Απάντηση σε απορία
Το ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Έτσι, προχθές, ετέθη ένα ερώτημα σχετικά με την απογραφή πληθυσμού και την κατανομή των εδρών.
Απαντώ: Η απογραφή δεν επηρεάζει τον τελικό αριθμό των εδρών που λαμβάνει κάθε κόμμα στο σύνολο της χώρας. Εκεί που επηρεάζει είναι στην κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια με βάση το εκλογικό μέτρο, στον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια καθώς και στον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο.
Γ.Δ.
Είναι ο Μάνος ανόητε!…
Δημοσιεύω ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα από μια συνέντευξη του Διονύση Σαββόπουλου όπου δήλωσε σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου ποιος από τους συνθέτες τον επηρέασε στο ξεκίνημά του, στην πορεία του. Είπε: «Είναι η μουσική ιδιοφυΐα του Μάνου Χατζιδάκι που μ’ έκανε να διαλέξω τον προσωπικό δρόμο και με βοήθησε να δω με καινούρια ματιά μια παράδοση αιώνων ελληνικής τραγουδοποιίας- από τα σωσμένα εκείνα μουσικά αποσπάσματα της αρχαιότητας μέχρι τα 9/8 του Τσιτσάνη».
Μετά από αυτή τη δήλωση, γεννάται μια ερώτηση. Αυθόρμητη, πραγματική, αμείλικτη που περιμένει χρόνια την απάντηση από τους Ξανθιώτες.
-Τι έχουν κάνει οι Ξανθιώτες γι’ αυτόν τον κορυφαίο συνθέτη που έχει καταγωγή από δω, την Παλιά Πόλη;
Προσωπικά, ντρέπομαι ν’ απαντήσω. Γιατί δεν έκαναν τίποτε!
Γ.Δ.
Είναι θετικό το ισοζύγιο μεν αλλά…
Πανελλαδικά σχεδόν, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα μητρώα των κατά νομών Επιμελητήρια, είναι περισσότερες από τις διαγραφές. Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά και έγκειται στο ποιες είναι αυτές οι «νέες επιχειρήσεις». Πρόκειται ως συνήθως για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα οποία εμφανίζονται με μια εκρηκτική συχνότητα και αθόρυβα αργότερα κλείνουν. Αυτό το ισοζύγιο είναι θετικό, εμφανίζεται ότι η οικονομία κινείται, ενώ πρόκειται για επιλογές χωρίς μέλλον τις περισσότερες φορές. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες κινήσεις επαγγελματιών που ανοίγουν καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, τσάντες, χαλιά, λευκά είδη.
Δουλεύουν για λίγους μήνες και μετά τα μαζεύουν για να πάνε αλλού.
Προφανώς αυτό δεν είναι σοβαρή οικονομική ιστορία και δεν πρέπει να μας ξεγελά.
Γ.Δ.
Ένας θάνατος
Ένας βασιλιάς πεθαίνει και κλείνει συμβολικά ένα ταραγμένο, είναι γεγονός, κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για τον θάνατο του έκπτωτου και τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ. Είχε προβλήματα υγείας σοβαρά και ο οργανισμός του δεν άντεξε.
Ήταν 83 χρόνων και ζούσε με τη σύζυγό του Άννα Μαρία στην Αθήνα.
Με τον θάνατο του Κωνσταντίνου έφυγε κι ένα κομμάτι της ταραγμένης περιόδου από το 1964 έως το 1967. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με δημοψήφισμα που υπερψηφίστηκε κατήργησε τη βασιλεία και η χώρα από τότε έχει Προεδρευόμενη Δημοκρατία.
Η κηδεία θα γίνει στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα και η ταφή στο Τατόι.
Γ.Δ.
Ερώτηση για τη φορολοταρία
Συμπολίτης εν ενεργεία και με μυαλό ξυράφι, τηλεφώνησε στην εφημερίδα, λίγο πριν το κλείσιμο για να μου θέσει ένα ερώτημα. Μία ερώτηση επίκαιρη και οικονομικού περιεχομένου. Τη συμπυκνώνω και σας την παρουσιάζω κι αν κάποιος έχει κερδίσει από τη φορολοταρία ας μας τηλεφωνήσει. «Παρακολουθώ εδώ και καιρό και κυρίως τώρα το τέλος της χρονιάς, τη μεγάλη κλήρωση της φορολοταρίας που έδινε και μεγάλα ποσά στους τυχερούς φορολογούμενους. Ρωτώ: Με το νόμο των πιθανοτήτων, θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας ή περισσότεροι τυχεροί από την Ξάνθη. Ρώτησα δεξιά- αριστερά, κανείς δεν άκουσε κάτι για κάποιον να έχει κερδίσει έστω και το ποσό των 1.000 ευρώ. Τόσο άτυχοι είναι οι Ξανθιώτες ή συμβαίνει κάτι άλλο;»
Από το περιεχόμενο του ερωτήματος του συμπολίτη. Ευχαρίστως δε αναμένουμε κάποιος συμπολίτης που κέρδισε να επικοινωνήσει μαζί μας για να διαψευσθεί και απαντηθεί η λογική αμφιβολία του συμπολίτη μας για το εάν γίνεται πραγματικά η φορολοταρία.
-Περιμένουμε λοιπόν τον τυχερό και βεβαιώνουμε πως η ανωνυμία του θα είναι δεδομένη.
Γ.Δ.
Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και η επίσκεψη του πρωθυπουργού
Υπο διαμόρφωση βρίσκεται το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό μας. Εκτός από τον εν ενεργεία βουλευτή κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη που θα είναι εκ νέου υποψήφιος, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από άλλα στελέχη όπως ο Δημήτρης Σαλτούρος, ο Κώστας Ζαγναφέρης, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Γιάννης Μπούτος αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος. Επίσης εάν και εφόσον το επιθυμεί θα είναι στο ψηφοδέλτιο η κα Μαρίνα Παυλίδου αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. Σ’ ότι αφορά τον μειονοτικό υποψήφιο εκεί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Να σημειώσουμε ότι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μόνο ένα πέρασμα από την Ξάνθη την Παρασκευή στις 11 το πρωί για ένα καφέ στην «Πιάτσα» στην κεντρική πλατεία και αμέσως θα κατευθυνθεί σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή όπου είναι οι κύριοι σταθμοί της μονοήμερης περιοδείας του στην Θράκη. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει κάποια σημαντικά έργα που βρίσκονται υπό δημοπράτηση όπως η σιδηροδρομική Εγνατία Θεσσαλονίκη – Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.
Μ.Ξ.
Είναι κανόνας
Προς υποψήφιους κάθε κατηγορίας και ημερομηνίας, δηλαδή υποψήφιους για τις βουλευτικές αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Λοιπόν, τονίζω και θυμίζω. Η μιζέρια και η γκρίνια δεν σε κάνουν ποτέ δημοφιλή, όταν μάλιστα συνδυάζονται με νεύρα.
Αντί καταστροφολογίας η κοινή γνώμη ζητάει, απαιτεί θα έλεγα πλέον εποικοδομητικά πράγματα, λόγο υπεύθυνο και σοβαρό.
Θέλει άτομα χαμογελαστά, ευγενικά, με θετική στάση και συμπεριφορά, όχι μουτρωμένα, χωρίς ένα χαμόγελο στα χείλη.
Ξεχνούν κάποιοι πως Πολιτική είναι και Εικόνα, τα Σύμβολα.
Γ.Δ.
Για σκεφτείτε παρακαλώ
Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα και θα το θίξουμε άλλη μια φορά.
Πρόκειται για τις «επιθέσεις» που δέχονται επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στον οικισμό του Δροσερού. Ζουν έναν εφιάλτη οι άνθρωποι από τις κλοπές, καταστροφές, λεηλασίες.
Η περιουσία τους είναι όμηρος των προθέσεων των ανθρώπων αυτών που δεν σταματούν με τίποτε, που δεν σέβονται καμία αξία, που έχουν ως αρχή τους την κλεψιά και την καταστροφή.
Οι γειτνιάζουσες επιχειρήσεις φωνάζουν, διαμαρτύρονται αλλά εις μάτην. Κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Σε μια συντεταγμένη πολιτεία η προστασία της περιουσίας των πολιτών είναι υποχρέωση.
Ας μην το ξεχνούν αυτό κάποιοι.
Γ.Δ.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού
Προφανώς η επίσκεψη του πρωθυπουργού, κυρίως, γίνεται για να παραβρεθεί στην τελετή έναρξης της μεγάλης επένδυσης ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολης.
Αυτής της ευκαιρίας λοιπόν αξιοποιώντας ο πρωθυπουργός υλοποιεί και μια επίσκεψη στη γειτονική Κομοτηνή.
Προεκλογική περίοδο διανύουμε θα πουν κάποιοι και θα συμφωνήσω μαζί τους.
Όμως όποιος και να ήταν ο πρωθυπουργός το ίδιο θα έκανε.
Εξάλλου είναι μια ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί περιοχές της Θράκης που γειτονεύουν με την Τουρκία.
Προσωπικά θέλω να κρατήσω την πιθανότητα να υπάρξει μία ή περισσότερες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των περιοχών.
Περιοχές που χρειάζονται την ανάπτυξη.
Γ.Δ.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Απεβίωσε ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών. Ο θάνατός του πυροδότησε συζητήσεις για τον ιστορικό του ρόλο και θύμισε άλλες εποχές όταν οι Έλληνες ήταν διχασμένοι. Αδιαμφισβήτητα ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της χώρας μας που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο σε πολύ ταραγμένες εποχές, όπως την περίοδο της χούντας. Ωστόσο ο ρόλος του τελείωσε διαπαντός με το Δημοψήφισμα κατά το οποίο ο ελληνικός λαός επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία και έκτοτε κηρύχθηκε έκπτωτος. Ο ίδιος σεβάστηκε την λαϊκή ετυμηγορία και έκτοτε η στάση του ήταν μόνο θετική για την χώρα.
Η ιστορία θα κρίνει τις επιλογές του γιατί αποτελεί ιστορικό πρόσωπο που διετέλεσε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας και υπήρξε διαμορφωτής των γεγονότων της εποχής εκείνης.
Είναι αλήθεια ότι στην πολιτική και στην κοινωνία έχει επικρατήσει μια αριστερίστικη ιδεοληψία που εκφράζεται με φοβική στάση απέναντι στον θεσμό της Βασιλείας. Είναι γεγονός ότι και μόνο η αναφορά στον τέως βασιλιά ή στην οικογένειά του θεωρείται ταμπού και όποιος πολιτικός απλά υπονοούσε κάτι θετικό θεωρούνταν βασιλόφρων κάτι που αντιστοιχεί περίπου με βρισιά. Σε αντίθεση βέβαια με άλλες χώρες όπως η Βρετανία που επί ένα μήνα όλος ο κόσμος ασχολούνταν με τον θάνατο της Ελισάβετ ή την Νορβηγία, την Ολλανδία, την Δανία, την Ισπανία που τιμούν και αγαπούν τις βασιλικές τους οικογένειες. Μήπως αυτές δεν είναι προηγμένες και δημοκρατικές χώρες; Μήπως θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστούμε σε κάποια ζητήματα, να τα εξετάσουμε και να τα κρίνουμε πιο νηφάλια και αντικειμενικά ιδιαίτερα όταν έχουμε την ασφάλεια ότι ό γέγονε γέγονε και το πολιτειακό μας σύστημα κρίθηκε και δεν αλλάζει;
Μ.Ξ.