Ενιαίο ψηφοδέλτιο – Εκλέχθηκαν και οι 7 υποψήφιοι – Πλειοψήφησαν: Ζαγναφέρη Ευτυχία και Βαβάτσικος Κωνσταντίνος
Πρώτη δύναμη η Δ.Κ.Μ. (ΝΔ) στην Ξάνθη στην κάλπη για τον πανελλήνιο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών . Δεύτερη δύναμη το ΠΑΣΟΚ, τρίτο το ΚΚΕ και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι Πολιτικοί Μηχανικοί της Ξάνθης εξέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου τους σε μια εκλογική διαδικασία που διεξάχθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου στα νέα γραφεία που παραχώρησε το ΔΠΘ για την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Ξάνθης (κτήριο Χαμδή Μπέη επί της οδού 4ης Οκτωβρίου) και χαρακτηρίστηκε από υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Το τοπικό ψηφοδέλτιο ήταν ενιαίο και διαπαραταξιακό και εκλέχθηκαν και οι 7 υποψήφιοι δεδομένου ότι το Δ.Σ. είναι 7μελές. Στην δεύτερη κάλπη που αφορούσε την πανελλαδική εκπροσώπηση και ήταν παραταξιακή, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Δ.Κ.Μ. (ΝΔ) δεύτερη η ΔΗΣΥΜ που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τρίτη η παράταξή Πανεπιστημονική που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Υπερδιπλάσια συμμετοχή από τις προηγούμενες εκλογές – Ποιοι ήταν οι υποψήφιοι
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γ. γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-Θράκης Βασίλης Ασημίδης για την συμμετοχή των μελών. Όπως ανέφερε ψήφισαν 113 μέλη ενώ παλαιότερα δεν ξεπερνούσαν τους 50 και ενώ στις γειτονικές πόλεις της περιφέρειας η συμμετοχή ήταν υποτονική. Αυτό σαν γεγονός είναι ενθαρρυντικό καθώς δείχνει ενδιαφέρον για την διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου.
Οι υποψήφιοι που εκλέχθηκαν
1.Βαβάτσικος Κωνσταντίνος
2.Δημόκας Ιωάννης
3.Ελευθεριάδης Λεωνίδας
4.Ζαγναφέρη Ευτυχία
5.Καραγιώργος Βασίλειος
6.Τερζόγλου Θεόδωρος
7.Χατζόγου Γεώργιος
Πλειοψήφησαν οι: Ζαγναφέρη Ευτυχία και Βαβάτσικος Κωνσταντίνος.
Το επόμενο διάστημα το νέο Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα.
Πρώτη δύναμη η Δ.Κ.Μ. (ΝΔ) στην Ξάνθη
Τα αποτελέσματα της Ξάνθης στην πανελλαδική κάλπη του Συλλόγου Μηχανικών Ελλάδος έχουν ως εξής:
ΔΚΜ (ΝΔ) : 34,23%
ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΟΚ) : 24,32%
ΕΝΟΤΗΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) : 15,31%
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (ΚΚΕ) : 17,11
ΕΛΕΜ: 2,7%
ΠΡΕΣΑ: 6,3%
Να σημειώσουμε ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα αναδειχθούν όταν ολοκληρωθεί η σταυροδοσία πανελλαδικά
Τα αποτελέσματα στην επικράτεια με καταμετρημένο το 94% των ψήφων είναι, για τις πρώτες 4 παρατάξεις:
ΔΚΜ (ΝΔ) : 40,1
ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΟΚ) : 20,2
ΕΝΟΤΗΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) : 14,8
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (ΚΚΕ) : 12,3
double score για την ΝΔ στην κάλπη των Μηχανικών με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ και τρίο τον ΣΥΡΙΖΑ
Με βάση τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, παρατηρείται ότι όλες οι κομματικές παρατάξεις αύξησαν τη δύναμή τους από τις προηγούμενες εκλογές στο σύλλογο, κυρίως γιατί δεν κατέβηκαν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη αύξηση της ΔΚΜ (περίπου 7 μονάδων) από τις τελευταίες εκλογές, καθώς η «γαλάζια» παράταξη είχε την προεδρία του ΣΠΜΕ τα τελευταία χρόνια, την προεδρία στο ΤΕΕ και την κυβέρνηση. Οπότε οι Πολιτικοί Μηχανικοί μάλλον επικροτούν τις πολιτικές επιλογές στον τεχνικό κλάδο, καθώς συνεχίζουν και ενισχύουν τους γαλάζιους υποψηφίους. Ενίσχυση και προτίμηση που φθάνει μέχρι double score από τον δεύτερο, που είναι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με τρίτη την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τέταρτη του ΚΚΕ.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ (του πολιτικού μηχανικού Αλέξη Τσίπρα) έκανε μεγάλη κινητοποίηση φέτος στις εκλογές του ΣΠΜΕ και μάλιστα στις εκλογικές διαδικασίες είχαν παρουσία και οι Φλαμπουράρης, Παπαδημούλης και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνοντας έμπρακτα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ηγεσίας του κόμματος. Ωστόσο, παρά την ενίσχυση του ποσοστού (που ενσωματώνει φέτος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, τις δυνάμεις Σπίρτζη κλπ), έμεινε τελικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τρίτη στα αποτελέσματα, πίσω από την παράταξη της ΔΗΣΥΜ που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ του (πολιτικού μηχανικού) Νίκου Ανδρουλάκη.
Στις εκλογές συμμετέχουν και άλλες μικρότερες παρατάξεις, χωρίς συγκεκριμένη κομματική αναφορά, που με τα αρχικά αποτελέσματα βρίσκονται κάτω του 7%. Τα αποτελέσματα στις εκλογές τέτοιων πανελλήνιων συλλόγων όπως του ΣΠΜΕ παίρνουν 3-4 ημέρες για να ολοκληρωθούν ώστε να εξεταστούν ενστάσεις κλπ, οπότε μέσα στην εβδομάδα λογικά θα υπάρχουν και τα τελικά αποτελέσματα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου