Η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση στις γυναικοκτονίες, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, της τάξης του +187,5%, σύμφωνα με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας
«Θέλουμε οι γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες», δήλωσε μια εκ των διοργανωτριών της δράσης και ραδιοφωνική παραγωγός, Στέφη Αποστολίδου στο «Ε»
Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται.
Αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, την υψηλότερη αύξηση, 187,5%, στις γυναικοκτονίες συνολικά σημείωσε το 2021 η Ελλάδα: από 8 περιστατικά το 2020 σε 23 το 2021. «Άλμα» έκανε και η Σουηδία με αύξηση γυναικοκτονιών 120% το 2018 σε σύγκριση με το 2017, ενώ η Εσθονία και η Σλοβενία σημείωσαν αύξηση 100% το 2015 και το 2020 αντίστοιχα. Συγκρίνοντας τη διετία της πανδημίας με το 2019 προκύπτει ότι σε Ελλάδα, Σλοβενία, Γερμανία και Ιταλία υπήρξε σημαντική αύξηση στις γυναικοκτονίες. Εξετάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για τις ανθρωποκτονίες με πρόθεση γυναικών από άντρες, συντρόφους ή συγγενείς, επιβεβαιώνεται για την Ελλάδα ανάλογη αύξηση ύψους 156% το 2021 σε σχέση με το 2020.
Δράση στην Ξάνθη κατά της έμφυλης βίας
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι «Πολίτες ευαισθητοποιημένοι στην έμφυλη βία, χωρίς καταστατικό», θέλοντας να ακουστεί οι φωνή των θηλυκοτήτων οι οποίες βιώνουν την κακοποίηση, διοργανώνουν μία δράση το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 12:00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης με σκοπό να τραγουδήσουν όλες μαζί το γνωστό πλέον τραγούδι Cancion Sin Miedo της Μεξικανής Vivir Quintana στην ελληνική διασκευασμένη εκδοχή του. Στις 8 Μαρτίου 2022, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας σε όλη την Ελλάδα τραγούδησαν χωρίς φόβο τον φεμινιστικό «ύμνο» κατά της σεξουαλικής βίας και των γυναικοκτονιών.
Αυτό το γεγονός, θεώρησαν οι διοργανώτριες της συγκεκριμένης δράσης, ανάμεσά τους και η Στέφη Αποστολίδου, με την οποία επικοινώνησε το «Ε», ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί και στην Ξάνθη, μία περιοχή με αρκετά κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η αφορμή υπήρξε η δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου
Η κ. Αποστολίδου σημείωσε ότι «η πρωταρχική ιδέα ήταν της Γιάννας Ανθοπούλου, συμμαθήτριας της Ζωής Δαλακλίδου, η οποία είχε παραβρεθεί στην περσινή δράση στην Αθήνα και σκέφτηκε γιατί να μην γίνει το ίδιο και στην Ξάνθη με δεδομένο ότι υπάρχει το σημείο αναφοράς. Παράλληλα όμως θεωρούμε ότι αφορμή αποτελεί η βία της πατριαρχίας προς κάθε θηλυκότητα».
Ο σκοπός της δράσης είναι να δοθεί φωνή και κουράγιο σε όλες
Η Ξάνθη αποτελεί μία πόλη που δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα καθώς τα κρούσματα βίας με βάση το φύλο είναι αρκετά. Βέβαια τις περισσότερες φορές δεν γίνονται γνωστά αφού μένουν μέσα στους τέσσερις τοίχους και πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η κ. Αποστολίδου υπογραμμίζει ότι σκοπός όλης της δράσης είναι να δοθεί φωνή σε όλες όσες δέχονται βία και να τους δώσει κουράγιο ώστε να μιλήσουν ανοιχτά και να αναζητήσουν βοήθεια. «Ελπίζουμε σε συνεργασία διάφορων φορέων ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες λύσεις πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως είναι και αυτό το πρόβλημα» τόνισε η ραδιοφωνική παραγωγός.
Αυτή η εκδήλωση είναι μια ανεξάρτητη κίνηση, αυτόβουλη παρέμβαση
«Θέλουμε να παραμείνουμε μία ανεξάρτητη κίνηση και δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση για κομματικούς σκοπούς», ανέφερε η κ. Αποστολίδου. Η ίδια συμπλήρωσε ότι «είμαστε φίλοι και συντοπίτες της Ζωής που δεν θέλουμε να ξανασυμβεί τίποτα παρόμοιο στον τόπο που ζούμε».
Η δράση θα ξεκινήσει από το σπίτι της Ζωής Δαλακλίδου, όπου θα κατατεθούν λουλούδια ως φόρος τιμής και μαζί με τα μέλη της οικογένειας που το επιθυμούν θα ακολουθήσει μια μικρή πορεία ως την Κεντρική Πλατεία. Σε εκείνο το σημείο θα κορυφωθεί το τραγούδι πλέον καθώς οργανωμένα θα συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Στο τέλος θα διαβαστούν μηνύματα από την οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη και της Κάρολαιν στηρίζοντας την συγκεκριμένη δράση.
Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να ξανανοίξει η συζήτηση για την ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες καθώς η πόλη της Ξάνθης είναι η μοναδική στη Θράκη η οποία δεν διαθέτει τέτοιου είδους δομή παρά τις εξαγγελίες που είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2021 στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ότι «ο Δήμαρχος έχει την διάθεση να δημιουργήσει μια συμβουλευτική δομή με άμεση υποστήριξη τέτοιων περιστατικών» όπως είχε δηλώσει η Γ.Γ. του Δήμου Ξάνθης, Σοφία Ψωμά.
Δικαίωμα δεν έχεις στο σώμα μου επάνω,
Δε σου πέφτει λόγος πού πάω και τι κάνω
Δεν είναι αγάπη ο πόνος κι η βία
Όλες απαντάμε, αν αγγίξεις μία
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr