Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Σαββίδης: «Με ενδιαφέρει αυτοί που θα εκλεγούν όλοι μαζί να δεσμευτούν να πάνε την πόλη μπροστά, σαν μια κοινωνική συμφωνία»

Μ. Σαββίδης: «Με ενδιαφέρει αυτοί που θα εκλεγούν όλοι μαζί να δεσμευτούν να πάνε την πόλη μπροστά, σαν μια κοινωνική συμφωνία»

0

Ο γνωστός γιατρός και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μιλά για τις δυνατότητες της πόλης και τον τρόπο που πρέπει να διοικηθεί ο δήμος για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών

Με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου για τον αθλητισμό μιλά για όσα υλοποιήθηκαν με τη «Δύναμη για το «Αύριο» και το Μανώλη Τσέπελη στο πεδίο των αθλητικών υποδομών και όσα σχεδιάζονται για την επόμενη μέρα

Για ένα δήμο που γίνονται πράγματα για την καθημερινότητα των πολιτών κάθε μέρα και για τη σημασία της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών όλων των αθλημάτων, παράλληλα με την ασφάλεια αθλητών και θεατών, μιλά ο γνωστός γιατρός και πρόεδρος του Λεύκιππου Ματθαίος Σαββίδης, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιους δημοτικός σύμβουλος, αυτή τη φορά με τη «Δύναμη για το Αύριο» και τον Μανώλη Τσέπελη, με τον οποίο συνεργάστηκε κατά την προηγούμενη θητεία ως εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητισμού.

Ο κ. Σαββίδης παρουσιάζει τα έργα και τις πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν στον αθλητισμό, καθώς και το σχεδιασμό για τα επόμενα που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού. Ο ίδιος ζητά μια «κοινωνική συμφωνία» χωρίς στείρα αντιπολίτευση στη νέα θητεία του δημοτικού συμβουλίου, προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

«Ε»: Γιατί επιλέγετε να στρατευτείτε αυτή την φορά με τον συνδυασμό του Μανώλη Τσέπελη; Τι σας έκανε να εμπιστευτείτε τον νυν δήμαρχο;

Μ.Σ.: Το έχω πει πολλές φορές ότι γενικά μου αρέσει να γίνονται πράγματα για την καθημερινότητά μας. Ο Μανώλης είναι ο άνθρωπος που είναι 24 ώρες έτοιμος να βοηθήσει σε οτιδήποτε αφορά  την πόλη. Για εμένα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό , αρκεί να ληφθεί υπόψη επιπλέον ότι  είναι συνάμα κι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται για να το πετύχει. Νομίζω, λοιπόν, πως αυτόν χρειάζεται η πόλη, όπως επίσης κι άλλους ανθρώπους που μαζί μπορούν να κάνουν αυτό που όλοι θέλουμε, δηλαδή από κοινού να προβάλουμε και να πάμε την πόλη πιο μπροστά. Η συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο και σε διάφορες δραστηριότητες στην πόλη πέρα από την εργασία μου, μου έχουν δείξει ότι μόνο όταν πράττεις, δικαιούσαι να ομιλείς και μόνο όταν πράττεις έξω από την εργασία σου δικαιούσαι να είσαι δημόσιο πρόσωπο πέρα από αυτό που κάνεις και ανταμείβεσαι, δηλαδή πρέπει στην πόλη σου να αποδίδεις εκ νέου ένα μέρος αυτού που σου δίνει εν προκειμένω η Ξάνθη. Με λίγα λόγια δεν αρκεί να είμαστε πετυχημένοι στις εργασίες μας σκεπτόμενοι ότι αυτό αποδεικνύει  την στήριξη των συμπολιτών μας, αλλά πρέπει αυτό το κομμάτι που προσλαμβάνουμε και απολαμβάνουμε κατά ένα μεγάλο μέρος να το αποδίδουμε και πάλι στους συμπολίτες μας.

«Ε»:Ο Μανώλης Τσέπελης σας ανέθεσε καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα αθλητισμού. Ποια είναι κατά την κρίση σας τα σπουδαιότερα θέματα στα οποία συνεργαστήκατε;

Μ.Σ.: Καταρχήν, με τον Μανώλη Τσέπελη συνεργαστήκαμε σε όλα τα θέματα που αφορούσαν τον αθλητισμό. Το πιο σημαντικό θεωρώ πως ήταν η επανεκκίνηση του κολυμβητηρίου. Νομίζω πως αν ο Μανώλης Τσέπελης δεν είχε αυτή την μεγάλη διάθεση να το επανεκκινήσει, δεν επρόκειτο ποτέ να λειτουργούσε. Αυτό που μπορώ να  πω με βεβαιότητα και γνώση είναι ότι οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί στα δημοτικά έβαζαν τρικλοποδιές. Αυτό το λέω με μεγάλη σιγουριά, μιας και στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να ξαναλειτουργήσει. Δεύτερο πολύ σημαντικό έργο ήταν η επανεκκίνηση αποκατάστασης του Αμοιρίδειου, ώστε να μπορέσει να δοθεί και να αποδοθεί σε μεγάλους αγώνες, κάτι βέβαια που αποτελεί στόχο κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Ο κορωνοϊός ήταν η λαίλαπα, η ατυχία, καθώς καθυστέρησε ένα τεράστιο έργο. Παρόλα αυτά, έχω την γνώμη ότι θα ευοδώσει κι αυτό. Ως ένα πολύ σημαντικό έργο θεωρείται η επαναλειτουργία του γηπέδου του ΔΑΚ και η δημιουργία του ταρτάν, η οποία ήταν έργο δεκαετιών. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι ο δήμος τα γήπεδα τένις τα έχει διαθέσει στις ομάδες τένις, ενώ έχει σχεδιάσει και νέα γήπεδα. Ακόμη μία πρωτοβουλία του νυν δημάρχου ήταν η τοποθέτηση  απινιδωτών  σε κομβικά σημεία αθλητικών κέντρων, κάτι που νομίζω είναι πιο σημαντικό ακόμη και συγκριτικά με ένα αθλητικό έργο, διότι το να είσαι ασφαλής ως αθλούμενος ή ως συνοδός ή ως θεατής είναι αυτό που προέχει επί της ουσίας. Τέλος, αναφέρω την προκήρυξη της δημιουργίας νέου-ανοιχτού κολυμβητηρίου, το οποίο  θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Ε»: Ποιες θεωρείτε πως πρέπει να είναι οι αμέσως επόμενες ενέργειες για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών στην Ξάνθη; Πού παρουσιάζονται τα προβλήματα;

Μ.Σ.: Όλα τα γήπεδα, όλων των σπορ χρειάζονται συντήρηση, αναβάθμιση. Νομίζω πως στην πόλη υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι για τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε. Ήδη αυτή η διαδικασία εκτελείται και στο γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’, όπως ακόμη και στο γήπεδο ΔΑΚ(Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο). Νομίζω σε άλλους χώρους όπως το γήπεδο του ΑΟΞ απαιτείται χρόνια επανακατασκευή, για αυτό μάλιστα εντάσσεται στο πρόγραμμα.

«E»:Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ξάνθης; Και πού υστερεί;

M.Σ.: Η Ξάνθη δεν υστερεί πουθενά. Έχει τα φόντα να είναι πόλη διεθνούς απήχησης δεδομένου πως είναι σε κομβικό σημείο ( συνάντηση πολιτισμών, θρησκειών, κουλτούρας). Χαρακτηριστικά η Ξάνθη είναι μία πόλη με ένα «ζωντανό» Πανεπιστήμιο με έντονη συμμετοχή φοιτητών που «κουβαλούν» μαζί τους παραστάσεις, κουλτούρα, πολιτισμό. Έπειτα, στην πόλη υπάρχει και πολυπληθής στρατός. Η όσμωση αυτή αναβαθμίζει το επίπεδο, αν και συνηθίζουμε να το παραβλέπουμε και έτσι μεμψιμοιρούμε, «αυτομαστιγωνόμαστε», βλέπουμε μόνο τα στραβά και ανάποδα, αλλά όχι τα καλά και σωστά. Δεν πρέπει να λησμονούμε, λοιπόν ότι ζούμε αρμονικά σε μία όμορφη πόλη με στοιχεία άλλων εποχών. Δεν θεωρώ ότι είναι όλα καλά, απεναντίας σαφώς υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να διορθωθούν σήμερα κι άλλα που έπρεπε χθες να διορθωθούν και δεν έγιναν, αυτό οφείλεται σε παράλειψη των αρχών τόσα χρόνια, σε αδιαφορία και σε έλλειψη στελεχών. Δυστυχώς, όσον αφορά τα στελέχη, αυτά λείπουν από παντού, δεν είναι θέμα της πόλης. Άρα, πρέπει την Ξάνθη να την κάνουμε θελκτική, ώστε να μπορούν τα στελέχη και το δυναμικό της να επανακάμψουν κι έτσι θα μπορέσει να μεταφέρει την γνώση και την κουλτούρα που έχει αποκτήσει και να πάμε όλοι μαζί μπροστά! Το να βγαίνουμε και «να κουνάμε το δάχτυλο» ο ένας στον άλλον ή το να ψάχνουμε κατεργάρηδες, δεν ωφελεί εκ των πραγμάτων .Ορισμένοι κατηγορούν τους εκάστοτε άρχοντες για πράγματα που δεν έχουν κάνει οι ίδιοι, δεν λένε τίποτα καινούργιο. Προβλήματα πάντα υπάρχουν, όμως το να μπορείς να τα έχεις τακτοποιημένα έχει να κάνει και με την κουλτούρα σου. Αναντίρρητα, χρειάζεται διαχείριση που αφορά την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για την πιο φτωχή πόλη της Ελλάδας μιλώντας για την Ξάνθη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φροντίσουμε να βελτιωθεί η οικονομία, ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών, όμως υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό του πληθυσμού, (Sunlight,  Πλαστικά, ΣΜΙΡΔΕΞ, ΣΕΚΑΠ,  ΣΕΚΕ, η Ροδόπη) και ταυτόχρονα 10-15.000 εργάτες σε όλη την Ευρώπη απασχολούνται σε οικοδομικές, ναυπηγοκατασκευαστικές επιχειρήσεις, όπως και στις ανεμογεννήτριες. Αυτοί οι πληθυσμοί, λοιπόν βγαίνουν στο εξωτερικό, εργάζονται κι έτσι κινείται η Ξάνθη. Μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μπροστά! Η πόλη με τα χίλια χρώματα μπορεί να είναι και η πόλη με τους χίλιους πόρους, διότι ο νομός και η πόλη μας έχουν μεγάλο τουριστικό πλούτο. Με ενδιαφέρει αυτοί που θα εκλεγούν όλοι μαζί να δεσμευτούν να πάνε την πόλη μπροστά, σαν μία κοινωνική συμφωνία κι έτσι να σταματήσουν την γκρίνια και την αντιπολίτευση, αυτά που υπόσχονται να γίνουν έργο!

«Ε»: Ως γιατρός παρακολουθείτε την αγωνία των συμπολιτών μας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο. Ποια θέση πιστεύετε ότι πρέπει να υιοθετήσει ο δήμος και τι μπορεί να διεκδικήσει για τις υπηρεσίες υγείας στον νομό;

Μ.Σ.: Εκμεταλλευόμαστε ένα πολύ βασικό αγαθό, την υγεία που όμως είναι κάτι που το προσφέρει η κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση, δηλαδή άπτεται της πολιτικής βούλησης, των επιλογών της κυβέρνησης. Αυτοί που διοικούν τα Νοσοκομεία πρέπει να σχετίζονται με αυτά, όπως επίσης και με την υγεία και να μην είναι «πολιτικοί φίλοι» της εκάστοτε κυβέρνησης. Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για αυτό που θα βοηθήσει την επόμενη μέρα την υγεία, είναι να υπάρχει η βούληση από την μεριά της κυβέρνησης για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα με πρωταγωνιστή τον ασθενή. Ο δήμος θα πρέπει να έχει κάνει θελκτική την πόλη ,ώστε να θέλουν να έρθουν και να δουλέψουν γιατροί στο Νοσοκομείο άσχετα με τις απολαβές τους. Θα πρέπει  να μπορεί να λειτουργήσει το έμψυχο δυναμικό, ώστε να υπάρχει ένα καλό σύστημα υγείας. Μετά γνώσεως λέω ότι το χειρότερο νοσοκομείο είναι η καλύτερη ιδιωτική κλινική και το να γκρινιάζεις για το νοσοκομείο δημιουργεί αρνητική αύρα. Άλλωστε, ο πολύς κόσμος απολαμβάνει αυτό που προσφέρει το νοσοκομείο. Από την άλλη, γνωρίζουμε το σύστημα υγείας και ξέρουμε τι γίνεται όσον αφορά το εξωτερικό. Δεν χωρά αμφιβολία πως οι καλύτεροι γιατροί στην Ευρώπη είναι Έλληνες, μολονότι εμείς δεν έχουμε μάθει να λέμε την πραγματικότητα, παρά μόνο συνεχίζουμε  να παραπονιόμαστε και να λοιδορούμε.. Εκεί που δεν είναι τα κίνητρα μόνο οικονομικά, ο δήμος μπορεί να βοηθήσει! Καταληκτικά, θα τονίσω πως στην πόλη πρέπει να υπάρχει εθελοντισμός, ευεργέτες και χορηγοί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…