Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤτΕ: Το καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια και το κρίσιμο ραντεβού σήμερα με τους servicers

ΤτΕ: Το καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια και το κρίσιμο ραντεβού σήμερα με τους servicers

0

H Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια μπορεί να βγήκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά παραμένουν στην οικονομία και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers

 

Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν αγκάθι για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, πληθωριστικών πιέσεων που διατηρούνται και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και ζητά περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών αποκλιμάκωσης του υφιστάμενου αποθέματος.

Και παράλληλα, επισημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να βγήκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά παραμένουν στην οικονομία και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers που σήμερα θα περάσουν το κατώφλι της ΤτΕ με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε θέμα εποπτείας και δεοντολογίας και αποτελεσματικότητας.

 

Παραμένει υψηλός ο δείκτης

Ειδικότερα, παρά την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και τη μείωση των στο 8,7% στο τέλος του 2022 (12,8% το 2021), ωστόσο, ο δείκτης ΜΕΔ σε επίπεδο τραπεζικού τομέα παραμένει υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (Δεκ. 2022: 1,8%).

Στις λιγότερο σημαντικές τράπεζες ο δείκτης των ΜΕΔ ως προς το σύνολο των δανείων είναι ιδιαίτερα υψηλός και διαμορφώνεται σε 44,8%, ποσοστό που σχετίζεται και με την ασυμβατότητα του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρότερων τραπεζών.

Το απόθεμα του συνόλου των δανείων ανήλθε σε 151,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 5,3%, προερχόμενη μόνο από το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων (+8,7%). Αντίστοιχα, το συνολικό απόθεμα των εξυπηρετούμενων δανείων κατέγραψε αύξηση κατά 10,2%, που επίσης οφείλεται στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων (+15,4%).

Επισημαίνεται ότι με στοιχεία 31.12.2022 το συνολικό απόθεμα ΜΕΔ που έχει ενταχθεί στον «Ηρακλή» ανέρχεται σε 43,8 δισ. ευρώ (από 47,9 δισ. στις 30/6/2022), ενώ το ύψος των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί ανέρχονται πλέον σε 17,4 δισ. ευρώ.  Όπως αναφέρει η ΤτΕ η λήξη του προγράμματος «Ηρακλής» προβλεπόταν τον περασμένο Οκτώβριο και εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου παράτασής το

Παραμένει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην οικονομία

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει , για μια ακόμα φορά ότι η μεταφορά των εν λόγω ΜΕΔ εκτός πιστωτικού συστήματος δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία.

Σύμφωνα με την Έκθεση το 2022 η συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων ανήλθε σε 90,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 74% αφορά ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ (servicers) για λογαριασμό Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και το υπόλοιπο 26%, αφορά τη διαχείριση ανοιγμάτων για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα υπό διαχείριση ανοίγματα το 2022 εξακολουθούσαν να αφορούν κυρίως ΜΕΑ (σε ποσοστό 82%) και σε μικρότερο ποσοστό (18%) εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση και διατροφή

O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού Εντυπωσιακά στοιχεία για το πώς διαμορφ…