Αρχική Χωρίς κατηγορία Ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής στον δήμο Μύκης

Ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής στον δήμο Μύκης

0

Για να στηθεί ως ανάχωμα στην μετανάστευση – Ο καπνός σβήνει στα ορεινά χωριά – Προς αναζήτηση νέων καλλιεργειών

 

Τα φράγματα στον δήμο Μύκης που δεν έγιναν ποτέ! Κόστος μελέτης για ένα μόνο φράγμα: 250.000 ευρώ και κόστος έργου 3 εκ. ευρώ  

‘Φουντώνει’ η αντιπαράθεση Ντελή Χουσεΐν – Καπζά

 

Άμεση αναγκαιότητα αποτελεί για το δήμο Μύκης η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων με στόχο την αναδιάταξη της αγροτικής παραγωγής  προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα για την συνεχιζόμενη τα τελευταία χρόνια  μεταναστευτική εκροή που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την τοπική κοινωνία.

Ο καπνός σβήνει στα ορεινά χωριά – Προς αναζήτηση νέων καλλιεργειών

Η καπνοκαλλιέργεια ως γνωστόν πνέει τα λοίσθια στα ορεινά χωριά του δήμου Μύκης. Έχουν αλλάξει οι εποχές από τότε που ήταν μονοκαλλιέργεια και παρείχε ένα καλό εισόδημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει απομείνει ένα 10% των κατοίκων να ασχολείται με την καλλιέργεια που αποτελεί συνήθως γυναικεία υπόθεση καθώς οι περισσότεροι άνδρες δουλεύουν στο εξωτερικό κυρίως στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ή στο Ντουμπάι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε μια προσπάθεια με συμβολαιακή γεωργία για τσάι του βουνού ωστόσο δεν έχουν ενταχθεί νέοι στην καλλιέργεια εκτός από όσους ήταν αρχικά. Η περιοχή ευνοεί επίσης την καλλιέργεια της πατάτας όμως ανασταλτικός παράγοντας είναι  το γεγονός ότι οι εκτάσεις είναι μικρές και δεν μπορεί να γίνει εκτεταμένη καλλιέργεια ώστε να αποκτήσει μερίδιο αγοράς. Τέλος ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες με δενδρώδεις καλλιέργειες καρύδια και κάστανα αλλά ακόμη είναι σε πρώιμο στάδιο αλλά και πειραματικό καθώς οι  αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα εμπόδια για το πότισμά τους, απαραίτητο για να έχουν μια καλή παραγωγή. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούν λάστιχο σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου για να μεταφέρνουν νερό καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης. Επιπρόσθετά δεν υπάρχουν υποδομές όπως αγροτική οδοποιία για να διευκολύνουν τους αγρότες στις μετακινήσεις τους.

Τα φράγματα στον δήμο Μύκης που δεν έγιναν ποτέ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή  στον δήμο Μύκης με την δημιουργία λιμνοδεξαμενών και μικρών φραγμάτων συλλογής νερού που θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση είχε ξεκινήσει το 2016 επί θητείας του δήμαρχου κ. Τζεμήλ Καπζά. Όπως ο ίδιος μας υπενθύμισε τότε στις  20 Δεκεμβρίου είχε υπογραφεί με την τριμερή Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Σχέδιο Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Δήμου Μύκης» μεταξύ του ιδίου, του τότε πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη και της εκπροσώπου της Japan Tobacco International Hellas Α.Ε.Β.Ε Πέγκυ Δόριζα. Το ΔΠΘ ανέλαβε την μελέτη που αφορούσε την υπόδειξη των 5 σημείων όπου θα είναι εφικτό να δημιουργηθούν αυτές οι λιμνοδεξαμενές χωρίς ωστόσο να κοστολογεί τα έργα. Η μελέτη παραδόθηκε το 2018 αλλά έπρεπε να ακολουθήσει νέα μελέτη κατασκευής και στην συνέχεια να αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Για να μπορέσει να κρατηθεί ο κόσμος στον δήμο Μύκης θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα υποδομής που θα στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή, όπως φράγματα για άρδευση και αγροτική οδοποιία. Εμείς τότε ξεκινήσαμε μια προσπάθεια και είχαμε μια επιστημονική μελέτη με τα σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν λιμνοδεξαμενές όμως δεν προχώρησε από την νέα δημοτική αρχή που μας διαδέχθηκε, σημειώνει ο κ., Τζεμήλ Καπζά.

Κόστος μελέτης για ένα μόνο φράγμα: 250.000 ευρώ και κόστος έργου 3 εκ. ευρώ  

Αναζητήσαμε την μελέτη απευθυνόμενοι στον ειδικό συνεργάτη του δήμου και  υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ. Στέλιο Παπουτσόγλου ο οποίος μας έδωσε πολύ σημαντικές πληροφορίες. Όπως ότι η μελέτη αυτή που κόστισε 40.000 ευρώ και προέκρινε 8 σημεία σωστά δεν υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ γιατί ήταν η πρώτη μελέτη που δεν κοστολογούσε το έργο. Ακολούθησε μια συνάντηση με τον τότε πρώην υπουργό κ. Κοντό και εκπρόσωπο της Japan Tobacco International και αποφασίστηκε να γίνει μελέτη για ένα σημείο που θα υπολογίζει το κόστος του έργου. Η μελέτη κόστισε 250.000 ευρώ και το έργο κοστολογήθηκε στα 3 εκ. ευρώ μόνο σε  ένα σημείο για ένα φράγμα. Το έργο κρίθηκε ασύμφορο και ατόνησε κάθε ενδιαφέρον για την συνέχισή του επειδή το όφελος σε σχέση με το κόστος ήταν μικρό, δεδομένου ότι θα αρδεύονταν περιορισμένος αριθμός μικρών εκτάσεων σε μια περιοχή.

Δήμαρχος Μύκης, Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν: «Είναι πολλά τα ψέματα του κ. Καπζά»

Αυτό το ιστορικό αφορά το τεχνικό μέρος του έργου, ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης απαντά ο δήμαρχος Μύκης κ. Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν και είναι καταπέλτης κατά του κ. Καπζά: «Είναι πολλά τα ψέματα του κ. Καπζά. Μας παρέδωσε καμιά μελέτη ώριμη με εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις και δεν την προχωρήσαμε; Είμαι 17 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ερευνητικό πρόγραμμα το θυμάμαι. Έκαναν μια μελέτη που έλεγε σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν φράγματα. Τίποτε άλλο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα για κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Ασχολούμαστε μόνο με σοβαρές μελέτες. Μας έλεγε προεκλογικά ότι έκανε έργο μεταφοράς νερού από Δημάριο και όταν ανοίξαμε τον φάκελο είχε μέσα μια αίτηση για αδειοδότηση από την περιφέρεια. Άλλο οι προθέσεις και άλλο η πραγματικότητα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χ. Τοψίδης: Πρώτη, πλέον, σε εντάξεις ΕΣΠΑ με 504 εκ. ευρώ η Περιφέρεια ΑΜΘ

Εκδήλωση διαβούλευσης των δράσεων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτ…