Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ιστορική περιήγηση – Οι άλλοι Ξανθιώτες. Εβραίοι, Αρμένιοι και Σλαβόφωνοι στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου

Ιστορική περιήγηση – Οι άλλοι Ξανθιώτες. Εβραίοι, Αρμένιοι και Σλαβόφωνοι στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου

0

Από τις «Ιστοριοτοπίες» με υπεύθυνο περιήγησης, τον Δημήτρη Καλογιαννίδη, ιστορικό και υποψ. διδάκτορα ΔΠΘ

Η περιήγηση θα πλαισιωθεί με αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών και λογοτεχνικών κειμένων

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 11:30 π.μ, οι Ιστοριοτοπίες διοργανώνουν την Ιστορική Περιήγηση – Οι άλλοι Ξανθιώτες. Εβραίοι, Αρμένιοι και Σλαβόφωνοι στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου

Η οικονομική άνθηση που γνώρισε η περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα με την παραγωγή, την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού είχε ιδιαίτερο αποτύπωμα και στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νέοι συνοικισμοί δημιουργήθηκαν τριγύρω από τα επιβλητικά συγκροτήματα των καπναποθηκών για να στεγάσουν τους ετερόκλητους πληθυσμούς που έρχονταν στην πόλη για να εργαστούν. Μια τέτοια περιοχή με έντονα πολυεθνοτικό χαρακτήρα ήταν η συνοικία Χατζησταύρου, όπου Εβραίοι, Αρμένιοι και Σλαβόφωνοι χριστιανοί συνοικούσαν στο εσωτερικό της από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1940.

Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει τον περίπατο σε διάφορα σημεία της πόλης που συνδέονται στενά με την παρουσία αυτών των εθνοθρησκευτικών ομάδων, την περιήγηση στους δρόμους μιας πολυεθνοτικής συνοικίας του μεσοπολέμου και την επίσκεψη στους χώρους, όπου βρίσκονταν τα θρησκευτικά κέντρα και τα κοινοτικά τους ιδρύματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τους λόγους της εγκατάστασής τους στην περιοχή και για την διαδρομή τους σε όλο το χρονικό διάστημα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1940.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν κατανοητά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι πτυχές της κάθε Κοινότητας οι οποίες σχετίζονται με το ποικιλόμορφο πολιτισμικά παρελθόν της περιοχής. Η περιήγηση θα πλαισιωθεί με αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών και λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό εκείνης της εποχής.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Υπεύθυνος Περιήγησης/δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – υποψ. διδάκτορας ΔΠΘ (6976266393)

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…