Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Δ. Κουκλάς: «Σκοπός του Λαογραφικού Μουσείου Λεύκης είναι η ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού»

Δ. Κουκλάς: «Σκοπός του Λαογραφικού Μουσείου Λεύκης είναι η ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού»

0

Ο συνταξιούχος και ερασιτέχνης φωτογράφος- συλλέκτης παραδοσιακών ειδών παρουσιάζει την έκθεσή του με αναφορά την Λεύκη στο «Ε» στο πλαίσιο μίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης από 2 έως 9 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Δημαρχείο

Ο Δήμος Κουκλάς, συνταξιούχος και ερασιτέχνης φωτογράφος-συλλέκτης παραδοσιακών ειδών, παρουσιάζει σε συνέντευξή του στο «Ε» την σχέση του με το Λαογραφικό Μουσείο Λεύκης και εξηγεί τη θέση που καταλαμβάνουν η φωτογραφία και τα ποικίλα αντικείμενα-σημεία αναφοράς-για τον πολιτισμό της περιοχής.

Φέτος, παρουσιάζει τη δουλειά του στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2023 στον χώρο του Παλιού Δημαρχείου, 2 έως 9 Σεπτεμβρίου, πρωινές και απογευματινές ώρες και προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την παράδοση, να μάθουν για την ιστορία του τόπου και τελικά να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο στην Λεύκη.

«Ε»: Μιλήστε μας για την «ταυτότητα» του Λαογραφικού Μουσείου Λεύκης.

Δ.Κ.: Το Λαογραφικό Μουσείο Λεύκης προέκυψε μέσω του Συλλόγου του χωριού, δηλαδή μέσω του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ, οι οποίοι μου παραχώρησαν μια αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου στην Λεύκη Ξάνθης, όπου άρχισα να συλλέγω και να δημιουργώ σιγά σιγά το Λαογραφικό Μουσείο. Ως φωτογράφος, ωστόσο, είχα ανέκαθεν το μικρόβιο του συλλέκτη κι έτσι εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατάφερα να συλλέξω σχεδόν το σύνολο των παλιών φωτογραφιών του χωριού με αποτέλεσμα να έχω τελικά διαθέσιμο το φωτογραφικό υλικό που εκθέτω στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.

«Ε»: Τι είδους αντικείμενα μπορεί να βρει κανείς κι έπειτα να αξιοποιήσει;

Δ.Κ.: Καταρχάς, γίνεται λόγος για αντικείμενα που αφορούν διάφορους τομείς, όπως την γεωργία, τα οικιακά ενός παλιού σπιτιού του χωριού αλλά και διάφορα αντικείμενα, όπως ράδιο, γεωργικά εργαλεία. Πολλά ίσως από αυτά τα αντικείμενα δεν αφορούν αυτό καθαυτό το χωριό, αλλά γενικότερα τον πολιτισμό μας.

«Ε»: Ποια είναι η θέση που κατέχει η φωτογραφία στην «καρδιά» του Μουσείου;

Δ.Κ.: Δεν κάποια διάκριση από τη μεριά μου όσον αφορά στη συλλογή φωτογραφιών. Όποιος μου παραχωρούσε μία εικόνα και τη θεωρούσα αξιόλογη την έβαζα στο αρχείο μου, δεν απέρριψα κάποια. Αποτέλεσμα είναι να έχω το σύνολο του φωτογραφικού υλικού του χωριού μου. Χαρακτηριστικά, έχω φωτογραφικό υλικό μαθήτριας η οποία είναι γεννημένη το 1914. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι και η πιο παλιά της συλλογής. Έχω φωτογραφία του 1922 από την ίδρυση της Λεύκης η οποία μου παραχωρήθηκε. Δεν έχω τον ανάλογο χώρο να δημιουργώ τμήματα, δηλαδή να χωρίζω σε τμήματα, σχολικά, επαγγελματική στέγη, γεωργικά εργαλεία, οικιακά εργαλεία. Συλλέγω τα πάντα και η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Τα αντικείμενα πριν το 1900 είναι συνήθως μεταλλικά, π.χ. ένα σπαθί ενός τσολιά.

«Ε»: Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της παρούσας έκθεσης;

Δ.Κ.: Να παρουσιαστεί η έκθεση στον χώρο του Παλιού Δημαρχείου, 2 έως 9 Σεπτεμβρίου, πρωινές και απογευματινές ώρες. Αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για ένα δείγμα του κανονικού μου Μουσείου. Τονίζεται πως η μόνιμη έκθεση στεγάζεται ως Λαογραφικό στο Δημοτικό Σχολείο Λεύκης, συνεπώς ο καθένας μπορεί να το επισκεφθεί οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Θέλω να έρθει κόσμος στον τόπο αυτό, οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την παράδοσή του, να επισκεφθούν το Μουσείο που ίδρυσα.

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Στογιαννίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όρθιος»

Ο πρώην βουλευτής μιλά στο «Ε» για όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά και κεντρικά – …