Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ταραχώδης συνεδρίαση της Συγκλήτου για την Αρχιτεκτονική

Ταραχώδης συνεδρίαση της Συγκλήτου για την Αρχιτεκτονική

0
arxitektoniki xanthi-web
 

 Μέχρι και ΕΔΕ ζητήθηκε για τις κακοτεχνίες από καθηγητές. Τοπαρών έδωσαν διαμαρτυρόμενοι δεκάδες φοιτητές του τμήματος

 

Θα διατεθούν 500.000 € για την αποκατάσταση του κτιρίου, αλλά δεν αναμένεται να… ξεκινήσουν πριν το νέο έτος

 
 
Ταραχώδης, με έντονες διαμαρτυρίες και μορφές ήταν η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, χθες το μεσημέρι, που, απόντος του πρύτανη Κωνσταντίνου Ρέμελη, επικεντρώθηκε στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα της Αρχιτεκτονικής σχολής της Ξάνθης, που επανήλθε στο προσκήνιο με το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο έδωσε και το έναυσμα για άλλη μία κατάληψη των φοιτητών για το ζήτημα.
Δεκάδες φοιτητές του τμήματος βρέθηκαν χθες στην αίθουσα που συνεδρίασε η Σύγκλητος, ζητώντας επιτακτικά να δοθεί μία λύση, σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει κάθε μία χρονιά, μηδεμιάς εξαιρουμένης φοιτητές, καθηγητές και το ακαδημαϊκό έργο της σχολής εν γένει.
Η απάντηση που πήραν ήταν ότι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την αρχή του νέου έτους για να… ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και μέχρι τότε θα εκτελεστούν μόνο λιγοστές και προσωρινές εργασίες.
 
Άλλη μια χρονιά σ’ ένα εντελώς ακατάλληλο κτίριο
Οι ίδιοι οι φοιτητές που παρέστησαν στη συνεδρίαση, είχαν καταγράψει με κάμερες και φωτογραφίες τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα στη σχολή τους, όπου υποχωρούν σοβάδες από τις ψευδοροφές, ενώ ύδατα εισέρχονται μέσω των ηλεκτρολογικών συστημάτων όταν συμβαίνουν έντονες βροχοπτώσεις. Το Φεβρουάριο του 2012 ο πρόεδρος του τμήματος Γιώργος Προφυλλίδης είχε αναγκαστεί να εκκενώσει το κτίριο όταν είχε υποχωρήσει μέρος της ψευδοροφής, ενώ άλλη φορά οι φοιτητές αναγκάστηκαν να κάνουν μάθημα στους διαδρόμους λόγω ακαταλληλότητας των αιθουσών διδασκαλίας.
Άλλωστε, όπως πολλάκις έχει τονιστεί, το κτίριο προοριζόταν για βιβλιοθήκη και άρα δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές για να στεγάσει το τμήμα των Αρχιτεκτόνων, που ελλείψει άλλης δομής για χρόνια βρίσκονται… προσωρινά στο κτίριο. Όπως είχε υπογραμμίσει και παλαιότερα στο «Ε» ο κ. Προφυλλίδης ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ο χώρος είναι σχεδιασμένος για χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά η σχολή λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να πέφτει συνεχώς η ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι φοιτητές με την ανακοίνωσή του επεσήμαναν τους κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς και το γεγονός ότι κάθε χρόνο καλούνται να επισημάνουν τα ίδια προβλήματα.
 
500.000 ευρώ για αποκατάσταση, αλλά… του χρόνου!
Παρούσα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου ήταν και η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου για να παρουσιάσει τις ενέργειες που έγιναν, προκειμένου να δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα του τμήματος. Εκεί έγινε γνωστό ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά για συντηρήσεις κτιρίων και θα διατεθούν κατά προτεραιότητα για το τμήμα της Ξάνθης. Συγκεκριμένα κονδύλι 500.000 ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών στην στέγη της Αρχιτεκτονικής.
Ωστόσο, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται οι εργασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και θα προκύψει ο ανάδοχος. Αυτός θα ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες, μόνο βέβαια αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Στο άκουσμα αυτού του προγραμματισμού οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς καλούνται να περάσουν άλλο ένα χειμώνα σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες και με κίνδυνο όχι μόνο να διαταραχθεί η ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά να προκληθεί και κάποιο ατύχημα. Γι’ αυτούς τους λόγους επίμονα ζήτησαν άμεσες λύσεις.
 
Αγανάκτηση και από τους καθηγητές. Μομφές κατά της τεχνικής υπηρεσίας
Σε έντονους τόνους έγιναν και οι παρεμβάσεις καθηγητών, όπως του Κωνσταντίνου Ουζούνη, καθηγητή, τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αλκιβιάδη Πρέπη αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Μάλιστα, ο πρώτος δε δίστασε ακόμα και να ζητήσει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης αναρωτώμενος ποιοι ανέλαβαν την κατασκευή, αλλά και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την παραλαβή του κτιρίου, μιας και πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα κτίριο μόλις 15 ετών και γι’ αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η εμφάνιση τόσο σοβαρών προβλημάτων. Ακατάλληλες χαρακτήρισε τις συνθήκες διδασκαλίας και ο κ. Πρέπης, που εξέφρασε την αγανάκτησή του και αυτός για την καθυστέρηση στην ανάληψη δράσεων για το τμήμα, λέγοντας: «είναι τρελό, σαφώς και υπήρξε ολιγωρία». Για τον επιεική τρόπο που η τεχνική υπηρεσία φέρεται στους εργολάβους και τον εν γένει τρόπο λειτουργίας της διαμαρτυρήθηκαν και άλλα μέλη ΔΕΠ.
Ο αντιπρύτανης Γιώργος Κώστα και οι αναπληρωτές πρυτάνεις Ανδρέας Μπότσαρης και Ιωάννης Μουρμούρης προσπάθησαν να εκτονώσουν την ένταση, υπογραμμίζοντας ότι το κτιριακό των Αρχιτεκτόνων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και ότι από τώρα θα ληφθούν κάποια προσωρινά μέτρα.
Μετά από όλα αυτά μένει να καταλήξουν οι φοιτητές αν πείστηκαν από την εξέλιξη ή αν θα επιχειρήσουν περαιτέρω πίεση με συνέχιση της κατάληψης.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…