Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

0

Νίκησε μεν, αλλά
Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου νίκησε εκτός έδρας την αντίστοιχη της Βόρειας Ιρλανδίας με 1-0. Οι αγώνες αυτοί διεξάγονται στο πλαίσιο των Nations League.
Τι κρατάει ο απλός φίλαθλος από αυτό το παιγνίδι; Απλά μόνο τη νίκη και τους τρεις βαθμούς.
Κατά τα λοιπά, η απόδοση της ομάδας μας στο β΄ ημίχρονο ήταν αποκαρδιωτική.
Το έχουμε ξαναπεί. Έχει η ομάδα μονάδες, όχι σύνολο.
Σ’ αυτό πάσχει και δύσκολο να το φτιάξει.
Ο κάθε ποδοσφαιριστής θέλει την προσωπική του διάκριση. Έτσι όμως ένα σύνολο δεν πάει μπροστά.
-Κρατάμε τη νίκη και απλά ελπίζουμε.
Γ.Δ.


Το σωστό να λέγεται
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, ο δήμαρχος Ξάνθης βρέθηκε και πάλι στην Αθήνα για προώθηση των θεμάτων του δήμου, που άλλα εκκρεμούν και άλλα να εγκριθούν προς υλοποίηση.
Για τον Μανώλη Τσέπελη αυτή η επαφή με τα κεντρικά κέντρα εξουσίας είναι γνωστή από το παρελθόν. Μάλιστα πρώτος διδάξας ήταν ο αείμνηστος Φίλιππος Αμοιρίδης ο οποίος βέβαια είχε συχνές επαφές και με τα Ευρωπαϊκά Κέντρα εξουσίας.
Έτσι λοιπόν, αντιγράφοντας αυτό το μοντέλο για το εσωτερικό ο Τσέπελης, «μαρκάρει» τους υπουργούς για να τελειώνει τις υποθέσεις και να κερδίζει νέες δεσμεύσεις για χρηματοδότηση νέων έργων.
Γ.Δ.


Θα συνεχίζεται
Όλοι λίγο-πολύ το γνωρίζουν πως χωρίς αυτές τις επισκέψεις στα υπουργεία και την άσκηση πίεσης εκεί για έγκριση χρηματοδοτήσεων, δεν προχωράνε οι υποθέσεις.
Προφανώς και δε με βρίσκει σύμφωνο αυτή η διαδικασία. Όμως οι μανδαρίνοι – γραφειοκράτες αλλά και οι ίδιοι οι υπουργοί, δεν θέλουν την αποκέντρωση.
Θέλουν να τα ελέγχουν όλα αυτοί. Έτσι το σύστημα αυτό διαιωνίζεται και θα συνεχίσει χρόνια πολλά ακόμη δυστυχώς.
Οι μετά Αμοιρίδη δήμαρχοι Ξάνθης, Στυλιανίδης και Δημαρχόπουλος δεν κατέβαιναν στην Αθήνα συχνά. Ο μεν Στυλιανίδης είχε τον Τσέπελη για αυτή τη δύσκολη ιστορία, ο δε Δημαρχόπουλος δεν πήγαινε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Εκδρομή του ΚΑΠΗ
Το ΚΑΠΗ του δήμου Ξάνθης έχει προγραμματίσει τετραήμερη εκδρομή στην περιοχή της Πιερίας. Συγκεκριμένα στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης -Λιτόχωρο-Παλιό Άγιο Παντελεήμονα -Λεπτοκαρυά. Η εκδρομή ξεκινάει την Τρίτη 14 Ιουνίου έως την Παρασκευή 17.
Τιμή συμμετοχής 135€ δίκλινο ή τρίκλινο και 180€ μονόκλινο.
Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μετακινήσεις, διαμονή, πρωινό, βραδινό.
Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει.
Γ.Δ.


Έρχονται έργα
Αντιδήμαρχος του δήμου Ξάνθης μου έλεγε προχθές περιχαρής μάλιστα πως οσονούπω έρχονται μια σειρά διαφόρων έργων στο δήμο Ξάνθης.
Τον ρώτησα να μου πει μερικά και άρχισε να μου λέει για καμιά δεκαριά. Μάλιστα σύντομα, μου είπε, θ’ αρχίσουν να κατασκευάζονται κάποια και άλλα να ξεκινούν επίσης σε λίγο διάστημα.
Φυσικά δεν είχα λόγω να μην πιστέψω τον αντιδήμαρχο. Απεναντίας, διότι πρόκειται για σοβαρό άτομο. Επομένως, δεν απομένει να ξεκινήσουν σιγά-σιγά τα έργα.
Και κάτι για τους φίλους του τένις. Η μελέτη των νέων γηπέδων είναι έτοιμη και μένει η έγκριση της χρηματοδότησής της.
Γ.Δ.


Καλές προθέσεις
Τούτη τη φορά, ναι, είμαι αισιόδοξος για την οριστική λύση του θέματος της απόδοσης με συμψηφισμό της γνωστής επιδότησης εργασίας στην βιοτεχνία και βιομηχανία.
Η νέα υπουργική απόφαση (την δημοσιεύσαμε στο φύλλο της Παρασκευής στη σελίδα 9) ξεκινάει από τους επιχειρηματίες που δεν οφείλουν στο δημόσιο ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Κι αυτό διότι έτσι μπορεί να γίνει εύκολα ο συμψηφισμός με ισόποση έκπτωση των τρεχουσών υποχρεώσεων προς τους κρατικούς φορείς.
Δηλαδή, με δύο λόγια. Δεν πληρώνει η επιχείρηση ΦΠΑ, Ασφαλιστικές εισφορές τώρα και τα ποσά αυτά αφαιρούνται (συμψηφίζονται) από το ποσό της επιδότησης που οφείλει το δημόσιο στον ιδιώτη επιχειρηματία.
Για τους βιοτέχνες που είναι και οι περισσότεροι δικαιούχοι, το πολύ σ’ ένα χρόνο θα γίνει ο συμψηφισμός και η ιστορία θα κλείσει οριστικά. Τόσο απλά, τόσο ωραία.
Γ.Δ.


Μνήμες από το παρελθόν
Διαβάζοντας την είδηση που μας έστειλε ο Περιφερειακός σύμβουλος Ιρφάν Χατζηγκενέ, γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω. Μας έκανε γνωστή λοιπόν ο Χατζηγκενέ την απόφαση των κατοίκων Μελιβοίων να πάνε και να καθαρίσουν τα πρανή του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στο χωριό τους αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλον κρατικό ή δημοτικό φορέα.
Αυτή η πρωτοβουλία λοιπόν μου θύμισε διηγήσεις παλαιότερων κατοίκων που πρόσφεραν εθελοντικά την εργασία τους στο να φτιάξουν, συντηρήσουν, καθαρίσουν δρόμους, ρυάκια, φράγματα, μονοπάτια, συντήρηση σχολείου, νεκροταφείου κλπ.
Ήταν μια εθελοντική κατά βάση εργασία που γινόταν απ’ όλους τους άνδρες για θέματα του χωριού τους.
Αυτά τότε, αυτό σήμερα.
Γ.Δ.


Μυρίζουν εκλογές για το Φθινόπωρο
Μεγάλη κινητικότητα από τους  πολιτικους αρχηγούς αλλά και τους υπουργούς το τελευταίο διάστημα. Ο πρωθυπουργός στα Δωδεκάνησα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Λέσβο, έπιασαν …Θερμοπύλες! Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με πολλούς βουλευτές σε περιοδεία στην Ξάνθη. Πριν 6 μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στον Έβρο.
Όλα αυτά μυρίζουν εκλογές για το Φθινόπωρο. Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα εξαντλήσει  την τετραετία.
Να το θυμάστε!
Μ.Ξ.


Οι μειονοτικοί υποψήφιοι
Λόγος πολύς γίνεται για τους πιθανούς υποψήφιους στις βουλευτικές εκλογές. Αναφέρονται ονόματα (έως και απίθανα που ούτε οι ίδιοι το γνωρίζουν…) και ξεχνούν κάποιοι πως υπάρχει και μια άλλη κατηγορία υποψηφίων, αυτή των μειονοτικών. Βέβαια το «παιγνίδι» θα γίνει ανάμεσα στους τρεις μεγάλους. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Για την κυβερνώσα παράταξη το θέμα του άνδρα υποψήφιου είναι υπαρκτό και σοβαρό. Δύσκολα μπορεί να βρει αξιόλογο υποψήφιο που θα μπορέσει να διεκδικήσει την εκλογή.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το «σίγουρο» χαρτί του Ζεϊμπέκ που βοηθά ο Μετέ και το Προξενείο και η βοήθεια αυτή όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί.
Ως προς το ΠΑΣΟΚ, η παρουσία του Μπαράν Μπουρχάν είναι μία εγγύηση αποδοχής στη μειονότητα έστω και μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν.
Επομένως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρόβλημα ισχυρών υποψηφίων δεν έχουν και θα  «κατέβουν» με αυτούς. Στο ψάξιμο είναι ήδη η Ν.Δ. που από το πάνω ράφι δύσκολα θα βρει υποψήφιο και μάλλον ο Τουρκές, που προσφέρθηκε ήδη κατά το παρελθόν ο άνθρωπος, δύσκολα θα ξαναδεχτεί.
Γ.Δ.


Αλλάζει όνομα αλλά όχι …χούι!
Στον ΟΗΕ, η Τουρκία θα ονομάζεται εφεξής επισήμως σε όλες τις γλώσσες με το τουρκικό της όνομα, το “Turkiye”, κι όχι πλέον “Turkey”, κάτι το οποίο επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Άγκυρα ζήτησε με επιστολή της να μην ονομάζεται πλέον “Turquie” στα γαλλικά και κυρίως “Turkey” στα αγγλικά, μια λέξη που σημαίνει επίσης “γαλοπούλα” στην αγγλική γλώσσα, και θα μπορούσε ως εκ τούτου να έχει μια αρνητική συνεκδοχή.
Άφεριμ λοιπόν: Με το νέο όνομα ‘Turkiye’” η γείτονα χώρα αλλά  το ζήτημα είναι ν’ αλλάξει και χούι…Να πάψει να δημιουργεί εντάσεις και να προκαλεί αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα νησιά μας…να πάψει να απειλεί αλλά να συνεργαστεί για  την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή.
Αλλά ξέρετε τι λένε για το χούι …Ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά αυτό!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…