 2006, η πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία ως κοινωνική λειτουργός ήταν στον οικισμό του Δροσερού. Εκεί γνώρισα μια άλλη πλευρά της κοινωνίας μας γεμάτη προβλήματα που έψαχναν λύση. Μόχθησα, προσπάθησα και κατάφερα να δημιουργήσω προϋποθέσεις βελτίωσης του τρόπου ζωής του οικισμού. Μέσα μου άρχισε να ανάβει η φλόγα της δημιουργίας λύσεων για την καλυτέρευση της ποιότητας του τρόπου ζωής της πόλης μας. Το 2010 μου δόθηκε η ευκαιρία να μετέχω στις δημοτικές εκλογές. Αυτή ήταν η αρχή. Από τότε συνεχίζω τον αγώνα μου στα κοινά του τόπου μας για την ανάπτυξη και εξέλιξη αυτού.
«Ε»: Γιατί ενώνετε δυνάμεις με τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη;
Ε.Χ.: Βάση της εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, καθώς και της ενασχόλησης μου με την τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι μαζί με τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη μπορούμε να χαράξουμε πορείες και να κατακτήσουμε στόχους, ώστε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα αγκαλιάσει και θα βελτιώσει/προοδεύσει τις ζωές των δημοτών του, μικρών και μεγάλων. Η έως τώρα συνεργασία μας έχει αποδείξει πως μαζί μπορούμε να γίνουμε αρωγός στην προσπάθεια να συγκροτηθούν οι κατάλληλες βάσεις για ένα δημιουργικό μέλλον, ένα μέλλον ανάπτυξης και άκμασης του Δήμου μας.
«Ε»: Κατείχατε για ορισμένο χρονικό διάστημα την αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού και Παιδείας. Μιλήστε μας γι’ αυτούς τους τομείς.
Ε.Χ.: Από τον Ιανουάριο του 2023, ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης με όρισε αντιδήμαρχο Τουρισμού, Πολιτισμού και Παιδείας. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να:
- Συσταθεί και συγκαλεστεί η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης , η οποία ήταν ανενεργή, απαραίτητη για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου μας,
- Φιλοξενηθούν και να περιηγηθούν στην πόλη μας μαθητές διαφόρων ηλικιών, ώστε να γνωρίσουν την παράδοση και ιστορία αυτής,
- Συνταχθεί και εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας του «Κέντρου Διασύνδεσης Επιστήμης και Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» (Παλιό Δημαρχείο), ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και εύρυθμη λειτουργία του.
- Λειτουργήσει το «Κέντρο Διασύνδεσης Επιστήμης και Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» (Παλιό Δημαρχείο) κατά την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2023 και να φιλοξενηθούν εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών.
- Προγραμματίσουμε την αλλαγή ονόματος της οδού «Κονίτσης» σε όδο «Μάνου Χατζιδάκι» προς τιμήν του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.
- Ολοκληρώσουμε την διαδικασία έκδοσης του «Επετειακού Γραμματοσήμου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, 23 Οκτωβρίου 1925 – 2025».
- Δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί το Λεύκωμα με τίτλο «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του Παραδοσιακού Οικισμού» του Δήμου Ξάνθης που αποτελεί παρακαταθήκη, καθώς αποτυπώνει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, ενώ τιμά το παρελθόν μεταφέροντας κληρονομιά στις νεότερες γενιές.
- Ολοκληρωθεί η διαδικασία για την τοποθέτηση της προτομής του αείμνηστου Κων/νου Θανόπουλο σε καίριο σημείο της πόλης.
«Ε»: Στην κυριότητα του δήμου υπάρχουν εμβληματικά κτήρια όπως το κτήριο του παλιού Δημαρχείου, το κτήριο στην πλατεία Ματσίνη και τέλος του Μουζαφέρ Μπέη, όλα στολίδια της Παλιάς Πόλης. Μιλήστε μας για την αξιοποίηση αυτών.
Ε.Χ.: Η διοίκηση του Δήμου Ξάνθης έχει δρομολογήσει και ενταχθεί σε προγράμματα με στόχο την αναπαλαίωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη. Η αρχή έγινε με τη λειτουργία του Παλιού Δημαρχείου όπως προαναφέρθηκε. Ακολουθεί η αξιοποίηση του αρχοντικού “Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη” ως «Χώρου πολιτισμού για τα παιδιά», παρέχοντας τη δυνατότητα να αποκτούν γνώσεις από τα εκθέματα περασμένων εποχών, ν’ αναπτύσσουν δράσεις με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, να ψυχαγωγούνται και με τον τρόπο αυτό να καταστεί πόλος έλξης επισκεψιμότητας. Έτσι, δημιουργείται ένα επιπλέον τουριστικό αξιοθέατο και προορισμός για οικογένειες, αναβαθμίζοντας δραστικά το τουριστικό προφίλ της πόλης. Στον άμεσο προγραμματισμό μας υπάρχει σχέδιο για την ανάδειξη και άλλων εμβληματικών κτηρίων της πόλης μας, καθώς ο Παραδοσιακός Οικισμός, η Παλιά Πόλη δηλαδή, αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες μας.
«Ε»: Τουρισμός και Πολιτισμός πιστεύετε ότι μπορούν να πάνε την Ξάνθη μπροστά;
Ε.Χ.: Τουρισμός και Πολιτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, στοχεύοντας και δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, τοποθετεί τον τουρισμό σε μία αναπτυξιακή τροχιά με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από άλλες περιοχές, η οποία θα βοηθήσει τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Παραθέτοντας νέες αντιλήψεις τοποθετούνται οι βάσεις για την σωστή διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου της πόλης μας και την χρήση αυτού ως μέσου τουριστικής προβολής.