Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συζήτηση για τον καπνικό πλούτο και την επανάχρηση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ξάνθη

Συζήτηση για τον καπνικό πλούτο και την επανάχρηση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ξάνθη

0

Διοργανώθηκε την Τρίτη ημερίδα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ

Ειδικό οδηγό βιομηχανικής κληρονομιάς προανήγγειλε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων της ΑΜΘ κ. Θ.Πριγγόπουλος

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), επιχειρώντας να συμβάλει στην ευρύτερη συζήτηση για την αποκατάσταση- επανάχρηση κτιρίων και κτιριακών συνόλων της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σωστή διαχείριση του ιστορικού, πολιτιστικού και αναπτυξιακού τους φορτίου, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ξάνθη, η πόλη του καπνού και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Από το χθες στο σήμερα» την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» της Καπναποθήκης «Π». Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), και του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης, ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Πριγγόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Δημήτρης Λουρίκας και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, κ. Ιωάννης Βύζικας. Εκ μέρους της διοργάνωσης, άνοιξαν τις εργασίες της ημερίδας ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, καθηγητής κ. Δημήτριος Πολυχρονόπουλος, και ο διευθυντής του ΙΘΤΠ, κ. Ανδρέας Ματζάκος.

Εισαγωγικά, ο κ. Πολυχρονόπουλος επεσήμανε πως οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα κτίρια και θα παρουσιαστούν συνάμα σύγχρονες πρακτικές αποκατάστασης και επανάχρησης, λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη οικονομική δραστηριοποίηση για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης επιχείρησε μία ιστορική αναδρομή αναφορικά με τη μακραίωνη καπνική παράδοση της περιοχής. Επιπροσθέτως, στάθηκε στην βαρυσήμαντη δράση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης όσον αφορά την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης από την πλευρά του παρατήρησε πως η καλλιέργεια του καπνού έχει αλλάξει την φυσιογνωμία όλης της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ξάνθης ήδη από τον 18ο αιώνα επισημαίνοντας πως η επανάχρηση των κτιρίων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα εθνικού σκοπού μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Φ. Μάρης στάθηκε στην ενίσχυση αυτών των κτιρίων με γνώμονα την επανάχρησή τους

Φ. Μάρης: «Είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε μία ισχυρότερη σύνδεση με την κοινωνία που να αποδίδει συνάμα προστιθέμενη αξία»

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης, δήλωσε: «Η θεματική της σημερινής ημερίδας ‘’ακουμπάει’’ ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της επανάθεσης δημοσίων/ιδιωτικών κτιρίων πολύ σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας/κληρονομιάς. Ακούγονται προτάσεις που είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά και έχουν προκύψει από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και φοιτητές στο πλαίσιο της καθημερινής τους ενασχόλησης κατά τη διάρκεια των σπουδών. Έχει μεγάλη σημασία αυτός ο σχεδιασμός να ενισχύσει την χρήση αυτών των κτιρίων με καινούργιες δραστηριότητες και ταυτόχρονα να τα ενσωματώσει στον χώρο ,ώστε αυτή η περιβόητη σύνδεση με την κοινωνία να γίνει πιο ισχυρή και να αποδώσει περισσότερο, να έχει προστιθέμενη αξία».

«Ετοιμάζουμε ένα δίκτυο συνεργασίας υπό την καθοδήγηση της ΚΕΔΕ για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των κτιρίων με πλούσια καπνική παράδοση», ενημέρωσε ο Θ. Πριγγόπουλος

Θ.Πριγγόπουλος: «Εστιάζουμε σε δυνατότητες χρηματοδότησης και δικτύωσης μεταξύ των δήμων με επίκεντρο τα βιομηχανικά μνημεία»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Πριγγόπουλος.

Σημείωσε: «Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας και Θράκης ήδη εφαρμόζει σειρά παράλληλων εργασιών και δράσεων γύρω από τα ζητήματα ανάδειξης της πολιτιστικής μας περιουσίας. Πριν δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε ένα σεμινάριο για αυτοδιοικητικά στελέχη που αφορούσε στη βιομηχανική κληρονομιά και την αυτοδιοίκηση. Στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν  η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων σχετικά με την αναγνώριση της αξίας της βιομηχανικής κληρονομιάς. Επίσης, ένας ακόμη στόχος ήταν η παρουσίαση καλών εφαρμοσμένων παραδειγμάτων από όλη την Ελλάδα. Τρίτον, προβλήθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Συνεπώς, εστιάζουμε σε δυνατότητες χρηματοδότησης ,καθώς και δικτύωσης μεταξύ των δήμων για τη διαχείριση των βιομηχανικών μνημείων. Αναγνώστηκε ένα σχέδιο κειμένου αρχών ,το οποίο οι δήμοι θα κληθούν να συνυπογράψουν, εφόσον το εξετάσουμε για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας υπό την καθοδήγηση της ΚΕΔΕ, ώστε να προσεγγιστεί το στοιχείο της βιομηχανικής κληρονομιάς σε μία ευρύτερη κλίμακα. Αυτό συνδυάζεται παράλληλα με την έκδοση σε λίγο καιρό ενός ειδικού οδηγού βιομηχανικής κληρονομιάς που συνδυάζει η υπηρεσία, εύχρηστο εγχειρίδιο καθοδήγησης του κοινού στο ιστορικό αστικό και υπεραστικό βιομηχανικό τοπίο της περιφέρειάς μας. Παράλληλα, θα αποτελεί ένα εγχειρίδιο προς τους αυτοδιοικητικούς φορείς στη βάση της επικαιροποίησης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται για να προγραμματιστεί ένα συνολικό έργο υποδομών πάνω στα στοιχεία της βιομηχανικής κληρονομιάς προσδοκώντας να είναι και δίγλωσση έκδοση  στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε  περισσότερο κόσμο. Μία άλλη δράση είναι η υλοποίηση κατά στάδιο του πρότυπου σχεδίου οδικού χάρτη αναβίωσης και ανάδειξης της περιοχής καπναποθηκών Ξάνθης. Το 2020 ήταν έτοιμο και υλοποιείται κατά στάδιο».

Πλαίσιο πρακτικής συνεργασίας με το ΔΠΘ στις προτάσεις του Θ. Πριγγόπουλου

Καταληκτικά, ο κ. Πριγγόπουλος,απηύθυνε πρόσκληση στο ΔΠΘ, λέγοντας: «Καλούμε το Δημοκρίτειο ως αρωγό στις προσπάθειές μας προτείνοντας αφενός ένα πλαίσιο πρακτικής συνεργασίας και αφετέρου θα ήθελα να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μίας τακτικής επαναληπτικότητας αυτής της ημερίδας, ώστε να μπορούμε να καταγράφουμε καλά υλοποιημένα παραδείγματα που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας από κάθε προηγούμενη εκδήλωση σε κάθε επόμενη».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…