Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ως Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού «ανοίγει» ξανά το παλιό Δημαρχείο

Ως Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού «ανοίγει» ξανά το παλιό Δημαρχείο

0

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 και εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2022 από το δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και τον πρώην δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη

Πλήθος θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών στην τελετή εγκαινίων του εμβληματικού κτιρίου. Παρών ο Γ.Γ. του ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος

Το απόγευμα της Τετάρτης 7/9 ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, μαζί με τον πρώην δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη, εγκαινίασε επίσημα το παλιό Δημαρχείο στην Παλαιά Πόλη (Μαυρομιχάλη 6).Ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης μας, ένα εμβληματικό κτίριο που «διηγείται» την ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτική πορεία του τόπου μας  έδωσε εκ νέου «αναγεννησιακή» πνοή στην Ξάνθη, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά την αίγλη της Παλιάς Πόλης, ένα τοπόσημο που προσελκύει τους δικούς του επισκέπτες.

Αφού προηγήθηκε η Τελετή Αγιασμού έμπροσθεν του Δημαρχείου, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ, απηύθυνε χαιρετισμό μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη, κ. Παντελεήμονα, ο οποίος απουσίαζε στην Κομοτηνή με σκοπό την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Μ. Τσέπελης: «Μας παραδίδεται ένας χώρος όπου γράφηκε η νεότερη πολιτική και η ιστορική ταυτότητα του τόπου»

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου ,Τηλέμαχος Αρναούτογλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε την «σκυτάλη» του λόγου στον κ. Μ. Τσέπελη, ο οποίος δήλωσε: «Συνδημότες μου, αγαπητοί προσκεκλημένοι, δήμαρχε ,φίλε Μιχάλη Στυλιανίδη, με χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στο Παλιό Δημαρχείο της πόλης μας, Το εγχείρημα που σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία ήταν μία πρόκληση !Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, με τις ιδιαιτερότητές του. Χτίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα .Γνωρίζαμε τη δυσκολία, όμως ήμασταν αποφασισμένοι να το διασώσουμε και να το αναδείξουμε. Ανακαινισμένο πλέον θα αναλάβει χρήσεις που αναφέρονται σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες  και θα λειτουργεί ως χώρος συνάθροισης. Βεβαίως θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, γι’ αυτό και συμπεριλάβαμε  την προσθήκη του ειδικού ανελκυστήρα για τα άτομα με αναπηρίες .Ήταν μία χρονοβόρα εργασία, με δυσκολίες, με συνεχείς συναντήσεις εργασίας, σκληρή και επίμονη δουλειά για τις αναγκαίες εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμό και την Υπηρεσία των Νεοτέρων Μνημείων. Προσηλωμένοι στον σχεδιασμό καταφέραμε να λύσουμε όλα τα  προβλήματα και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια με ευελιξία και υπομονή!».

Επιπροσθέτως, η κα Νίκη Αγαθάκη, η οποία μελέτησε το κτίριο και επέβλεψε το έργο ανέβηκε στο βήμα και μέσα από μία αναλυτική περιγραφή παρουσίασε κάθε «άγνωστη» πτυχή που μπορεί να «κρύβει» το κτίριο.

Μ. Στυλιανίδης: «Έζησα 14 χρόνια σε αυτό το κτίριο-Το έργο ‘’μιλά’’ από μόνο του!»

Ο πρώην δήμαρχος  κ. Μιχάλης Στυλιανίδης εμφανώς συγκινημένος, σημείωσε: «Το κτίριο αυτό είναι η Ιστορία της Ξάνθης! Είχαμε συχνή επικοινωνία με τον δήμαρχο, Μ. Τσέπελη. Θέλω να ξεκαθαρίσω στις υπηρεσίες που μου έστειλαν πρόσκληση πως και χωρίς αυτή εγώ θα ήμουν εδώ για να δω μαζί σας αυτό το υπέροχο κτίριο! Ένα τέτοιο έργο ‘’μιλά’’ από μόνο του, τα δικά μας λόγια είναι περιττά.14 ολόκληρα χρόνια έζησα σε αυτό το κτίριο. Είναι ανάγκη να πατάξουμε την γραφειοκρατία, μιας και το έργο πρωτοσχεδιάστηκε πριν 30 χρόνια ,άρχισε η υλοποίηση της μελέτης το 2008,δημοπρατήθηκε το 2013,έπρεπε να τελειώσει 5/10 Μαρτίου 2015 με βάση την σύμβαση και τελείωσε και εγκαινιάζεται το 2022.Τέσσερις δήμαρχοι περάσαν!»

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, ο κ. Δημήτρης Σκάλκος παίρνοντας αφορμή από το τελευταίο σχόλιο του κ. Στυλιανίδη σημείωσε: «οι πρώτοι που θέλουν να τελειώνουν τα έργα στην ώρα τους είναι το Υπουργείο, καθώς το ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένες προθεσμίες, οι οποίες όταν δεν μπορούν να τηρηθούν, την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός» και έκανε λόγο για ένα «εξωστρεφές έργο», που θα ‘’φιλοξενήσει’’ πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και ιδέες διαφορετικές με αποτέλεσμα τη σύνθεση, ώστε να προκύψει κάτι καλό!


Η ταυτότητα- το ιστορικό υπόστρωμα του κτιρίου αναφοράς

 Το κτίριο, μία αστική αρχοντική κατοικία εκλεπτυσμένης αρχιτεκτονικής με κύριες νεοκλασικές αναφορές, κτίστηκε το 1880 από Αυστροούγγρους αρχιτέκτονες και τον Εβραίο καπνέμπορα, Μωυσή. Αργότερα πουλήθηκε στην οικογένεια Ορφανίδη, το 1926 αγοράστηκε  επί δημαρχίας Πυγμαλίωνα Κριστίδη και το 1929 στέγασε τον δήμο Ξάνθης. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε τοπικός ψαμμίτης και γρανίτης Ροδόπης .Η κύρια πύλη είναι βαριά ,σιδερένιας κατασκευής, επί της οδού Μαυρομιχάλη.

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε  με απόφαση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης το 1995.Το  2013 επί δημαρχίας Μιχάλη Στυλιανίδη αποφασίστηκε η μεταφορά του δήμου Ξάνθης στο νέο δημαρχείο, στην κεντρική πλατεία και ταυτόχρονα η ανακαίνιση του παλιού κτιρίου. Κατασκευάστηκε ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες  και αποκαταστάθηκε ο εσωτερικός διάκοσμος. Παραδίδεται στην τοπική κοινωνία για να «στεγάζει» σήμερα τις ιδέες ,τις πολιτικές ,τις κοινωνικές δράσεις που θα καθοδηγήσουν αυτή την πόλη, τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή  στο μέλλον.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ. Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε περισσότερες μειώσεις φόρων»

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας Συν…