Μέσα από εκδηλώσεις παρουσιάστηκε η ιστορική-πολιτιστική πολυχρωμία τους
Λόγο εκφώνησαν η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου, ο Μητροπολίτης, ο Τοποτηρητής Μουφτή, ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ και ο Δήμαρχος Ξάνθης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 14/04 η εκδήλωση του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά της 8ης Απριλίου στο αμφιθέατρο Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Αξιοσημείωτο είναι πως η εκδήλωση τιμής των Ρομά διεξήχθη φέτος μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω του κορωνοϊού. Με τη συντροφιά των παιδιών, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Στρατού και του Δήμου οι εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης επιχείρησαν να προσεγγίσουν την ιστορική -πολιτιστική και μουσική πολυχρωμία των Ρομά μέσα από την παρουσίαση του οικισμού και των δράσεων των μαθητών τους με την υποστήριξη οπτικοακουστικού υλικού. Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογία, Ευθύμιου Λαμπρίδη.
Αρχικά, την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου, Παρθενόπη Κελτσίδου.
Δήλωσε:
«Λόγω του κορωνοϊού η προηγούμενη γιορτή μας ήταν το 2019.Στην περίπτωσή μας η αγάπη και η συμπερίληψη ήρθε από την αντίθετη κατεύθυνση, από την εθνοτική ομάδα του Δροσερού προς τον άλλο,o οποίος προέρχεται από την κυρίαρχη ομάδα. Αυτό ήταν κι η μεγαλύτερη ικανοποίηση, βοήθεια και στήριξη στις δυσκολίες που ανακύπτουν στην σχολική ζωή, οι οποίες μάλιστα οφείλονται κατά το ελάχιστο ποσοστό στους μαθητές. Αυτό είναι το κουράγιο, η ενθάρρυνση σε όλους τους δασκάλους αυτού του σχολείου να προχωρήσουμε! Μεγάλο ευχαριστώ στο Δροσερό της Ξάνθης! Είναι πραγματικά ωραίο να δουλεύεις σε ένα σχολείο με ιδιαίτερους μαθητές».
Μητροπολίτης: «Σε μία πολιτεία προέχει η επένδυση στην εκπαίδευση της νεότητας»
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμων. Υπογράμμισε:
«Χαίρομαι, διότι μετά από δύο χρόνια ξαναβρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο, του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά που έχει καθιερωθεί για την 8η Απριλίου από το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1971 αποβλέποντας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ρομά στον διεθνή χώρο. Δεκατέσσερις χώρες που συμμετείχαν αποφάσισαν να δώσουν στην ομάδα το όνομα Ρομά. Επέλεξαν σαν λάβαρο, σημαία με το χρώμα του ουρανού, το μπλε και το χρώμα της γης ,το πράσινο και μία ρόδα στη μέση που ήθελε να συμβολίσει πως με αυτή τη ρόδα μετακινήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα έχει σκοπό να προβάλει τον πολιτισμό, αλλά και την προσφορά των Ρομά στην ανθρώπινη κοινωνία. Η σημαντικότερη επένδυση που θα μπορούσε να κάνει μία πολιτεία είναι η επένδυση της εκπαίδευσης στη νεότητα, γιατί αυτά τα παιδιά θα μας διαδεχτούν αύριο».
Συμπληρωματικά ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης, Χεμσερή Νεζντέν στάθηκε στα ακόλουθα:
«Θα ήθελα να συγχαρώ το σύνολο των διδασκόντων, την διευθύντρια του σχολείου και τους μαθητές για τη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης. Θα ήθελα να ευχηθώ ο Ύψιστος να σας δίνει υγεία και δύναμη, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε αυτό το πολύ σημαντικό έργο σας. Επίσης, εύχομαι στα παιδιά να έχουν καλή πρόοδο και προκοπή στην ζωή τους»
Στο πλευρό των Ρομά η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος
Καταληκτικά, το δικό τους μήνυμα έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, Κωνσταντίνος Κουρτίδης και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης.
Ο κ. Κουρτίδης σημείωσε:
«Εγώ από την πλευρά μου ως Αντιπεριφερειάρχης θα ήθελα να σας πω πως οι άνθρωποι εδώ πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό που είναι, για την κουλτούρα τους και τον πολιτισμό τους. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί τους, δηλαδή να αναδείξουμε τα πολιτισμικά τους στοιχεία! Είναι άνθρωποι που αγαπούν τον χορό και το τραγούδι, που δέχτηκαν διώξεις. Πέρα από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, υπήρχε και το Ολοκαύτωμα των Ρομά».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, τόνισε:
«Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη δουλειά που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς κι από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια που προορίζεται για το καλό της κοινωνίας, θα είμαστε δίπλα σας! Μας κάνατε να δακρύσουμε, γιατί αυτά που κάνετε τα πιστεύετε».
Η ιστορία του οικισμού
Στη συνέχεια η εκδήλωση μπήκε στην ουσία της που ήταν η παρουσίαση μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής και μουσικής πολυχρωμίας, δηλαδή, παρουσίαση του οικισμού και των δράσεων των μαθητών του 8ου Γυμνασίου σε συνδυασμό με οπτικοακουστικά δρώμενα.
Η παρουσίαση έγινε με εξαιρετικό τρόπο από την φιλόλογο Ιωάννα Καλλού.
Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον Ευθύμιο Λαμπρίδη και έκλεισε με το δεύτερο μέρος με αναφορά και παρουσίαση του παραμυθιού με τίτλο «Το κορίτσι κατσίκα».
Σύντομη αναφορά στους Ρομά, την παρουσία τους στο νομό μας και ειδικότερα στο Δροσερό, έκανε ο φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος.
Χρύσα Κιατίπη