Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Χασάν Ταχσίν Πασάς: Ο σωτήρας της Θεσσαλονίκης

Χασάν Ταχσίν Πασάς: Ο σωτήρας της Θεσσαλονίκης

0
xristodoulou vraveus 03 2013i-empros
Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα Χ. Χριστοδούλου: «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά»
 
Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για τη «σκοτεινή» περίοδο της Θεσσαλονίκης των Βαλκανικών πολέμων και το ρόλο του τελευταίου πασά της πόλης
 
«Φλας» στα γεγονότα της ταραγμένης εποχής των Βαλκανικών Πολέμων και στο ρόλο μιας προσωπικότητας, αυτής του τελευταίου Οθωμανού διοικητή της Θεσσαλονίκης, , του Χασάν Ταχσίν Πασά, του οποίου η επιλογή να παραδώσει την πόλη «αμαχητί» και την στρατιά του «άνευ όρων» στον ελληνικό στρατό αποδείχτηκε σωτήρια για την πόλη και συνάμα τραγική για τον ίδιο καθ’ όσον καταδικάστηκε από το στρατοδικείο της Κωνσταντινούπολης «ερήμην εις θάνατον», αποτελεί νέο βιβλίο του ξανθιώτη δημοσιογράφου – συγγραφέα Χρίστου Χριστοδούλου με τίτλο: « Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά». Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του κ. Χριστοδούλου (εκδόσεις Επίκεντρο) που επανεκδίδεται για δεύτερη φορά, η παρουσίαση του οποίου στο κοινό της Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 19.30 στην Καπναποθήκη «Π», παρουσία του συγγραφέα στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά και τα έργο του από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.
Ποιος ήταν ο Ταχσίν Πασάς της Θεσσαλονίκης
Οι ομιλητές, φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ο εκπαιδευτικός κ. Ηρακλής Ζωγράφος όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκαν διεξοδικά στο βιβλίο το οποίο βασίζεται σε μια πλειάδα σπάνιου αρχειακού υλικού έγραφα και φωτογραφίες που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα καθιστώντας το ένα «ιστορικό πόνημα, με κινηματογραφική γραφή » όπως ειπώθηκε από τον κ. Μουσόπουλο: «Έχουμε μια καταγραφή και μια έρευνα πάνω στην βαλκανική διάσταση στο θέμα της ιστορίας και του πολιτισμού. Η Θράκη έχει πλέον μια αποθήκη πολιτιστικών πληροφοριών των μεταπολεμικών χρόνων και αυτό το οφείλουμε στον Χρίστο Χριστοδούλου γιατί έχει κάνει μια αποκαλυπτική καταγραφή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Έκανε μια ουσιαστική τομή παιδείας και νομίζω ότι πρέπει ν’ απαιτήσει η Ξάνθη και η Θράκη από την ΕΤ να αποκτήσει αυτό το αρχειακό υλικό που είναι μια τεκμηρίωση της ιστορίας και του πολιτισμού της στα μεταπολεμικά χρόνια. Χαίρομαι που ο Χρίστος όλα αυτά που έζησε μέσα από την τηλεόραση τα έκανε κείμενο, τα έκανε βιβλίο» επεσήμανε ο κ. Μουσόπουλος. «Μια αξιολογότατη πηγή για την Θεσσαλονίκη που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό για τη ζωή της πόλης αλλά και όλων όσων διαμείφθηκαν και τους Βαλκανικούς πόλεμους καθώς επίσης και να αποκαταστήσει μια ιστορική αδικία και απρέπεια σ’ ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ιστορικό ρόλο για την πόλη και τους κατοίκους της » ήταν η αναφορά του κ. Ζωγράφου για το βιβλίο κ. Χριστοδούλου ο οποίος παράλληλα επεχείρησε μια προσέγγιση στην ιστορική αφήγηση των ελληνοτουρκικών και το «δοξαστικό» χαρακτήρα για κάθε λαό που την χαρακτηρίζει.
«Σωτήρα και ευεργέτη της πόλης»
… χαρακτήρισε τον Χασάν Ταχσίν Πασά ο κ. Καραμπουγιούκογλου: «Αυτός ο τίτλος τιμής ταιριάζει απόλυτα στον ξεχασμένο σήμερα στρατηγό που παρέδωσε την Θεσσαλονίκη στους Έλληνες. Με την απόφασή του αυτή άλλαξε ριζικά το χάρτη της Ιστορίας των Βαλκανίων. Η Ελλάδα διπλασιάστηκε η Βουλγαρία και η Σερβία έχασαν την ευκαιρία να βγουν στο Αιγαίο. Οι Βούλγαροι δεν συχώρεσαν ποτέ ότι έχασαν μέρος της επικυριαρχίας τους στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη μετά από 100 χρόνια οφείλει εις ένδειξη σεβασμού. Τουλάχιστον να δώσει το όνομά του σε κάποιον δρόμο της πόλης κάτι που μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.
Αυτό το βιβλίο καλύπτει ένα κενό μιας περιόδου, αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία από αρχεία για τον παρεξηγημένο στρατιωτικό ηγέτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιστεύω ότι θα συμβάλλει σε μια πληρέστερη και νηφάλια κατανόηση μιας περιόδου μακριά από εθνικιστικές υστερίες. Ήταν για μένα μια μεγάλη και ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη».
«Από τους Έλληνες την πήραμε στους Έλληνες θα την παραδώσουμε»!
Δεν έκρυψε την συγκίνηση του ο κ. Χριστοδούλου ευχαριστώντας τον κ. Δημαρχόπουλο για τη βράβευση καθώς και το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του. Αναφερόμενος στο βιβλίο του το χαρακτήρισε μια «δημοσιογραφική εργασία» που βασίζεται στην αρχή της δημοσιογραφίας, δηλαδή: « να βρίσκεις πηγές και να διασταυρώνεις την είδηση» πετυχαίνοντας «ιστορική εγκυρότητα που είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί» όπως είπε. «Γνωρίζοντας από κοντά την οθωμανική αυτοκρατορία μπορούμε να καταλάβουμε από κοντά αυτή τη χώρα που υπήρξαμε κάποτε υποτελείς και απ την οποία ελευθερωθήκαμε και έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε και στη συμπεριφορά της σημερινής Τουρκίας που κουβαλά στους ώμους της τη βαριά κληρονομιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ταχσίν Πασάς παρότι δεν ήταν πολλά γνωστά γι αυτόν ήταν από τους πιο ικανούς και προβεβλημένους ηγέτες της Οθωμανικής η αυτοκρατορίας την οποία υπηρέτησε με μπέσα και μεγάλο διοικητικό και στρατιωτικό ταλέντο. Το καινούργιο στοιχείο που φέρνει το δικό μου βιβλίο είναι ότι αποκαλύπτει την πλούσια δράση του Πασά στην Ήπειρο, την Κρήτη, την Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και τον ατυχή για εμάς πόλεμο του 1897 κεφάλαια παντελώς άγνωστα και ανεξερεύνητα μέχρι σήμερα . Στην Κρήτη γνώρισε τον Ε. Βενιζέλο κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να παραδώσει την Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό. Η φράση που είπε τότε αποτελεί ιστορικό επίγραμμα: Από τους Έλληνες την πήραμε στους Έλληνες θα την παραδώσουμε»!
Εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του δημοσιογράφου – συγγραφέα
Για την σπουδαιότητα του βιβλίου αλλά και το σημαντικό έργο του κ. Χριστοδούλου μίλησε ο ιστοριοδίφης κ. Θωμάς Εξάρχου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ιδρυτής του «Ε» κ. Γιάννης Διαφωνίδης ο οποίος εξήρε το δημοσιογραφικό και συγγραφικό έργο του κ. Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στην γνωριμία μαζί του μέσω της συνεργασίας με την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», η οποία και έχει φιλοξενήσει πολλά άρθρα του όπως επίσης και στην προσωπικότητα του κ. Χριστοδούλου που την χαρακτηρίζει η προσήνεια, η απλότητα σε συνδυασμό με ένα βαθύ και πηγαίο σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, διευθυντής του xanthipress.gr κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του δημοσιογράφου συγγραφέα.  
 
Μιλά ο Ταχσίν Πασά, ο τελευταίος Πασάς της Θεσσαλονίκης


Απόσπασμα τη συνέντευξη του Χασάν Ταχσίν Πασά το 1913 σε εφημερίδα του Παρισιού που δημοσιεύτηκε στις !5 Αυγούστου του 1913 στην εφημερίδα Θεσσαλονίκης και «ΕΜΠΡΟΣ» της Αθήνας. Απαντά στο ερώτημα: «Πως κρίνεται την διαγωγή των Ελλήνων»; Επίσης επεξηγέι την επιλογή του να παραδώσει την Θεσσαλονίκη αμαχητί στον ελληνικό στρατό (Υλικό παρμένο από το βιβλίο του Χ. Χρίστου Χριστοδούλου: «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά).
«Η συνείδησίς μου μου επιβάλλει το καθήκον όπως άνευ επιφυλάξεων αποδώσω πλήρη τιμήν εις την στάση των Ελλήνων τόσο εις τας στρατιωτικάς όσο και εις τας πολιτικά αρχάς. Αρκεί να σκεφτεί κάνεις τι ήσαν αι Σέρραι, η Ξάνθη , η Καβάλα το Δεδέ Αγάτς και όλα τα εδάφη του Αιγαίου από της Θεσσαλονίκης έως του Αίνου και αρκεί τα συγκρίνει με όλα τα κατεχόμενα υπό του ελληνικού στρατού μέρη δια να κατανοήσει την ριζική διαφορά που διαχωρίζει την ελληνικήν διοίκηση από την Βουλγαρικήν. Δεν σκοπεύω να εξέλθω από τον ρόλο του ηττημένου τον οποίο μου επιφύλαξε η τύχη κατά τον καταστρεπτικόν τούτο πόλεμο. Αλλά διερωτώμαι μετά τρόμου. Τι θα ήταν μια πόλις τόσον ανθηρά όπως η Θεσσαλονίκη αν οι βούλγαροι την κατελάμβαναν προ των Ελλήνων. Πιστεύω ότι ο Θεός θέλησε να σώσει έναν πληθυσμό 200.000 ψυχών από την τρομεροτέραν συμφορά ανάμεσα στις τόσες άλλες….»!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…