Με την παρουσία του Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Οι νέες χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και την Καινοτομία κατά την περίοδο 2021 – 2027»
Η αντιπρύτανης Μ. Μιχαλοπούλου τόνισε τη σπουδαιότητα καινοτομίας και διεπιστημονικής έρευνας για το πανεπιστήμιο και τη στοχευμένη παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης
Η Thinc Thrace incubator, Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το πρωί της Πέμπτης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Οι νέες χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και την Καινοτομία κατά την περίοδο 2021 – 2027» με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αθανάσιο Κυριαζή στην έδρα της Θερμοκοιτίδας, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.
Μ. Μιχαλοπούλου: «Επενδύουμε στην στοχευμένη παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για όλους τους νέους»
Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Μαρία Μιχαλοπούλου παρουσιάζοντας το εγχείρημα της σύνδεσης πανεπιστημίου-αγοράς και το ρόλο του Πανεπιστημίου, δήλωσε στο ‘’Ε’’: «Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η σύνδεση πανεπιστημίου-αγοράς. Για το πανεπιστήμιο τα ζητούμενα είναι πολλά και σύνθετα πάντα, γιατί δεν παρέχει μόνο μία υπηρεσία. Παρέχει προς την κοινωνία βασικά στοιχεία για την ανάπτυξή της και την αγορά εργασίας. Ενδιαφέρεται τόσο για το οικονομικό κομμάτι, όσο και για το κοινωνικό. Για εμάς, λοιπόν ο στόχος είναι να υπάρξει αυτή η σύνδεση που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην πιο στοχευμένη παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε οριζόντια σε όλους τους νέους της χώρας μας. Με αυτή τη λογική αναπτύσσουμε και αυτό το κομμάτι που έχει να κάνει με τη θερμοκοιτίδα. Η εκδήλωση αφορά γενικά τις χρηματοδοτήσεις της έρευνας».
Ιδρυματικό Μητρώο Ερευνητικής Υποδομής Ανοιχτής Πρόσβασης
Επίσης, η κα Μιχαλοπούλου μεταξύ άλλων στάθηκε στη δυνατότητα πρόσβασης στο Ιδρυματικό Μητρώο Ερευνητικής Υποδομής Ανοιχτής Πρόσβασης με στόχο να καταστούν προσβάσιμες οι σημαντικότατες ερευνητικές υποδομές και ο εξοπλισμός του Πανεπιστημίου, από την επιστημονική / ερευνητική κοινότητα, αλλά και από φορείς του ευρύτερου παραγωγικού οικοσυστήματος των χώρας μας.
«Άλλωστε ,η καινοτομία και η διεπιστημονική έρευνα αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης του ΔΠΘ και της ελληνικής κοινωνίας», όπως σημείωσε η ίδια.
Αθ. Κυριαζής: «Εξασφαλίσαμε 60 εκ. για τη βασική έρευνα από το Ταμείο Ανάπτυξης »
Ο Γ.Γ. Έρευνες και Καινοτομίας κ. Κυριαζής μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο ΕΝΙΔΕΚ(Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας),τόνισε: «Το ΕΝΙΔΕΚ είχε ως θέμα την χρηματοδότηση και σε αυτό θα δώσουμε τη διαχείριση της βασικής έρευνας! Εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάπτυξης 60 εκ. ευρώ για τη βασική έρευνα, μιας και έχει ένα βασικό μειονέκτημα, δεν χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ .Άρα ,θα πρέπει να υπάρχει είτε από εθνικούς πόρους ή από κάπου αλλού, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχα πει ότι θέλω να βοηθήσετε τους νέους καθηγητές και ερευνητές. Μάλιστα θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις και μέλη ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, αλλά δεν έχουν ακόμα διοριστεί».
Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε να υπάρξει ένας δανεισμός από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων της τάξεως των 300 εκ. για τα έργα του ΕΝΙΔΕΚ. Η Ευρωπαϊκή τράπεζα ατύπως έχει απαντήσει θετικά οπότε περιμένουμε τις λεπτομέρειες για τις επόμενες μέρες».
Μ. Πουσπουρίκας: «Ψάχνουμε ιδέες καινοτόμες που να μπορούν να ‘’σταθούν’’ στην αγορά»
Καταληκτικά, ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, από την πλευρά του αναδόχου, δίνοντας μία εικόνα της εκδήλωσης στο ‘’Ε’’, είπε: «Επενδύουμε στις νεοφυείς επιχειρήσεις επιδιώκοντας συνάμα τη δικτύωση με φορείς ,όπως είναι και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ουσία της θερμοκοιτίδας ‘’Thinc’’ είναι να αναπτύξει ιδέες για θερμοκοιτίαση οι οποίες έχουν προταθεί από νέους και μπορούν να καρποφορήσουν. Ήδη έχουμε 25 ιδέες για θερμοκοιτίαση και αναμένονται κι άλλοι κύκλοι προσκλήσεων για όλους τους τομείς. Θέλουμε ιδέες καινοτόμες που να μπορούν συνάμα να ‘’σταθούν’’ στην αγορά».
Χρύσα Κιατίπη