Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Νέο αρδευτικό δίκτυο για τα χωράφια του Σελέρου

Νέο αρδευτικό δίκτυο για τα χωράφια του Σελέρου

0

«Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι» με ένταξη και χρηματοδότηση 471.000 ευρώ από πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ

 

Σημαντικό έργο υποδομής για τον αγροτικό τομέα του δήμου Αβδήρων – Το μοναδικό έργο που εντάχθηκε για το νομό μας – Δεν συνδέεται  με το αρδευτικό της πεδιάδας της Ξάνθης

 

‘Ένα νέο αρδευτικό δίκτυο στον οικισμό του Σελέρου έρχεται να «κουμπώσει» στις υφιστάμενες γεωτρήσεις και να επιλύσει προβλήματα χρόνων, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα το σύστημα καταβολής αντιτίμου άρδευσης μέσω προπληρωμένων καρτών. Το έργο με το τίτλο: «Επέκταση αρδευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Σελέρου του Δήμου Αβδήρων» προϋπολογισμού 471.000,00€ είναι το 49ο σε σειρά αξιολόγησης- βαθμολόγησης επί συνόλω 112 συναφών έργων δήμων και  περιφερειών που πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εντάχτηκε στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  – Π.Α.Α. 2014-2020  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Να σημειώσουμε είναι το μοναδικό στο νομό μας που χρηματοδοτείται από αυτό το πρόγραμμα ενώ στην ΑΜΘ εντάχθηκε μόνο ένα αντίστοιχο έργο στον ΤΟΕΒ Ορεστιάδας.

Σημαντικό έργο υποδομής για τον αγροτικό τομέα του δήμου Αβδήρων

Στην αναγκαιότητα του έργου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης επισημαίνοντας ότι είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα  επιλύσει προβλήματα στην περιοχή: «Στην αγροτική περιοχή του Σελέρου έχουμε 11  γεωτρήσεις που όμως είναι προβληματικές. Έχουν συχνές βλάβες και χρειάζονται συντήρηση ενώ έχουμε προβλήματα με το ρεύμα που δεν πληρώνονταν ή καθυστερούσε να πληρωθεί. Με το έργο αυτό κάνουμε αντικατάσταση και επέκταση νέου δικτύου άρδευσης. Στη μελέτη του έργου προβλέπεται να γίνει η επέκταση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου στα αγροκτήματα των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Σελέρου του Δήμου Αβδήρων με παράλληλη αξιοποίηση των γεωτρήσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα θα γίνουν εργασίες επέκτασης του δικτύου με σωλήνες πολυαιθυλενίου, προμήθεια και τοποθέτηση νέων σημείων υδροληψίας, προμήθεια και τοποθέτηση αντλητικών συγκροτημάτων για την ανακαίνιση των γεωτρήσεων και συντήρηση των οικίσκων για την προστασία των γεωτρήσεων. Τέλος θα γίνει η προμήθεια και τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης άρδευσης από τη γεώτρηση με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας. Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου της περιοχής με τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του και η επίτευξη βέλτιστων συνθηκών χρήσης για τους αγρότες της περιοχής».

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Σελέρου καλλιεργούνται σε ποσοστό 80% ο καπνός που έχει απαιτήσεις σε νερό κατά την φύτευση αλλά και σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας. Μια γεώτρηση μπορεί να καλύψει  100 στρέμματα.

Δεν συνδέεται  με το αρδευτικό της πεδιάδας της Ξάνθης

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιτιρίδης πριν 1, 5 χρόνο είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ Παπαγιαννίδη Δημήτριο (απ’ αυτή είναι και το φωτογραφικό στιγμιότυπο) και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τη συμβολή του στη χρηματοδότηση του έργου. Να διευκρινίσουμε πως αυτό το έργο δεν συνδέεται με το αρδευτικό έργο της πεδιάδας της Ξάνθης το οποίο είναι έργο ΣΔΙΤ ενταγμένο στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0.

112 νέα αρδευτικά έργα

Περισσότερες πληροφορίες παρέχει σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα ο κ. Παπαγιαννίδης αναφορικά με το πρόγραμμα και τα έργα που χρηματοδοτεί: « Σε 112 ανέρχονται τα αρδευτικά έργα, προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ που ξεκινούν το επόμενο διάστημα από περιφέρειες και δήμους σε όλη τη χώρα με χρηματοδότηση από την δράση 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 214,3 εκατ. ευρώ, προβλέπεται δηλαδή σημαντική υπερδέσμευση πιστώσεων από τα 40 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης, έπειτα από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά σε συνεργασία με τους αρμόδιους υφυπουργό, κ. Γιώργο Στύλιο και γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με γνώμονα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Αύγουστο 2025, χρηματοδοτούνται έργα που αποσκοπούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας».

Οι επιλέξιμες δαπάνες, τα κριτήρια επιλογής και οι προσφυγές

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι όλες οι δαπάνες που αφορούν τη μελέτη και την κατασκευή (συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δαπανών που απαιτούνται πχ. απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΚΩ), κ.λπ.) των έργων. Επιλέξιμος είναι και ο ΦΠΑ.

Τα 112 έργα έχουν επιλεγεί με βάση μια σειρά κριτηρίων επιλογής όπως: βαθμός περιβαλλοντικής επίπτωσης, οικονομική ευστάθεια, συμπληρωματικότητα των επενδύσεων με υφιστάμενες υποδομές άρδευσης, βαθμός διοικητικής και τεχνικής ωριμότητας των έργων όπως απαιτείται για την άμεση εφαρμογή των επενδύσεων, συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα του Προγράμματος και άλλα Ταμεία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του δημάρχου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη με τον Γ. Γραμματέα ΥΠΑΑΤ κ. Παπαγιαννίδη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …