Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το ενεργειακό κόστος έθεσαν οι δήμαρχοι της Ξάνθης στον υπουργό Εσωτερικών

Το ενεργειακό κόστος έθεσαν οι δήμαρχοι της Ξάνθης στον υπουργό Εσωτερικών

0

Ο Μάκης Βορίδης συμμετείχε σε σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθης. Δίνονται 100 εκ. ευρώ στους ΟΤΑ α’ βαθμού έως το τέλος του χρόνου για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών δαπανών. Ζητούμενο η κάλυψη του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ

«Έχουμε αντικειμενική μεταβολή των συνθηκών» απάντησε ο ΥΠΕΣ κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Την Ξάνθη επισκέφθηκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο των επισκέψεων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα. Τον υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και οι βουλευτές Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης (ο οποίος απουσίασε σε κάποιες επισκέψεις λόγω αδιαθεσίας) και Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης.

Ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις στα Θερμοκήπια Ερασμίου, τα οποία και επισκέφθηκε το πρωί, ενώ στη συνέχεια παρακάθισε σε σύσκεψη με τους δημάρχους και τους επιστημονικούς-φορείς της πόλης.

Ο υπουργός παρέθεσε το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ η παρουσία του στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε με τη διευρυμένη σύσκεψη της ΔΕΕΠ.

Ζητούμενο η κάλυψη του ενεργειακού κόστους για τις ΔΕΥΑ

Μεταφέροντας όσα διαμείφθηκαν στη σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς, με βάση τα θέματα που οι ίδιοι οι δήμαρχοι έθεσαν στον ΥΠΕΣ, ο κ. Βορίδης, αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος για τους δήμους, τις σχολικές καθαρίστριες, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δημοτική αστυνομία και τα τέλη ταφής.

Ως προς το ενεργειακό κόστος, ενημέρωσε ότι ήδη οι δήμοι έχουν λάβει 90 εκ. ευρώ και αναμένεται να λάβουν ακόμη 100 εκ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες ενέργειας. Παραδέχθηκε ότι σοβαρό ζητούμενο απομένει η υποστήριξη των ΔΕΥΑ, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης. Για τη δε, εξοικονόμηση ενέργειας, εκτίμησε ότι ο στόχος της μείωσης κατά 10% είναι εφικτός.

Ως προς τις σχολικές καθαρίστριες και με δεδομένο ότι και η ΚΕΔΕ ζήτησε αύξηση του κονδυλίου, ο υπουργός ενημέρωσε ότι η χρηματοδότηση θα φτάσει συνολικά τα 90 εκ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες στο σύνολό τους.

Με επιστημονικό προσωπικό ενισχύονται οι δήμοι

Ως προς το ζήτημα των προσλήψεων στους ΟΤΑ, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι σε αντίθεση με την προκήρυξη 3Κ του ΣΥΡΙΖΑ που προωθούσε το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τη 13Κ (τα οριστικά αποτελέσματα της οποίας αναμένονται από τον ΑΣΕΠ αρχές Νοέμβρη), δίνεται βαρύτητα στο επιστημονικό προσωπικό και κυρίως μηχανικούς, οικονομολόγους και πληροφορικάριους, προκειμένου να καλυφθεί η χρόνια ανάγκη για ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων. Με δεδομένο δε, ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης, Τρίτσης, νέο ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κλπ) «πιέζουν» για απορροφήσεις, τόνισε ότι αυτή η στελεχιακή ενίσχυση θα βοηθήσει σημαντικά. «Εκτιμώ ότι τα αιτήματα σε μηχανικούς καλύπτονται κατά πάνω από 80% στο σύνολο των δήμων της χώρας με αυτές τις προσλήψεις», είπε ο κ. Βορίδης.

Εκτίμησε τέλος ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων του 2023, που για πρώτη φορά θα προστεθεί σε αυτές του 2022 που θα κατατεθούν το Φεβρουάριο, θα φτάσει τις 24.000 εκ των οποίων 4000-4.500 θα πάνε στους δήμους.

Καμία συζήτηση για άρση των τελών ταφής

Ως προς τα τέλη ταφής που τέθηκαν από τους δημάρχους στον υπουργό, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δε συζητά για κατάργηση του τέλους. «Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην ανακύκλωση, οπότε το τέλος ταφής δημιουργεί μία πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δημοτική αστυνομία: 1000 θέσεις για όποιον δήμο ζητήσει

Για το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας ενημέρωσε ότι τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο δημιουργίας της δημοτικής αστυνομίας. Ως προς το ζήτημα του προσωπικού, εξήγησε ότι σήμερα υπάρχουν 3.000 υπάλληλοι στην υπηρεσία, ζητήθηκαν και εντάσσονται άλλοι 214 και απομένουν άλλοι 1.000, ώστε να καλυφθούν από τους δήμους που θα ζητήσουν αυτές τις θέσεις.

Ούτε… βήμα ευελιξίας δε θα γίνει στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις

Ως προς τα ζητήματα γραφειοκρατίας ο υπουργός τόνισε ότι αναγνωρίζει πως υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες ωστόσο, υπογράμμισε ότι «το πλαίσιο του Ν. 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις δεν πρόκειται να αλλάξει» κι αυτό γιατί με τις τροποποιήσεις της ΝΔ ως κυβέρνησης έγινε μεν πιο ευέλικτο, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη έκπτωση στη διαφάνεια της διαδικασίας. Πάντως, προσέγγισε ως υποδεέστερο και προοδευτικά πιο σπάνια εμφανιζόμενο, το ζήτημα της μη τήρησης προθεσμιών και διαδικασίας από την πλευρά των υπηρεσιακών.

Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για τα υπό κατάρρευση κτίρια

Σε ερώτηση σχετικά με τα υπό κατάρρευση κτήρια και το κόστος που καλείται να αναλάβει ο εκάστοτε δήμος όταν αρνείται ή αγνοείται ο ιδιοκτήτης ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ναι μεν οι δήμοι καλούνται να λαμβάνουν τα απαραίτητα υποτυπώδη μέτρα ασφάλειας, ωστόσο είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο «project» και από την πλευρά του υπουργείου του τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

«Ο πρωθυπουργός θα ήθελε ευρύτερες συνεννοήσεις», η απάντηση Βορίδη στην πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με Βελόπουλο

Τέλος, σχολιάζοντας το νέο κύκλο συζητήσεων για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ο κ. Βορίδης, δηλώνοντας πρωτίστως ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρωθυπουργού, αν και κατά πόσο θα διατυπωθούν κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι υπάρχει μία «αντικειμενική μεταβολή των συνθηκών», από την οποία προκύπτει το συμπέρασμα για την κυβέρνηση ότι «οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συνεννοηθούν». Εξήγησε ότι με βάση τις εξελίξεις υπάρχει μία απόσταση πλέον με το ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαζόταν κυβερνητικά με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ο κ. Βορίδης εξέφρασε την άποψη ότι «ο πρωθυπουργός θα ήθελε ευρύτερες συνεννοήσεις».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…