Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο Καραγκιόζης κι εγώ …

Ο Καραγκιόζης κι εγώ …

0
Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής

Ο Καραγκιόζης είναι μια αρχαία μεγάλη μου αγάπη, από πολύ μικρός. Διαβάζαμε έργα σε φυλλάδια, οργάνωνα παραστάσεις με σεντόνια και γκαζόλαμπες, στο σπίτι και στις κατασκηνώσεις. Όταν διάβασα στο πανεπιστήμιο στον Πλάτωνα την Αλληγορία του Σπηλαίου, ένιωσα μια πλησμονή και χαρά, βλέποντας όλη την παράσταση – το Θέατρο Σκιών – στην πλατωνική σκηνοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια χαίρομαι και επικροτώ το ενδιαφέρον για τον Καραγκιόζη στην Ξάνθη, με τον Απόστολο Δομτζίδη, τη Νατάσα Μιχαηλίδου, τον θίασο «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», τον αεικίνητο Δημήτρη Αβούρη και την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, τη ζωγράφο Γαρυφαλιά Μπαρή, στις μέρες μας χαίρομαι το «Εμπρός» που προβάλλει και το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης που διέθεσε την κεντρική του αίθουσα στις μέρες μας για την πολύ-έκθεση «Όλες οι Τέχνες για τον Καραγκιόζη».

Διάβασα με πολλή συγκίνηση για το πανελλαδικό κίνημα για την προβολή του Καραγκιόζη και την εγκατάσταση σε δημόσιους χώρους μεταλλικών γλυπτών με τη φιγούρα του. Ανάμεσα στις άλλες πόλεις επιλέχθηκε η Ξάνθη και ο χώρος του Λιμνίου. Τιμώντας τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ταιριάζει απόλυτα να τιμήσουμε το Θέατρο Σκιών που ακολουθεί το Πνεύμα του Αγώνα μας.

Διάβασα για την προ μηνός εγκατάσταση στα Γιάννενα.

«Ο αγαπημένος καμπούρης ήρωας των Ελλήνων, θα υψωθεί σε μια μεταλλική φιγούρα τριών μέτρων, ανάμεσα στα γλυπτά στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», την Τετάρτη 12 Αυγούστου, «μια μεγάλη μέρα για το νεοελληνικό θέατρο σκιών» σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Τη φιγούρα έχει σχεδιάσει ο καραγκιοζοπαίχτης Απόστολος Δομτζίδης, για να αποτελέσει ζωντανό μνημείο της λαϊκής μας παράδοσης και τέχνης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης αποτυπώνει τη σκιά του και λαμβάνει ισότιμη θέση ανάμεσα σε γλυπτά σύγχρονης τέχνης. Σχετικά ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρος Παπαγιάννης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δωρεά στο μουσείο. «Μικροί παίζαμε καραγκιόζη, κόβαμε φιγούρες. Κάθε βράδυ τα καλοκαίρια στον μόλο στα Γιάννενα έπαιζαν καραγκιόζη. Ήταν ένα θέαμα της κοινωνίας εκείνη την εποχή και ειδικά των λαϊκών στρωμάτων. Είναι οι αναμνήσεις της γειτονιάς». Ο Καραγκιόζης επιστρέφει στην Ήπειρο, στον τόπο όπου ξεκίνησε η διαδικασία ενσωμάτωσής του στο ελληνικό γίγνεσθαι. Η ηπειρώτικη σχολή του Καραγκιόζη του 19ου αιώνα προσέφερε νέες φιγούρες και παραστάσεις, κάνοντας το νεοελληνικό θέατρο σκιών να ξεχωρίσει από το οθωμανικό».

Εύχομαι και ελπίζω και η Ξάνθη, ο Δήμαρχος και όλες οι Δημοτικές παρατάξεις να δουν θετικά την υπόθεση.

Η Ξάνθη – το Λιμνίο να γίνει φωλιά του Καραγκιόζη.

Θανάσης Μουσόπουλος, Ξάνθη, Σεπτέμβριος 2020 

(Από το βιβλίο «Ο Καραγκιόζης και η Ελληνική Ψυχή», εκδ. Σπανίδη, 2022)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ – Πώς το 2015 το “Ναι” των Μέσων έγινε στις κάλπες “Όχι”» του Γιώργου Πλειού

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το ελληνικό δημοψήφισμα, το βιβλίο δίνει ιδιαίτερη…