Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Με επετειακές εκδηλώσεις των 70 χρόνων της επιστρέφει η ΦΕΞ στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Με επετειακές εκδηλώσεις των 70 χρόνων της επιστρέφει η ΦΕΞ στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0

Οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν το διάστημα 3 έως 11 Σεπτεμβρίου

Ο Π.Ξανθόπουλος «ξετυλίγει» στο ‘’Ε’’ το περιεχόμενο των εκθέσεων αναφερόμενος στους θεματικούς κύκλους της παράδοσης και της ιστορίας, μέσα από τους ανθρώπους που εργάστηκαν για τη διάσωση και διαφύλαξή τους

 

Με μία σειρά εκδηλώσεων επιστρέφει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης μετά από παύση δύο συνεχόμενων χρόνων στις ανοιχτές εκδηλώσεις, λόγω του κορωνοϊού. Μαζί με τη διοργάνωση, η ΦΕΞ γιορτάζει τα 70α γενέθλιά της, παρουσιάζοντας μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» με έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια, φιλοξενώντας στον χώρο της αρχείο νεότερης ιστορίας επιχειρεί να συμπυκνώσει την πολιτιστική κληρονομιά σε μία χρονολογική ακολουθία με σκοπό να κληροδοτηθεί στην επόμενη γενιά. Φέτος τιμώντας τα 70 χρόνια προσφοράς, έχει δημιουργήσει για την παράδοση και την ιστορία τους θεματικούς κύκλους:1.Παράδοση στη ΦΕΞ,2.Ιστορία στη ΦΕΞ.

Ο διευθυντής της ΦΕΞ, Πασχάλης Ξανθόπουλος ανέπτυξε διεξοδικά τη ροή των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης του ‘’Ε’’ στο Λαογραφικό Μουσείο και στη συνέχεια ανέλαβε την ξενάγηση σε χώρους όπου τοποθετούνται αντικείμενα σπουδαίας τοπικής (και όχι μόνο) ιστορικής και πολιτισμικής αξίας.

«Φέτος τιμούμε τα 70 χρόνια ΦΕΞ με έμφαση στους πυλώνες: Παράδοση και Ιστορία»
Πασχάλης Ξανθόπουλος
Διευθυντής ΦΕΞ

70 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς ΦΕΞ

Αρχικά, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε μνεία στην Έκθεση με θέμα την έκθεση «Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ»70 χρόνια ΦΕΞ που θα «συστηθεί» το διάστημα 3 έως 11/9.

Δήλωσε: «Το σκεπτικό είναι με αφορμή και τα 70 χρόνια της ΦΕΞ να κάνουμε μία αναδρομή, να μπορέσουν να δουν οι επισκέπτες το υλικό που υπάρχει στον χώρο. Σαφώς ένα μέρος θα παρουσιαστεί, ένα άλλο μέρος είναι πολύ αρχειακό. Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί υπάρχει υλικό από αφίσες και προσκλήσεις από το 1970 και πιο πριν κάποιες από τις δραστηριότητες, οι οποίες έχουν χαρίσει μία δυναμική στην πόλη με εκθέσεις χαρακτικών έργων. Από το 2005-2006 θα μπορούσαμε να πούμε πως οργανώνεται πιο συστηματικά το κομμάτι της πινακοθήκης, αφού είχαμε συνεργασία με μία ιστορικό τέχνης, την κα Κική Χριστοδούλου, η οποία έκανε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα, παρουσιάζαμε σχεδόν κάθε μήνα μία έκθεση εδώ, στην Ξάνθη,  έναν ‘’εικαστικό περίπατο’’ σε συνεργασία με το τότε βιβλιοπωλείο ‘’Παπασωτηρίου’’, τα καφέ της Παλιά Πόλης και το Μουσείο που δεν ήταν ακόμα πλήρως οργανωμένο. Οι καλλιτέχνες χάριζαν από ένα έργο και στην ΦΕΞ. Έτσι, στην παρούσα έκθεση με αφορμή και τα 70 χρόνια μπορεί κανείς να δει κάποια από αυτά τα έργα, τις δραστηριότητες που περιείχαν οι εκθέσεις από κάποια εικαστικά project και αφίσες-προσκλήσεις των πρώτων χρόνων της ΦΕΞ. Ασφαλώς, τα 70 χρόνια καθορίζουν και τη σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης όσον αφορά την πολιτιστική της δραστηριότητα».

Η σημασία του διττού χαρακτήρα του Μουσείου

Έπειτα, αναφέρθηκε στην έκθεση με τίτλο: «Αρχείο Νεότερης Ιστορίας Ξάνθης» και Βιβλιοθήκη «Θωμά Εξάρχου» – 70 χρόνια ΦΕΞ  που θα πραγματοποιηθεί κατά το ίδιο διάστημα.

Τόνισε: «Πρόκειται για μία δουλειά που ξεκίνησε πριν χρόνια. Είμαστε άνθρωποι που διαχειριζόμαστε έναν πλούτο που ξεκινά από το ’50.Η ΦΕΞ έχει οργανώσει ένα κομμάτι που αφορά την ιστορία .Ήδη από το 2010 το Μουσείο πήρε τον χαρακτήρα του Ιστορικού, ενώ πριν είχαμε μόνο το κομμάτι της Λαογραφίας».

Θωμάς Εξάρχου και Θεματική Βιβλιοθήκη στη νεότερη ιστορία της Ξάνθης

«Ο Θωμάς Εξάρχου αποτέλεσε για εμάς μία εξαιρετική μορφή μετά από την Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη, τον Στέφανο Ιωαννίδη. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε παλιότερο υλικό, το οποίο  χωρίζεται σε αρχειακή μορφή που ψηφιοποιείται και τεκμηριώνεται και μαζί με το υλικό που υπήρξε στην ίδια τη ΦΕΞ και στο Μουσείο έρχονται να προστεθούν  και ιδιωτικές, αλλά και συλλογές των άλλων φορέων» εξήγησε ο κ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας: «ο Θωμάς Εξάρχου λοιπόν, η βιβλιοθήκη και το κομμάτι  αυτό είναι ένα σημαντικό πλαίσιο διαμόρφωσης της νεότερης ιστορίας της Ξάνθης. Για αυτό τον λόγο ακριβώς στον επάνω όροφο του Μουσείου, στη μία πτέρυγα έχει διαμορφωθεί ένα χώρος που παρουσιάζει αυτή τη θεματική πλευρά, την ιστορία της Ξάνθης, αν και απλωνόμαστε λιγάκι και στην Θράκη. Έχουμε θεματικές από εθνικές επετείους, αλλά και από εγκυκλοπαίδειες. Καθεμία από αυτές δύναται να παρουσιάσει την ιστορία της πόλης την εκάστοτε περίοδο με αποτέλεσμα να έχουμε μία μεταπολεμική άποψη αναφορικά με το ποια είναι εγκυκλοπαιδικά η Ξάνθη, μία άποψη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Σε αυτό το πλαίσιο της ιστορίας έχει διαμορφωθεί και αυτή η πολύ όμορφη εφαρμογή με το χρονολόγιο της Ξάνθης, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα με ενδιαφέρον για την Ξάνθη και τομείς όπως είναι η ιστορία και τα πρόσωπα».

Η συμβολή της Κατίνας Βέικου-Σεραμέτη στην καταγραφή της παράδοσης στην περιοχή

Καταληκτικά, ο κ.Ξανθόπουλος αναφορικά με την Έκθεση-Παρουσίαση «Παράδοση και ιστορία της Ξάνθης»-70 χρόνια ΦΕΞ υπογράμμισε: «Όπως είπα και πιο πριν, το ένα κομμάτι αφορά την ιστορία και το άλλο σαφώς την παράδοση, το οποίο είναι χρονολογικά πριν από την ιστορία. Από το ‘’55,δηλαδή μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση της ΦΕΞ, η Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη έχοντας κι ένα βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών θα ξεκινήσει συστηματικά την καταγραφή για την παράδοση της περιοχής μας, θα βγει στην ύπαιθρο της Ξάνθης, θα κάνει συνεντεύξεις, θα μιλήσει για την αξία της παράδοσης και της καταγραφής της και θα δημιουργηθεί η λαογραφική ευφορία της Ξάνθης. Αυτό δίνει το βήμα για το Μουσείο, να συγκεντρωθεί υλικό. Υπεύθυνη σήμερα είναι μία άλλη λαογράφος, η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, οπότε έχει τον έλεγχο του τμήματος».

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…