Οι συγγραφείς του βιβλίου «Η Κομοτηνή στο πιάτο» μιλούν στο «Ε» για τις 174 αυθεντικές συνταγές που έρχονται να καλύψουν 23 πληθυσμιακές ομάδες
Σήμερα, Τετάρτη 31/05 στις 7 το απόγευμα θα λάβει χώρα η παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
Με οδηγό την παραδοχή « η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία του» η Θεανώ Πασχάλη και ο Ζαφείριος Τσάκος, δύο άνθρωποι που ασχολούνται αρκετά χρόνια με τον πολιτισμό στην Κομοτηνή, συγκέντρωσαν και κατέγραψαν 174 αυθεντικές συνταγές που καλύπτουν το μεγάλο γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, από τις πολιτισμικές ζυμώσεις και επιρροές που δέχτηκε.
«Η Κομοτηνή στο πιάτο» από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ αποτελεί αναντίρρητα ένα «λεύκωμα συνταγών» σύμφωνα και με τον κ. Τσάκο, το οποίο βέβαια «γεννήθηκε» έπειτα από συναντήσεις και συνεστιάσεις με πολιτισμικούς φορείς και εκπροσώπους πολλών πληθυσμιακών ομάδων που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Κομοτηνής. Λόγος γίνεται, άλλωστε, για μία προσπάθεια που πηγάζει από ένα αίσθημα προστασίας, υπεράσπισης και ανάδειξης της γαστρονομικής παράδοσης της πόλης, από ένα αίσθημα τιμής προς τους προγόνους και συνάμα από τη διάθεση να μάθουν οι νέες γενιές τις παλιές επισιτιστικές συμπεριφορές και συνήθειες του τόπου τους.
Οι συγγραφείς-εμπνευστές του βιβλίου, κα Θεανώ Πασχάλη και κ. Ζαφείριος Τσάκος εξηγούν στο «Ε» πώς μία απλή συζήτηση μεταξύ φίλων ένα μεσημέρι του καλοκαιριού κατάφερε να αποτελέσει οδηγό αναφορικά με την αποτύπωση του γαστρονομικού τοπίου της Κομοτηνής!
«Ε»: Μιλήστε μας για το βιβλίο. Πώς γίνεται πράξη η ανάδειξη της γαστρονομίας του τόπου;
Θ.Π. & Ζ.ΤΣ.: Καταρχάς μέσα από τις σελίδες του επιχειρήσαμε να αναδείξουμε τις γεύσεις και τις μυρωδιές της πόλης, κάτι βέβαια που θεωρούμε πως το έχουμε πετύχει σε ικανοποιητικό βαθμό λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας το «αγκάλιασμα» του κόσμου. Παίρνοντας ως ορόσημο το έτος 1922 και δη την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και όσα ακολούθησαν αποτυπώνουμε το ιστορικό κομμάτι, δηλαδή πώς η γαστρονομία της Κομοτηνής εμπλουτίστηκε τελικά μέσα από ένα κράμα επιδράσεων από μουσουλμάνους(τούρκους, πομάκους, ρομά), ντόπιους και παλιννοστούντες. Στην ουσία στόχος μας ήταν να καλύψουμε το ερευνητικό κενό σε αυτό το πεδίο, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από το κομμάτι των συνεντεύξεων.
«Ε»: Ας περάσουμε, λοιπόν, στο τμήμα των συνεντεύξεων. Τι σας «έμεινε»;
Θ.Π. & Ζ.ΤΣ.: Για να πάρουμε από την αρχή τα πράγματα…Το καλοκαίρι του 2020 σκεφτήκαμε να πάμε στα σπίτια αυτών των κυριών, να δούμε με λίγα λόγια από κοντά, βήμα-βήμα την εκτέλεση των συνταγών. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα καραντίνας δυστυχώς ματαίωσε αυτά μας τα σχέδια. Συνεπώς, όλες οι συνεντεύξεις που κάλυπταν συνολικά 23 ομάδες έγιναν αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Χαρακτηριστικά ζητούσαμε να μας πουν τρεις λέξεις που αντανακλούν την γαστρονομία της εκάστοτε περιοχής κι έπειτα να μας περιγράψουν την 1η κουζίνα. Η καλοσυνάτη διάθεση των κυριών και η χαρά τους να μιλούν για συνταγές-«μαρτυρίες» για τον τόπο, μας εντυπωσίασε και βεβαίως μας βοήθησε σε σημαντικό βαθμό να συνθέσουμε εικόνες από το παρελθόν.
«Ε»: Όσον αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες που συμμετέχουν, ποιες είναι;
Θ.Π. & Ζ.ΤΣ.: Όπως διαβάζουμε και στο εξώφυλλο του βιβλίου, εμπεριέχονται οι:Ανατολικορωμυλιώτες,Ανδριανουπολίτες,Αρβανίτες,Γκαγκαβουζήδες,Ηπειρώτες,Καππαδόκες,Καρλικιώτες,Κιζδερβενιώτες,Κρητικοί, Κύπριοι, Μικρασιάτες, Παλιννοστούντες ομογενείς,Πομάκοι,Πόντιοι,Ρομά,Σαμακοβίτες,Σαρακατσάνοι,Τουρκογενείς,Ντόπιοι.
«Ε»: Ποια παρατήρηση-ποιο σχόλιο έχετε να κάνετε εσείς ως συγγραφείς του βιβλίου;
Θ.Π. & Ζ.ΤΣ.: Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε φυσικά είναι πως πρόκειται για ένα ωραίο ταξίδι! Σήμερα οι γυναίκες πιθανόν δεν είναι οι τυπικές νοικοκυρές του παρελθόντος και μέσα από έναν «περίπατο» σε συνταγές που μαγειρεύονται τώρα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την παράδοση!
«Ε»: Εν κατακλείδι, πείτε μας δύο λόγια για την παρουσίαση στην Κομοτηνή
Θ.Π. & Ζ.ΤΣ.: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και η Κάπα Εκδοτική πραγματοποιούν την παρουσίαση του βιβλίου μας «Κομοτηνή στο πιάτο» την Τετάρτη 31 Μαΐου και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν 23 πληθυσμιακές ομάδες και η καθεμιά θα συστήσει ένα φαγητό. Ευελπιστούμε μονάχα ο καιρός να είναι με το μέρος μας, ώστε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση σε εξωτερικό-ανοιχτό χώρο και να δούμε στην πράξη την Κομοτηνή μέσα σε ένα πιάτο!
«Ε»: Σας ευχαριστούμε!
Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr