Καθυστερούν επί μήνες οι επιδοτήσεις του προγράμματος στους παραγωγούς – Εμπαιγμό του ΥΠΑΑΤ καταγγέλλουν οι παραγωγοί ελληνικών αυτόχθονων φυλών
250 αγελάδες Βραχυκερατικής φυλής στην Ξάνθη
Απροστάτευτα 5 μήνες τώρα αφήνει το ΥΠΑΑΤ τα προστατευόμενα είδη αυτόχθονων φυλών ζώων, καθυστερώντας τις επιδοτήσεις του προγράμματος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τους κτηνοτρόφους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δεδομένου ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχει εκτοξευτεί όπως και η ενέργεια. Ειδικότερα όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος των κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας και εκπρόσωπος των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ Νίκος Δημόπουλος οι επιδοτήσεις έπρεπε να δοθούν από τον Νοέμβριο και είναι σημαντικές για την βιωσιμότητα των εκτροφών και των κτηνοτρόφων. Να σημειώσουμε ότι οι επιδοτήσεις στην αυτόχθονη φυλή της Βραχυκερατικής ανέρχονται σε 300 ευρώ ανά ζώο και στην αυτόχθονη φυλή προβάτου 30 ευρώ. Για το λόγο αυτό ο κ. Δημόπουλος συνυπογράφει την ανακοίνωση των παραγωγών που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αυτή και παρουσιάζουν τα προβλήματα που τους δημιουργεί.
Εμπαιγμό του ΥΠΑΑΤ καταγγέλλουν οι παραγωγοί ελληνικών αυτόχθονων φυλών
Ειδικότερα όπως αναφέρουν οι φορείς Αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών: «Μετά την παρέλευση και της έκτης ημερομηνίας κατά την οποία, σύμφωνα με τη κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά θα είχε ολοκληρωθεί η πληρωμή της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων), ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πέρασε σε άλλη διάσταση. Οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, μετά τις «βαριές» συνέπειες από τα μέτρα κατά της πανδημίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία, μετά την εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια), ήρθαν αντιμέτωποι και με την καθυστέρηση της προγραμματισμένης για τις 30 Νοεμβρίου 2022 πληρωμής της δράσης, ως χαριστική βολή. Η αθέτηση της υποχρέωσης αυτής από την πλευρά του υπουργείου, για πάνω από 100 ημέρες, οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στο να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ιδιωτών προμηθευτών, παρόχων ενέργειας, πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του ίδιου του κράτους! Φυσικά το Υπουργείο-Κράτος δεν υφίσταται καμία συνέπεια από την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, για τους εκτροφείς-παραγωγούς, διακυβεύεται η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η φυσική επιβίωση των ζώων τους. Η αδιαφορία του κράτους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, δυστυχώς είναι διαχρονική. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία συρρίκνωσή της με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία γίνονται – χωρίς υπερβολές – καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες. Καλούμε τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό εχθές, όχι αύριο, γιατί απλά δεν υπάρχει αύριο για τους εκτροφείς των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.
Επιφυλασσόμενοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο, ή αποτελεσματικό τρόπο».
Να σημειώσουμε ότι την ανακοίνωση υπογράφουν:
-Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας
-Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
-Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου Ελλάδας «ΚΙΡΚΗ»
-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γιδοτρόφων Γιδιών Φυλής Σκοπέλου
-Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυλής Σερρών, Νομού Σερρών «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»
-Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαύρου Χοίρου «ΜΥΡΤΑΛΗ»
250 αγελάδες Βραχυκερατικής φυλής στην Ξάνθη
Σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Ξάνθης στην Ξάνθη υπάρχουν 2 μονάδες με Βραχυκερατική φυλή στον δήμο Μύκης και άλλες δύο στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Συνολικά 250 περίπου ζώα τα οποία είναι μεν ελευθέρας βοσκής αλλά και ενσταβλίζονται τον χειμώνα και σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. γέννες)στις εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Αυτές οι μονάδες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστασίας καθώς η Βραχυκερατική φυλή αγελάδας είναι αυτόχθων και υπο εξαφάνιση. Να σημειώσουμε ότι η Βραχυκερατική είναι σαφώς μικρόσωμη από τις άλλες φυλές που έχουν κυριαρχήσει και έχει μικρά κέρατα γι’ αυτό και ονομάζεται Βραχυκερατική. Η διαφορά της επίσης είναι ότι σε δύο χρόνια μπορεί να φτάσει τα 180 – 200 κιλά ενώ οι άλλες σε ένα χρόνο στα 350 – 400 κιλά. Ως εκ τούτου το κρέας της είναι λίγο αλλά ποιοτικό και διατίθεται σε επιλεγμένα από τους παραγωγούς κρεοπωλεία ή κατόπιν παραγγελιών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr