Ήρθε η ώρα της απόδειξης
Ούτως εχόντων των δημοτικών πραγμάτων λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι προς επιλογή. Ο πρώτος είναι αυτός της στείρας άρνησης, τώρα μάλιστα που την ενέκρινε και το ΣτΕ και ο δεύτερος της συναίνεσης και της δημοκρατικής λειτουργίας που επικαλούνται κάποιοι ιδιαίτερα.
Είναι κατά τη γνώμη μου προφανές πως το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Βορίδη πως θ’ αντιδράσει στην απόφαση του ΣτΕ. Μέχρι τότε όμως τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να λειτουργήσουν, να αποφασίσουν. Δηλαδή, σύντομα θα έρθει η ώρα της απόδειξης στην πράξη το τι πιστεύει κάθε παράταξη. Ο καιρός των λόγων και διαφόρων αιτιολογιών έχει παρέλθει. Από δω και πέρα θα κρίνονται όλοι επί του πρακτέου.
Γ.Δ.
Η αιτία της υπόθεσης
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να θίξουμε τον πυρήνα του θέματος. Τον νόμο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις επιτροπές τον ψήφισε η βουλή, η κυβέρνηση, όχι οι δήμαρχοι. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Θεοδωρικάκος έκρινε -και σωστά- πως με το σύστημα της απλής αναλογικής που έγιναν οι εκλογές και η διασπορά των δυνάμεων που ακολούθησε ήταν αδύνατη η λειτουργία των δήμων.
Όλων σχεδόν των δήμων για όλη την Ελλάδα. Άρα, ότι ίσχυσε και ισχύει μέχρι νεωτέρας, ήταν κυβερνητική απόφαση, όχι των δήμων. Στόχος του υπουργείου να μπορέσουν οι δήμοι να παραγάγουν έργο, να λειτουργήσουν.
Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και μ’ αυτή την απόφαση λειτούργησαν όλοι οι δήμοι, έστω η πλειοψηφία αυτών.
Γ.Δ.
Δημαρχόπουλος ο ειλικρινής
Προτελευταίο, επί του παρόντος σχόλιο για το θέμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ. Αρχικά πιστεύουμε πως η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.
Κατά δεύτερο λόγο, οι επόμενες εκλογές δεν θα διεξαχθούν με το ίδιο σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής, που ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Και τρίτο, οι δηλώσεις των επικεφαλής Σάββα Μελισσόπουλου και Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου.
Την ουσία του προβλήματος θέτει ο Δημαρχόπουλος. Είπε: «…Αποδείχθηκε παράλληλα στην πράξη, ότι αυτοί που εμπνεύστηκαν κι έθεσαν σε εφαρμογή το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, δεν φρόντισαν ούτε να το θωρακίσουν, ούτε εξασφάλισαν τον τρόπο για να λειτουργήσει, γιατί είναι σίγουρο πλέον ότι δεν θα λειτουργούσε ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο τρόπο».
Γ.Δ.
Κατανόηση του λόγου
Από την δική του σκοπιά ο Σάββας Μελισσόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι «…Μας δικαιώνει η απόφαση του ΣτΕ», ενώ δήλωσε πως «η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται μέσα από τον διάλογο και τη συναίνεση. Ο δημοτικός σύμβουλος οφείλει να δρα υπερασπίζοντας το συμφέρον του δήμου, να μην το ψηφίσουμε; Αλλά όταν φέρνουν έναν προϋπολογισμό ανεφάρμοστο και ανεκτέλεστο, τότε δεν συμμετέχουμε…»
Συμπέρασμα; Κουβέντα για την αιτία που είναι η απλή αναλογική. Άλλα λόγια και δικαιολογίες.
Τέλος πάντων, κατανοώ τον λόγο, επίκειται συνεργασία δημοτική οπότε τι να πει, ενδομύχως αναγνωρίζει την αιτία του προβλήματος, το οποίο θα ζούσε κι αυτός εάν είχε εκλεγεί δήμαρχος.
Γ.Δ.
Προσοχή, τιμωρία
Μικρή και σύντομη ενημέρωση για όσους ασχολούνται με τα δίκτυα κοινωνικής επαφής.
Δικαστήριο του Εφετείου Πειραιώς επέβαλε αποζημίωση 6.000 ευρώ σε πολίτη, σε αντίδικό του για επίμαχα προσβλητικά σχόλια σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, προσοχή μεγάλη στο τι γράφει κάποιος, τι απαντάει και γενικά προσοχή στο περιεχόμενο. Οι αναρτήσεις στο facebook, εφόσον το περιεχόμενό τους ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας, συνιστούν προσβολή προσωπικότητας και επισύρουν τιμωρία.
-Προσοχή για τους φλύαρους σχολιαστές. Υπάρχουν όρια πλέον και καλώς υπάρχουν.
Γ.Δ.
Τριάντα οκτώ μήνες μετά
Σε όλο σχεδόν το εύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το θέμα συζήτησης και προβληματισμού είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μια απόφαση που ως γνωστόν, έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου περί κυβερνησιμότητας με μεταφορά αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Το ΣτΕ λοιπόν, ως συνήθως, έβγαλε την απόφασή του μετά από θητεία τριάντα οκτώ μηνών των δήμων. Δηλαδή τρία και κάτι χρόνια, όταν είναι γνωστό πως τον Οκτώβριο του 2023 θα έχουμε εκλογές για νέα δημοτικά όργανα. Αυτά ως αρχή της υπόθεσης διότι υπάρχει και αρκετή συνέχεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέρα από το αργοκίνητο ΣτΕ.
Γ.Δ.
Οψόμεθα λόγων και έργων
Το έχουμε επισημάνει κι εμείς χρόνια τώρα πως η ανθρώπινη συμπεριφορά στην δημόσια ζωή δεν κρίνεται από τα λόγια αλλά από τα έργα. Ως εκ τούτου πολλά θα κριθούν πλέον ως προς το τι πιστεύουν αλλά και τι θα πράξουν στο δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η στάση και η συμπεριφορά τους θα καταδείξει εάν όντως επιθυμούν τη λειτουργία του δήμου για να υλοποιήσει κάποιες προτάσεις και ιδέες, ή λειτουργώντας αποκλειστικά με κριτήριο αντιπολιτευτικό θα εμποδίζει με την ψήφο της την υλοποίηση διαφόρων προτάσεων που θα προτείνει η παράταξη Τσέπελη.
Από την στάση αυτή, κρίσιμη και μετρήσιμη από τους Ξανθιώτες, θα εξαρτηθούν πολλά. Θυμίζω και για την ίδια την αντιπολίτευση.
-Οψόμεθα λοιπόν.
Γ.Δ.
«Την ιστορία γράφουν αυτοί που δίνουν το παρών»
Συνεχίζω λοιπόν στο ίδιο θέμα τονίζοντας και επισημαίνοντας μια φράση με ιδιαίτερη βαρύτητα και διαχρονική αποδοχή από τους περισσότερους. Λοιπόν, «την ιστορία γράφουν αυτοί που δίνουν το παρών. Δηλαδή, αυτοί που συμμετέχουν, αυτοί που είναι στις θέσεις τους και αγωνίζονται τον αγώνα τον καλό, τον τίμιο και υπέρ της πατρίδος, στην περίπτωσή μας της Ξάνθης. Αυτοί λοιπόν στο τέλος γράφουν την Ιστορία, αυτοί που αγωνίστηκαν. Αυτοί που αποχωρούν με σκοπιμότητες και δήθεν διαφωνίες προσχηματικές, σίγουρα δεν καταγράφονται. Είναι οι απόντες από τα γεγονότα, τη δημιουργία, την προσφορά στον τόπο. Προσφορά απουσιάζοντας δεν νοείται.
Ας τα λάβουν υπ’ όψιν τους όλα αυτά οι δημοτικοί μας άρχοντες κι ας πράξουν όπως νομίζουν. Σίγουρα η τοπική αυτοδιοικητική ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα. Όντας παρόντες δημιουργικά ή απόντες από τη μάχη και αρνητές των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν επ’ ωφελεία των δημοτών.
Γ.Δ.
“Permacrisis” (μόνιμη κρίση): Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς
Ανακοινώθηκε η λέξη της χρονιάς για το 2022, από τους λεξικογράφους του γνωστού λεξικού Collins Dictionary.
Πρόκειται για την αγγλική λέξη «permacrisis» που αποτελείται από τις επιμέρους λέξεις «permanent» μία λέξη λατινικής προέλευσης (που σημαίνει «μόνιμος») και «crisis», μία λέξη με ελληνικές ρίζες (που σημαίνει «κρίση»).
Σύμφωνα με το λεξικό, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας». Η λέξη χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια σε ακαδημαϊκά γραπτά, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον καθημερινό λόγο, ενώ μόλις φέτος προστέθηκε στο λεξικό.
Σημειώνουμε ότι για το 2021, η λέξη της χρονιάς ήταν «vax» (εμβόλιο), ενώ για το 2020 την πρώτη θέση είχε κατακτήσει η λέξη «pandemic» (πανδημία).
Αυτή την Permacrisis την βιώνουμε σαν χώρα εδώ και 12 χρόνια! Πρώτα οικονομική κρίση μετά υγειονομική και εθνική. Μια μόνιμη κρίση δηλαδή που πλέον είναι κανονικότητα!
Μ.Ξ.
Η απλή αναλογική και τα αδιέξοδα που προκαλεί
Φωτιές άναψε στην τοπική αυτοδιοίκηση το ΣτΕ με την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Θεοδωρικάκου που μεταφέρει αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή όπου εκεί έχει πλειοψηφία η δημοτική αρχή. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο νόμος ήταν μια λύση ανάγκης προκειμένου να δοθεί μια λύση στα προβλήματα που προκαλεί ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Η προηγουμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο χωρίς να διασφαλίσει σε ελάχιστο βαθμό την διοικητική λειτουργία των δήμων όταν η δημοτική αρχή έχει μια ισχνή πλειοψηφία. Με το ιδεατό επιχείρημα ότι πρέπει να αναπτυχθούν συναινέσεις και η λογική της συνεργασίας άφηνε στον αέρα την λειτουργία του δήμου αν και εφόσον η αντιπολίτευση δεν συνεργάζονταν ή έχοντας αυτή την δυνατότητα την χρησιμοποιούσε με πολιτικό ρεβανσισμό. Παράλληλα στρώνει το έδαφος για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, για εξαγορά συμβούλων προκειμένου να επιτευχθεί πλειοψηφία. Η απλή αναλογική θα ήταν ιδανική επιλογή σε μια ιδανική πολιτεία όπου θα πρωτεύει το κοινό καλό και δεν θα υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και απέχουμε παρασάγγας απ’ αυτή. Δυστυχώς!.
Μ.Ξ.