Το τελευταίο διάστημα συζητείται το ενδεχόμενο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει κάποιος ή κάποιοι εκ των κ. Πολάκη, Φάμελλου, Τεμπονέρα και Κασσελάκη
Οι διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας ξεκίνησαν έπειτα από περίπου ένα μήνα «σιωπής» και ο Νίκος Παππάς ανέλαβε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, προτείνοντας η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα είναι, εάν τελικά πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία, πόσοι θα βρεθούν στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης. Οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκμεταλλευθεί τον χρόνο που είχαν έως τώρα κάνοντας περιοδείες, επικοινωνώντας με τα μέλη του κόμματος και παρουσιάζοντας τα προγράμματά τους. Την ίδια ευκαιρία δεν θα έχουν όσοι αποφασίσουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο διαρκές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι ο πιο αποτρεπτικός παράγοντας για όσους σκέφτονται να μπουν στην κούρσα διαδοχής – όχι μόνο για να αφήσουν το αποτύπωμά τους για την επόμενη ημέρα, αλλά με στόχο να περάσουν στον δεύτερο γύρο.
Το θετικό στοιχείο κατάθεσης ακόμη μίας υποψηφιότητας είναι πως οι εσωκομματικές εκλογές θα αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον. Οι ισορροπίες θα αλλάξουν και ενδεχομένως να προσέλθει περισσότερος κόσμος στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου. Ασχέτως αν συμφωνούν ή διαφωνούν μαζί του, κατά πολλούς στην αξιωματική αντιπολίτευση το πρόσωπο που θα φέρει τη μεγαλύτερη «αναταραχή», αν αποφασίσει να διεκδικήσει το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, θα είναι ο Παύλος Πολάκης. Αν και ανήκει στην πτέρυγα των «προεδρικών», έχει το δικό του «fan club» και σίγουρα η συμμετοχή του δεν θα περάσει απαρατήρητη. Θα κόψει ψήφους από τον Νίκο Παππά; Είναι προφανές ότι θα επηρεάσει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, με τον οποίο συμπορεύεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν πολλές κοινές αναφορές. Ωστόσο, η ρευστοποίηση των τάσεων του τελευταίου διαστήματος με τη μεγάλη διείσδυση της Εφης Αχτσιόγλου στις τάξεις της πλειοψηφίας δεν επιτρέπει εύκολες προβλέψεις για το πώς θα συμπεριφερθούν τα μέλη. Από το περιβάλλον του Νίκου Παππά ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσής του από τη διεκδίκηση της ηγεσίας ασχέτως των νέων προσώπων που θα αποφασίσουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.
Ένα άλλο πρόσωπο που είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί κυρίως εξαιτίας της θέσης του, ως μεταβατικός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως από τη στιγμή που η ΡΕΝΕ δεν έχει κοινό βηματισμό, δυσκολεύεται στο να καταλήξει. Ανήκοντας στο ευρύτερο «μπλοκ» των «προεδρικών» θα πέσει και αυτός πάνω στην υποψηφιότητα του Νίκου Παππά και αυτό δεν μπορεί να μη «γείρει τη ζυγαριά» για τις τελικές αποφάσεις. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τον Παύλο Πολάκη. Από την άλλη βέβαια δεν μπορεί να μη συνυπολογιστεί πως έχει επιτελέσει με απόλυτη επάρκεια τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές επαφές, λόγω του θεσμικού ρόλου του, μέσα στο καλοκαίρι.
Κορυφαίο στέλεχος εκτιμούσε πως για τον Διονύση Τεμπονέρα δεν προκύπτει μέχρι στιγμής θέμα υποψηφιότητας. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί ένα νέο και σημαντικό κεφάλαιο για την Κουμουνδούρου και αυτό φάνηκε μέσω των παρεμβάσεών του. Όσοι δεν θεωρούν πως θα διεκδικήσει την ηγεσία δεν μένουν τόσο στο ότι δεν είναι βουλευτής, όσο στο ότι δεν έχει κομματική εμπειρία. Αναζητώντας την έκπληξη, που δεν αποκλείεται να υπάρξει, το ίδιο ισχύει και για τον Στέφανο Κασσελάκη που έχει αφήσει επίσης τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόσφατα κατέθεσε τη δική του πλατφόρμα για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης.
Πηγή: Καθημερινή/Αντώνης Αντζολέτος