Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα στο β’ τρίμηνο

Ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα στο β’ τρίμηνο

0

Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε εχθές ότι στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, η χώρα αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη 5άδα πανευρωπαϊκώς.

Παρά την ακρίβεια η κατανάλωση “άντεξε” παρουσιάζοντας αύξηση 2% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου με την ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτούν επενδύσεις με φθηνό χρήμα, ανέβηκαν κατά 7,9%.

Καθοριστική και η επίπτωση από τη μείωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου (και μέχρι και τον Ιούνιο και του πετρελαίου) είχε ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές αγαθών να μειωθούν κατά 1,2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Συνολικά οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 0,6% κάτι που οφείλεται στην αύξηση κατά 6,2% των εισαγωγών υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών από την άλλη είχαν αύξηση 1,3% -πήγε καλύτερα ο τουρισμός αλλά χειρότερα οι μεταφορές- ενώ οι εξαγωγές αγαθών είχαν οριακή αύξηση 0,6%.

Με την συγκεκριμένη μεταβολή, η ελληνική οικονομία τρέχει στο α’ εξάμηνο με ρυθμό άνω του 2% και ουσιαστικά είναι εντός των ετήσιων στόχων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα καθορίσει, μεταξύ άλλων και το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από την 1/1/2024.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενημέρωση της ΕΦΕΕ Ξάνθης για τους κινδύνους των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις ενημερώνει η ΕΦ…