Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

0

Περί Τουρισμού Ι
Όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά του τουρισμού στο εγχώριο προϊόν, όπως έδειξαν και τα στοιχεία, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας το καταδεικνύουν.  Διότι ναι μεν η Ελλάδα φιγουράρει στους πρώτους πέντε τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ωστόσο η επίδοση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», στη γεωγραφική μας θέση. Πρόκειται δηλαδή περί θείου δώρου και όχι αποτέλεσμα μακρόπνοης και οργανωμένης στρατηγικής.
Εκεί που απαιτείται συντονισμός δυνάμεων, σχεδιασμός και όραμα οι επιδόσεις απογοητεύουν.
Στην κατηγορία «Πολιτιστικός και Θρησκευτικός τουρισμός», όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα απουσιάζει από την πρώτη δεκάδα. Η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού όπως αρεσκόμαστε να λέμε, δεν αποτελεί κορυφαία επιλογή.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού ΙΙ
Η απουσία αυτή γίνεται ακόμη πιο ηχηρή, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται ευρωπαϊκοί προορισμοί: Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Η τελευταία καταλαμβάνει μάλιστα την πρώτη θέση και στην κατηγορία «Ήλιος και θάλασσα», έχοντας παντρέψει ιδανικά την ιστορική και πνευματική κληρονομιά με το φυσικό περιβάλλον.
Πού οφείλεται η υστέρηση της Ελλάδας; Σε γνωστές και χρόνιες αδυναμίες;  Έλλειψη εμπειριών και δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου, μέτριες επιδόσεις σε υποδομές και θέματα προσβασιμότητας, μονοδιάστατη εστίαση στην κλασική αρχαιότητα, περιορισμένη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων. Μέτριες επιδόσεις επιδεικνύουμε και σε άλλους τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να πρωταγωνιστήσουμε όπως ο ναυτικός και ο συνεδριακός τουρισμός.
Καλό θα ήταν να αφήσουμε κατά μέρος τις θριαμβολογίες για τα διάφορα ρεκόρ και να ασχοληθούμε σοβαρά με το πως η βαριά μας βιομηχανία θα αποβάλει τη μονομέρεια που τη χαρακτηρίζει, ώστε να αφήσει ακόμα ισχυρότερο αποτύπωμα  στην εθνική οικονομία.
Γ.Δ.


Βαρύτητα στον Πολιτισμό
Ευκαιρία για τα παραπάνω πήρα από τη σύσκεψη στην Κομοτηνή στην Περιφέρεια μεταξύ Μέτιου, επιχειρησιακών παραγόντων και της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη.
Η σύσκεψη είχε αντικείμενο τα έργα πολιτισμού που θα πρέπει να γίνουν και άλλα να ολοκληρωθούν.
Έργα σημαντικά, μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιφέρειάς μας που θα πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε και βέβαια ν’ αναδειχθούν και αποτελέσουν με το αποτύπωμά τους πόλο έλξης τουριστικής επίσκεψης σε άλλους τομείς, διαφορετικούς του γνωστού «ήλιος, θάλασσα και το κορίτσι μου».
Γ.Δ.


Προσωπικές στιγμές
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας στην Κομοτηνή, στην έδρα της Περιφέρειας και μετά το τέλος της σύσκεψης και των σχετικών δηλώσεων Μέτιου -Μενδώνη, μου δόθηκε η ευκαιρία για μια σύντομη συνάντηση με την κυρία υπουργό.
Ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση και μια απλή συνομιλία όπως συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων.
Προφανώς το τι συζητήθηκε δεν αφορά κανέναν διότι ήταν μια σύντομη φιλική συνομιλία μετά από μια προηγούμενη τηλεφωνική πριν μήνες και μια άλλη συνάντηση δια ζώσης πριν χρόνια.
Τα αναφέρω όλα αυτά για να τονίσω την απλότητα της υπουργού, την ευγενική της συμπεριφορά αλλά και τη γερή μνήμη της. Στο τέλος της συζήτησης υποσχέθηκε πως θα έλθει και στην Ξάνθη, τονίζοντας μάλιστα ότι την Θράκη συνολικά την έχει στην καρδιά της.
Γ.Δ.


Δε θέλει, δε θέλει
Ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ο κ. Μπούτος ότι δε θα είναι υποψήφιος για το δήμο Ξάνθης. Δε λέει ασφαλώς ότι δε τον ενδιαφέρει η συνέχιση της πολιτικής του σταδιοδρομίας, κάθε άλλο. Αλλά τα «ένσημα» στο δήμο Ξάνθης τελειώνουν με την ολοκλήρωση αυτής της θητείας.
Η χθεσινή συνάντηση μάλιστα στο δημαρχείο ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνει σαφές, ανάμεσα σε τόσους… υποψηφίους!
Ε.Δ.


Ο πρωθυπουργός και η μαθήτρια
Ένα ακόμη παραλειπόμενο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ξάνθη. Την στιγμή που κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητο για να αναχωρήσει, τον πλησίασε μία κοπέλα, μαθήτρια όπως αποδείχθηκε. Τον καλωσόρισε και τον ρώτησε αν μπορεί να του ζητήσει κάτι. Ναι, της είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκείνη του ζήτησε να αυξήσει το όριο των απουσιών στα Λύκεια. Τότε ο πρωθυπουργός της απάντησε χαμογελώντας: «Για τη σημερινή σου απουσία κάτι μπορώ να κάνω αλλά για τις άλλες δεν σου υπόσχομαι»!
Μ.Ξ.


Αναβλήθηκε για την Δευτέρα το Δημοτικό συμβούλιο
Αναβλήθηκε για την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Μάλιστα θα είναι καλεσμένος ο Μητροπολίτης Ξάνθης που θα παραστεί στην  κοπή της πίτας. Η αναβολή ήταν επιβεβλημένη καθώς μετά την ανεξαρτητοποίηση την Ειρήνης Χαριτωνίδου το προεδρείο δεν έχει γραμματέα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συνεδριάσει πριν την εκλογή νέου γραμματέα που ορίστηκε για την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί.
Μ.Ξ.


Ο Μητσοτάκης στην Ξάνθη- Οι selfies και τα σχόλια
Πέρασμα από την Ξάνθη έκανε ο Πρωθυπουργός και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τον υποδεχτούν. Από πολίτες που βρέθηκαν στο κέντρο εκείνη την στιγμή έως και πολιτικούς κυρίως του χώρου της ΝΔ που έσπευσαν να βγάλουν μία σέλφι μαζί του και βεβαίως και μετά να κάνουν ανάρτηση στα Μέσα κοινωνικής  δικτύωσης.  Έτσι πλημμύρισε το fc με φωτογραφίες τους με τον πρωθυπουργό. Βέβαια δεν έλειψαν και τα ειρωνικά και αιχμηρά σχόλια που συνδέουν την έλευση του πρωθυπουργού με την ημερομηνία «Παρασκευή και 13» που θεωρείται «γρουσούζικη» και ως γνωστόν τους Μητσοτάκηδες τους έχει κολλήσει αυτή η «ρετσινιά»!
Πάντως αν κερδίσει  στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κάθε λόγο να θεωρεί την Ξάνθη «γουρλίδικη» αφού απ’ εδώ ξεκίνησε την πρώτη προεκλογική του περιοδεία.
Μ.Ξ.


Αρχή προεκλογικού αγώνα για Μητσοτάκη και… Τσέπελη!
Ως «πάτημα σκανδάλης» για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ξάνθη, αφού η παρουσίαση του σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής εμπεριέχει τις προθέσεις, αλλά και όλο το σχεδιασμό για την τύχη της περιοχής.
Με την ίδια «σκανδάλη» επέλεξε να κάνει ένα άτυπο ξεκίνημα και για τον αυτοδιοικητικό εκλογικό αγώνα ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, που υποδέχθηκε στο δημαρχείο ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Παλιά στελέχη, νέα πρόσωπα, συναντήθηκαν λίγο πριν την έλευση του πρωθυπουργού μεταφέροντας ένα κλίμα θετικό και αισιόδοξο.
Με το «καλημέρα» εκλογική αυτή η χρονιά!
Ε.Δ.


Ο θεσμός του Καρναβαλιού υποχωρεί
Όλοι, λιγότερο ή περισσότερο καρναβαλικοί τύποι, χαιρόμαστε για την επικείμενη πραγματοποίηση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Ενός θεσμού με ιστορία που έχει κάνει γνωστή την Ξάνθη και φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου κοντά για να χαρούν και να διασκεδάσουν.
Αυτός ο σπουδαίος θεσμός όμως παρακμάζει. Όχι μόνο λόγω των επιλογών της διοργάνωσης. Αλλά κυρίως γιατί παραμένει στάσιμος. Τη στιγμή που με μεράκι, δημιουργικότητα, μεθοδικότητα και φρέσκες ιδέες διοργανώνονται ευφάνταστες εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα (κοντά μας και μακριά μας, καρναβαλικά και όχι μόνο), εμείς χαιρόμαστε με την παλιά συνταγή.
Χάριν του βεληνεκούς που έχει το ξανθιώτικο καρναβάλι πρέπει να υποστηριχτεί στην αναζωογόνησή του. Πρώτο βήμα η κρίσιμη, σπουδαιότατη και απαραίτητη συνεργασία με καλλιτεχνικό διευθυντή (πόσα χρόνια θα το γράφουμε ακόμη…), αλλά και ο εμπλουτισμός με νέες δράσεις, εκδηλώσεις, προεόρτια ενδεχομένως, και κάθε άλλο, ώστε να αναβαθμιστεί η ταυτότητά του. Οι σύλλογοι πρέπει να το διεκδικήσουν αυτό. Η Ξάνθη πρέπει να το διεκδικήσει.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…