Επίσκεψη μεν, αλλά…
Ήταν μια καλή ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη σε Σμίνθη και Κένταυρο. Αναζωπύρωσε τις διαχρονικές καλές σχέσεις του κόμματος με τη μειονότητα,
παράλληλα και τις δικές του, καθώς ως φοιτητής γνώριζε το χώρο και είχε κάποιες επαφές.
Μόνο αυτό που υλοποιήθηκε απ’ ότι φαίνεται ήταν ξαφνικό και απρόοπτο.
Ξαφνικό διότι, δεν ήταν προγραμματισμένο και απρόοπτο καθώς δεν υπήρχε στο πρόγραμμα.
Προφανώς επελέγη το χωριό Κένταυρος διότι από αυτό κατάγεται η υποψήφια βουλευτής Μπερρήν Ντελή Ιμπραήμ η οποία δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.
Πάντως, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των τοπικών Μέσων για την επίσκεψη και το πρόγραμμα, πράγμα αφενός ακατανόητο και αφετέρου προβληματικό, καθώς οι εκλογές δεν γίνονται «κρυφά» και κυρίως όταν υπάρχει δράση εκ μέρους του ίδιου του προέδρου.
Το αδικαιολόγητο επίσης ήταν η προτίμηση να ενημερωθούν τα ΜΜΕ της Αθήνα, έναντι των τοπικών, κι αυτό είναι ένα ακόμη φάουλ σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.
Νοοτροπία επαρχιωτισμού
Το θέμα αυτό της ενημέρωσης των κεντρικών Μέσων έναντι των τοπικών είναι παλιό και δεν αφορά βέβαια μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Κι αντί να αλλάξει ως νοοτροπία, συνεχίζεται και μάλλον δύσκολα θα περιοριστεί.
Από την άλλη όμως όταν υπάρχει κάτι σοβαρό σε τοπικό επίπεδο στρέφονται στα τοπικά ΜΜΕ για να αναγνωρίσουν, να «διαβάσουν», να προβάλουν μία κατάσταση.
Πρόκειται για νοοτροπία επαρχιωτισμού, που αναδεικνύεται ως τέτοια, καθώς πολύ συχνά αποτυπώνεται ως αντίθεση σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί η ενημέρωση προς τα κεντρικά ΜΜΕ.
Σε αυτό το λάθος υπέπεσε, το τοπικό ΠΑΣΟΚ με την επίσκεψη Ανδρουλάκη, που αντί να δώσει την ευκαιρία, να δώσει το στίγμα του ο ίδιος ο πρόεδρος σε μια περιοχή που γνωρίζει καλά, περιόρισε τη δημοσιότητα στους ανθρώπους της βόλτας του Σαββάτου και του Κενταύρου.
Γ.Δ.
Νοθείες εκλογών;
Κάποιες περίεργες φήμες πληροφορήθηκα πως διακινούνται και όπως λέγεται προέρχονται από ή πέριξ της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Αναφέρονται στη λήψη μέτρων (ποιών άραγε, ποιας μορφής; ) για την αποτροπή ενδεχόμενων νοθειών κατά τις επικείμενες εκλογές.
Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει ένας τέτοιος προβληματισμός, αλλά γενικά και αόριστα. Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και δω ακούγεται κάτι ως φήμη για καλπονοθεία σε βουλευτικές εκλογές μάλιστα.
Διακινήθηκε ως φήμη, αν και τυχόν κατηγορίες θα πρέπει να γίνουν με σπουδή και σύνεση, καθώς, επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να αποδειχθούν, οι όποιες καταγγελίες πρέπει να γίνονται με κάποια βάσιμα στοιχεία και πρωτίστως χωρίς σκοπιμότητες, που δημιουργούν κλίμα αμφισβήτησης της ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας.
Γ.Δ.
Νοθείες εκλογών; ΙΙ
Η όλη υπόθεση αν και φαίνεται περισσότερο ως «δημιουργία εντυπώσεων», είναι μακριά από την πραγματικότητα.
Η διασφάλιση της αμερόληπτης διεξαγωγής των εκλογών στο νομό μας είναι δεδομένη και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι επ’ ουδενί δε θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι μη νόμιμο.
Προσωπικά πιστεύω πως κάτι άλλο εξυπηρετεί η διακίνηση αυτού του σεναρίου για δήθεν μεθόδευση πράξεων νόθευσης της επιλογής των ψηφοφόρων.
Περισσότερο ως κόλπο συσπείρωση των ντόπιων δυνάμεων μοιάζει.
Εντάξει, είπαμε να γίνονται κόλπα διάφορα στρατηγικής, όχι όμως παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Γ.Δ.
Εκλογές 2019 και σήμερα Ι
Και μια και βρισκόμαστε στο κλίμα των εκλογών κατά 100%, ας δούμε κάποια νούμερα κι ας τα προσεγγίσουμε κάνοντας κάποιες σκέψεις με βάση τις προηγούμενες εκλογές του 2019 για τα τρία κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
ΝΔ: Το κόμμα της ΝΔ κέρδισε πανελλαδικά την πρώτη θέση και κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια. Στο νομό μας, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 36,79% εκλέγοντας βουλευτή το Σπύρο Τσιλιγγίρη με 6.429 σταυρούς. Ακολούθησε ο Δημήτρης Σαλτούρος με 5.219, η Μαρίνα Παυλίδου με 4.792, ο Χατζημεμίς Τουρκές με με 3.061 σταυρούς και η Αλέβ Σιαμπάνογλου με 1.465.
Η νίκη Τσιλιγγίρη δόθηκε από τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, ενώ ο Σαλτούρος είχε περισσότερες ψήφους στο δήμο Ξάνθης, η δε Παυλίδου έκανε καλή εμφάνιση και στο δήμο Μύκης, που οφείλεται και στο όνομα του πατέρα της.
Γ.Δ.
Εκλογές 2019 και σήμερα ΙΙ
ΣΥΡΙΖΑ: Στο νομό μας για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα, εξαιτίας της μειονοτικής ψήφου. Πήρε συνολικά ως ποσοστό 39,60% με την κατανομή των ψήφων ως εξής: Χουσεΐν Ζεϊμπέκ 9.622 σταυροί, Στάθης Γιαννακίδης 6.271 σταυροί, Γρηγόρης Στογιαννίδης 2.903 σταυροί, Χριστ. Ρούτση-Ευαγγελίδου 672 σταυροί και Βαλεντίνα- Λυγιά Μπεζιάτ 365.
Αξίζει να σημειώσουμε στην περίπτωση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ότι στις εκλογές του 2019 είχε σημαντική μείωση σταυρών, η οποία αποδεικνύει ότι μειώθηκε η παλιά δύναμή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσεχείς εκλογές ως προς τον μακροβιότερο μειονοτικό πολιτικό. Η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου θα δείξει αν οι ψήφοι του 2019 αποτελούν σταθερό πυρήνα ή αν συνεχίζουν την κάθοδο.
Ως προς το Στάθη Γιαννακίδη είχε πρωτιά σε ψήφους στο δήμο Ξάνθης που εάν τη διατηρήσει μπορεί ν’ αποτελέσει την έκπληξη εξαιτίας της μη δεδομένης πορείας του Χ. Ζεϊμπέκ.
Αναφορικά με το Γρηγόρη Στογιαννίδη δεν προβλέπονται αλλαγές στη σταυροδοσία.
Γ.Δ.
Εκλογές 2019 και σήμερα ΙΙΙ
Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι προφανώς θετικά σήμερα έναντι του 2019.
Η αλλαγή ηγεσίας έφερε έναν νέο άνεμο στα πανιά του μεν, αλλά φρόνιμο είναι να κρατήσει μικρό καλάθι.
Συνολικά στο νομό το ΠΑΣΟΚ πήρε 8,77% με τον Μπαράν Μπουρχάν βουλευτή με 2.136 ψήφους. Οι υπόλοιποι έλαβαν: 1.549 ο Φώτης Καραλίδης, 972 ο Ανέστης Αντωνιάδης, 185 η Αγλαΐα Αμαξά και 34 η Σαφέρ ογλού Νεριμάν.
Συνολικά επίδοση πολύ μικρή.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ αισιοδοξεί για την εκλογή ενός βουλευτή εκ νέου. Εξαιτίας της γενικής αλλαγής του κλίματος αλλά και των τριών νέων υποψηφίων. Οδυσσέα Βουρβουκέλη, Έρσης Παρχαρίδου και Μπερρήν Ντελή Ιμπραήμ η οποία είναι ένα «χαρτί» με πιθανή έκπληξη ως προς τον αριθμό των σταυρών που θα συγκεντρώσει, ενώ έχει μια σημαντική δεξαμενή από τον Κένταυρο, λόγω της καταγωγής της.
Γ.Δ.
Οι εκτός εκλογών
Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία για το ποια κόμματα και λοιποί σχηματισμοί θα λάβουν μέρος στις εκλογές και ποιοι όχι.
Έτσι, αποκλείστηκε το κόμμα του Κασιδιάρη «Έλληνες», ενώ εγκρίθηκε η κάθοδος του «ΕΑΝ» του επ. Αντιεισαγγελέα του Αρ. Πάγου Αν. Κανελλόπουλου. Αποκλείστηκε επίσης ο κομματικός μηχανισμός των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου, του π. βουλευτή Νικ. Νικολόπουλου, του Ευμορφίδη Ευ-Κίνηση, της Αφροδίτης Λατινοπούλου και άλλα, συνολικά 14 υποψηφιότητες.
Έτσι, 36 κόμματα, συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Γ.Δ.
Κάνουν λάθος στο ταμείο και δεν το παραδέχονται σε σούπερ μάρκετ της πόλης μας!
Είμαστε άνθρωποι και είναι φυσικό να κάνουμε λάθη . Από φόρτο εργασίας , από έλλειψη συγκέντρωσης, από αβλεψία. Είναι αναπόφευκτο. Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο είναι όταν με το λάθος βλάπτεται κάποιος να μην το αναγνωρίζει αυτός που το έκανε και να μην αναλαμβάνει την ευθύνη του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επιχείρηση που από λάθος του υπαλλήλου στο ταμείο χρεώνεται ο πελάτης ένα τεράστιο ποσό που δεν αντιστοιχεί στα ψώνια του. Ένα μηδενικό χωρίζει το 10 από το 100 και αυτό φαίνεται στην απόδειξη και φυσικά στην χρέωση του λογαριασμού του στην τράπεζα. Είναι όχι μόνο αντιεπαγγελματικό αλλά ανέντιμο και ποταπό να προσπαθεί η επιχείρηση με διάφορες δικαιολογίες να μην επιστρέψει το υπόλοιπο του ποσού. Κι όμως το περιστατικό είναι υπαρκτό και συνέβη σε σούπερ μάρκετ της πόλης μας. Δηλαδή πρέπει να φτάσει κάποιος να ζητήσει εισαγγελική εντολή για να ανοίξει η επιχείρηση το Ζ της ταμειακής και να βρει την συναλλαγή ενώ ξέρει και ημερομηνία και αριθμό κάρτας.
Είναι απαράδεκτο να μην παραδέχεται το σούπερ μάρκετ το λάθος του και εξόφθαλμα άδικο και πρέπει άμεσα να διορθωθεί.
Θα επανέλθουμε στο θέμα.
Μ.Ξ.
Τέλος στους επικίνδυνους και γραφικούς έβαλε ο Άρειος Πάγος
Ξεκαθάρισε το τοπίο των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές ο Άρειος Πάγος. Από τα 50 κόμματα αρχικά τελικά θα συμμετέχουν στα εκλογές τα 36 καθώς τα υπόλοιπα κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη που έγινε τόσος θόρυβος γι’ αυτό. Επίσης και άλλα κόμματα όπως του Μπογδάνου και της Λατινοπούλου καθώς και του γνωστού μας Ευμορφίδη της Cocomat δεν πέρασαν τον πήχη.
Έτσι μπαίνει ένα τέλος από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε μια πανσπερμία κομμάτων που δημιουργούν σύγχυση στο εκλογικό σώμα και διασπορά ψήφων σε σχηματισμούς άλλοτε επικίνδυνους όπως το κόμμα Κασιδιάρη ή γραφικούς όπως το κόμμα του Ευμορφίδη. Επιτέλους κάθε δυσαρεστημένος ή κάποιος που έχει αποκτήσει δημοσιότητα κάνει κόμμα. Κάποιοι νομίζουν ότι οι εκλογές είναι παίξε – γέλασε. Δεν είναι έτσι, είναι υπόθεση πολύ σοβαρή γιατί αφορά το μέλλον της χώρας, το μέλλον των παιδιών μας γι αυτό και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας!.
Μ.Ξ.