Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία «Ανάσα» αξίας 50 ευρώ για τους εργαζόμενους

«Ανάσα» αξίας 50 ευρώ για τους εργαζόμενους

0

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός –  Τι θα συμβεί με τις τριετίες και τα επιδόματα;

 

Προέδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Καλώς δόθηκε το 50ευρω αλλά δεν είναι αρκετό»

Προέδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Θετικό βήμα αλλά παράλληλα χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις και προς τις επιχειρήσεις»

 

 

Ανάσα ανακούφισης για τους εργαζόμενους η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε τη Μ. Τέταρτη σε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαϊου αυξάνεται κατά 7,5% και ανέρχεται τα 713 ευρώ από 663 ευρώ. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ).

Τι θα συμβεί με τις τριετίες και τα επιδόματα;

Υπενθυμίζουμε ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2012 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι τριετίες με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους το Φεβρουάριο του εν λόγω έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό (που τότε είχε μειωθεί στα 586 ευρώ) είχε προλάβει να κατοχυρώσει την πρώτη τριετία, εξακολουθούσε να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10%. Ωστόσο δε μπορούσε να διεκδικήσει προσαύξηση για τη δεύτερη και την τρίτη τριετία.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό ο οποίος σύμφωνα με τους δανειστές έπρεπε να καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας ή το έτος πρόσληψης.

Επομένως οι μισθωτοί που αμείβονται με τα κατώτατα όριο και πρόλαβαν να κατοχυρώσουν τις τριετίες έως το 2012 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα προϋπηρεσίας που ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορεί να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Έτσι, από την 1η Μαΐου ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό αν είχε συμπληρώσει το 2012 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία θα λάβει 713 ευρώ.

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784.3 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 855.6 ευρώ

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ο μισθός διαμορφώνεται στα 926.9 ευρώ ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1018.6 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.

Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

Προέδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Καλώς δόθηκε το 50ευρω αλλά δεν είναι αρκετό»

Σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης σημείωσε ότι είναι θετικό βήμα όσο και αναγκαίο αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αν μπορούν 50 ευρώ να καλύψουν τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στην ενέργεια που καλείται να πληρώνει ο εργαζόμενος: «Κάθε αύξηση που είναι πάνω από 2 – 3% είναι θετική. Γι αυτό και τη χαιρετίζουμε. Η ΓΣΕΕ ζήτησε αύξηση στα 751 ευρώ. Εμείς σαν Εργατικό Κέντρο Ξάνθης ζητάμε 1.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι μπορεί να αμείβεται σωστά ένας εργαζόμενος και να καλύπτει τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα στην θέρμανση στα είδη πρώτης ανάγκης. Καλώς δόθηκε το 50ευρω αλλά δεν είναι αρκετό. Ας ελπίσουμε να καταβάλλονται και οι τριετίες για να επιστρέψουμε σε μια ομαλότητα στον Τομέα της εργασίας και στα επίπεδα πριν του 2012. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας με τόσο χαμηλούς μισθούς».

 

Προέδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Θετικό βήμα αλλά παράλληλα χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις και προς τις επιχειρήσεις»

Εξετάζοντας το θέμα από την πλευρά των επιχειρηματικού κόσμου που θα κληθεί να καταβάλλει την αύξηση του εργασιακού κόστους ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης επεσήμανε: «Η πρόταση της Ένωσης Επιμελητηρίων ήταν υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού και διατυπώθηκε πριν την πανδημία. Μετά όμως επικράτησαν άλλες συνθήκες και ανεστάλη. Το σκεπτικό του επιχειρηματικού κόσμου είναι ότι αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό αυξάνεις την αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου και αυτό με την κυκλική οικονομία επιστρέφει στην επιχείρηση. Δυστυχώς όμως τώρα αυτή η αύξηση δεν θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις αλλά θα συσσωρευτεί ως υπερκέρδος σε 2 – 3 εταιρείες ενέργειας. Δεν διαφωνούμε με τις αυξήσεις αλλά με το γεγονός ότι θα τις απορροφήσουν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια . Είναι δε τόσο αδηφάγες που δεν αρκεί φυσικά το 50ευρώ».

Συνεχίζοντας ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται «γενναίες παρεμβάσεις», όπως είπε της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα επιδότηση του ενεργειακού κόστους: «Διαφορετικά δεν μπορεί να καλυφθεί το χάσμα στην οικονομία που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Σωστή είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού αν και θεωρώ ότι  είναι ένα μικρό ποσοστό των εργαζόμενων που αμείβονται μ’ αυτό καθώς οι εργοδότες εμπιστεύονται τους εργαζόμενους, ζητούν εξειδικευμένα χέρια που δύσκολα τα βρίσκουν και θέλουν να τους πληρώνουν καλά. Απώτερος σκοπός είναι να πάρει μπροστά η οικονομία».

Τέλος ο κ. Μωραΐτης τάχθηκε κατά των επιδομάτων ανεργίας προτείνοντας σύμφωνα με την πρόταση της Ένωσης Επιμελητηρίων, επίδομα εργασίας. Δηλαδή να επιδοτούνται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε επιχειρήσεις και ο εργοδότης να τους καταβάλει τον υπόλοιπο μισθό αλλά κ αι να καλύπτει και την ασφάλεια. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα στελεχώνονται σωστά θα μειωθεί η ανεργία αλλά και θα έχουν όφελος και τα ασφαλιστικά ταμεία: «Είναι μια πρόταση που έχουμε καταθέσει από παλιά. Κι ενώ όλες οι κυβερνήσεις συμφωνούν να μεταβληθούν σε επιδόματα εργασίας αντί ανεργίας,  δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα . Αντίθετα δίνουν επιδόματα  ανεργίας τεμπελοποιώντας την κοινωνία και αφήνοντας τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό», καταλήγει ο κ. Μωραΐτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…