Ο συγγραφέας και νομικός Ζαφείρης Κ. Μέκος συνομιλεί με την ιστορία και μετατρέπει τις προσωπικές αφηγήσεις σε ολοκληρωμένες εικόνες ζωής.
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κομοτηναίου Ζαφείρη Κ. Μέκου «Επιχείρηση Υγρό Πυρ – Κανδινάτοι στην Υπηρεσία του Παλατιού» από τις εκδόσεις από τον Εκδοτικό Οίκο Κ. και Μ. Σταμούλη.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο με ύφος άμεσο, ανθρώπινο, οικείο, απλό, νηφάλιο, εκλεπτυσμένο που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη στην υστεροβυζαντινή εποχή. Ο συγγραφέας σε συνέχεια των προηγούμενων βιβλίων του συνομιλεί με την ιστορία και μετατρέπει τις προσωπικές αφηγήσεις σε ολοκληρωμένες εικόνες ζωής
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Βρισκόμαστε στον καιρό των εμφυλίων πολέμων, τότε που ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος, ο επονομαζόμενος Πρεσβύτερος, χάνει το θρόνο του από τον εγγονό του Ανδρόνικο Γ΄. Η αριστοκρατία και ο συμβασιλέας Ανδρόνικος ο Νεότερος αφού πέτυχαν την ανατροπή του γηραιού και άβουλου αυτοκράτορα ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας και ξεκίνησαν τη ναυπήγηση μεγάλου εθνικού στόλου, που ήταν απαραίτητος για τη σωτηρία της αδύναμης αυτοκρατορίας. “Οι ΚΑΝΔΙΝΑΤΟΙ στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ του ΠΑΛΑΤΙΟΥ” (ΚΥΠ), μια ειδική στρατιωτική μονάδα, που μέσα στην ταραχώδη εκείνη εποχή προστάτευε το θρόνο και το κράτος, ανακάλυψε και εξάρθρωσε ένα διεθνές κατασκοπευτικό δίκτυο, που αντικείμενο και στόχο του είχε τον υπό ναυπήγηση στόλο και το μεγάλο στρατιωτικό μυστικό της αυτοκρατορίας, το “υγρόν πυρ”. Και αυτή την αποστολή ανέλαβαν και περαίωσαν με επιτυχία, οι δυο ικανοί κανδινάτοι, ο Θεόδωρος Καλομοίρης, που ανέλαβε στη συνέχεια και διοικητής της μονάδας, και ο Λουκάς Λυκομάτης. Είναι άνθρωποι εύθυμοι και καθημερινοί, που όμως αγωνίζονται έξυπνα και μεθοδικά, χρησιμοποιώντας εξ ίσου αποτελεσματικά το μυαλό και το σπαθί τους. Είναι ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια, που δεν της λείπουν τα απρόοπτα, οι ανθρώπινες στιγμές και το χιούμορ. Όλα αυτά μέσα στο αληθινό ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο της υστεροβυζαντινής κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται με τις μεγάλες αντιφάσεις και αντιθέσεις της.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Ζαφείριος Κ. Μέκος (Κομοτηνή, 1937) σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δικηγορεί στην Κομοτηνή και συμμετέχει ενεργά στη συνδικαλιστική και πολιτιστική δραστηριότητα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, της Εταιρίας Θρακικών Ερευνών, του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής κ.ά. Υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής. Έχει εξειδικευθεί στα προβλήματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Θράκη, ενώ παρουσίασε τον προβληματισμό του σε ζητήματα νομικής υφής και έδωσε σειρά διαλέξεων πάνω στα θέματα αυτά. Βασικά έργα του: “Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα” (1986), “Φεμινισμός και ανδροκρατία πριν 2.500 χρόνια” (1986), “Ο σύνδικος και τα προβλήματά του” (1988), “Εθνικό σύστημα υγείας” (1988), “Προσεγγίσεις” (δίκαιο και ηθική, ο μουφτής και η ελληνική νομοθεσία, ο πεζογράφος Βάρναλης και η αληθινή απολογία του Σωκράτη, ο όρκος) 1990, “Οι αρμοδιότητες του μουφτή και η ελληνική νομοθεσία” (1991), “Θράκη, συνιστώσες του μειονοτικού προβλήματος” (1995) κ.ά.